Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
pi徠ek, 22 czerwca 2012

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

Przepyszny tort czekoladowy z aksamitnym truskawkowym kremem. Wilgotne ciasto z dodatkiem sporej ilo軼i kakao, mocnego naparu kawy i ma郵anki, prze這穎ne kremem ze 鈍ie篡ch truskawek. Wykorzysta豉m do niego przepis na krem ma郵any na bazie szwajcarskiej bezy, kt鏎y idealnie nadaje si do tego typu tort闚. Blaty tortu pieczone w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, kt鏎e po upieczeniu kroi豉m na p馧. Idealnie by這by mie trzy sztuki takiej samej wielko軼i tortownice, aby upiec ciasto jednocze郾ie, ale pieczone po kolei te si uda. Zach璚am Was te do korzystania w kuchni z dok豉dnej elektronicznej wagi, kt鏎 ja wa輳 zar闚no ciasto jak i krem do toru, aby ka盥a z warstw by豉 r闚na, polecam!

Sk豉dniki na 3 blaty o Ø 20cm:

Ciasto:

  • 540 g m彗i pszennej
  • 180 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 15 g soli
  • 650 g cukru
  • 225 ml oleju ro郵innego
  • 420 ml ma郵anki
  • 390 ml mocnego naparu kawy
  • 6 jajek
  • 3 造磬i ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej, tortownic wysmarowa mas貫m, wysypa m彗, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180ºC.

M彗 przesia do misy miksera z kakao, proszkiem do pieczenia i sol, wsypa cukier. W oddzielnej misce po陰czy ca貫 jajka z ma郵ank i olejem. Do m彗i powoli wlewa rozmieszane jajka, miksowa u篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej. Po po陰czeniu si sk豉dnik闚, wla kaw, wymiesza.

Ciasto przela do trzech jednakowej wielko軼i form, piec w 180蚓, przez 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroi ka盥y blat na p馧.

Krem truskawkowy:

  • 5 bia貫k
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 400 g mas豉
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki pur嶪 z truskawek

Bia趾a umie軼i w misie miksera, doda szczypt soli i cukier. Misk ustawi nad k徙iel wodn z wrz帷 wod. Ca造 czas miesza, tak d逝go, a cukier w bia趾u ca趾owicie si rozpu軼i a mieszanina osi庵nie ok. 60蚓.

Podgrzane bia趾a z cukrem zdj望 z k徙ieli wodnej, ubi mikserem na g瘰t i b造szcz帷 pian przez ok. 10 minut, do momentu, a b璠zie tylko lekko ciep豉. Zmieni ko鎍闚k miksera na mieszaj帷. Stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, ca造 czas miksuj帷, a masa b璠zie g豉dka. Ca造 czas miksuj帷 dodawa po 1 造盧e pur嶪 z truskawek oraz ekstrakt z wanilii.

Wykonanie toru:

Przygotowanym kremem truskawkowym prze這篡 tort. Ozdobi kolorow posypk.

Smacznego:)

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

poniedzia貫k, 18 czerwca 2012

ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

Na ucieranym, waniliowym cie軼ie z dodatkiem pe軟ego mleka i mas豉. Ciasto, kt鏎e idealnie nadaje si na blaty do tort闚, r闚no si piecze i 豉dnie kroi. Prze這穎ny ma郵anym kremem na bazie szwajcarskiej bezy z dodatkiem mocnego espresso i szczypty cynamonu. Wspania造 krem do r騜nych dekoracji z wykorzystaniem worka cukierniczego i tylek, jest bardzo trwa造 a ozdoby mo積a wykona od razu po przyrz康zeniu kremu bez wcze郾iejszego sch豉dzania. Tort jest 鈔ednio s這dki, z wyczuwalnym aromatem kawy, wanilii i cynamonu... bardzo dobry, polecam.

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto ucierane:

  • 4 jajka (bia趾a i 鄴速ka oddzielnie)
  • 420 g m彗i tortowej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 230 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g cukru pudru (do bia貫k)
  • 1 szklanka mleka 3.2% (250 ml)
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Tortownic wysmarowa mas貫m, wysypa m彗, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180ºC.

Mas這 i 200g cukru pudru umie軼i w misie miksera, u篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej utrze na bia造, puszysty krem. Doda po jednym 鄴速ku, za ka盥ym razem kr鏒ko mieszaj帷.

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawa, na przemian przesian m彗 i mleko, w trzech turach, mieszaj帷 tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda ekstrakt z wanilii.

Do bia貫k wsypa s鏊 i ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo wsypa cukier puder i dalej ubija do momentu, a bia趾a b璠 g豉dkie i b造szcz帷e. Ubit pian wmiesza delikatnie do ciasta.

Ciasto prze這篡 do tortownicy, piec 50-60 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wystudzi i pokroi na trzy blaty, ja w tym celu u篡wam regulowanej formy do przycinania ciast, kt鏎 bardzo Wam polecam. Forma do kupienia na www.garneczki.pl

obr璚z

Poncz, do nas帷zenia blat闚:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum. Nas帷zy blaty przed posmarowaniem kremem.

Krem kawowy na bazie szwajcarskiej bezy:

  • 6 bia貫k (180g)
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 340 g mas豉 (pokrojonego w kostk)
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w granulkach (u篡豉m Nescaf Espresso), rozpuszczonej w 2 造磬ach gor帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 造磬i likieru Amaretto (mo積a zast徙i likierem kawowym)
  • 1 造磬a jasnego rumu

Bia趾a umie軼i w misie miksera, doda szczypt soli i cukier. Misk ustawi nad k徙iel wodn z wrz帷 wod. Ca造 czas miesza, tak d逝go, a cukier w bia趾u ca趾owicie si rozpu軼i a mieszanina osi庵nie ok. 60蚓.

Podgrzane bia趾a z cukrem zdj望 z k徙ieli wodnej, ubi mikserem na g瘰t i b造szcz帷 pian przez ok. 10 minut, do momentu, a b璠zie tylko lekko ciep豉.
Zmieni ko鎍闚k miksera na mieszaj帷. Stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, ca造 czas miksuj帷, a masa b璠zie g豉dka. Teraz mo積a przyst徙i do aromatyzowania masy, ci庵le mieszaj帷 wla rozpuszczon kaw, likier, rum, doda ziarenka z wanilii, cynamon i ekstrakt z wanilii.

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat nas帷zy ponczem, wy這篡 ok. 150 g kremu kawowego, czynno嗆 powt鏎zy. Wierzch i boki tortu posmarowa r闚nomiernie kremem. Pozosta造 krem prze這篡 do worka cukierniczego z ozdobn tylk i ozdobi dowolnie wierzch toru. Wstawi do lod闚ki, sch這dzi przez kilka godzin. Tort najlepiej smakuje na drugi dzie, gdy wszystkie smaki si po陰cz. Tort dobrze jest przed podaniem wyci庵n望 z lod闚ki wcze郾iej, aby krem lekko zmi瘯.

Smacznego:)

ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

鈔oda, 13 czerwca 2012

keks z twarogiem

Pyszne i szybkie ciasto dla ka盥ego. Wyj徠kowo delikatne, a to za spraw twarogu, dzi瘯i kt鏎emu ciasto jest wilgotne. Keks o zrobienie, kt鏎ego pokusi mo瞠 si nawet pocz徠kuj帷a gospodyni:) Nie wymaga zbytnich przygotowa i na pewno uprzyjemni niejedno popo逝dnie, polecam.

Sk豉dniki na form 35cm x 10cm:

  • 150 g mas豉
  • 330 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 260 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 300 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 rozetrze z cukrem, doda twar鏬 (u篡豉m wiaderkowego), ekstrakt z wanilii, miksowa do momentu uzyskania puszystej masy. Wbija kolejno po jednym jajku, za ka盥ym razem chwilk miksowa. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, wsypa do ciasta w trzech porcjach, miesza 這patk.

Form wysmarowa mas貫m, opr鏀zy m彗, prze這篡 ciasto. Piekarnik nagrza do 170蚓, wstawi ciasto na 50 minut, po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

keks z twarogiem

鈔oda, 06 czerwca 2012

lody karmelowe z orzechow posypk

S這dkie, karmelowe o z這cistej barwie, z dodatkiem chrupkiej ma郵ano-orzechowej posypki. Propozycja na idealny, letni deser, bo kt騜 nie lubi lod闚? A te polecam szczeg鏊nie, s idealnie kremowe, o bardzo wyczuwalnym karmelowym smaku, kt鏎y dope軟ia posypka ze zbr您owionego mas豉, cukru i mielonych orzech闚, polecam!

Sk豉dniki na ok. 1 litr:

Budy karmelowy:

  • 120 g cukru kryszta逝
  • 2 szklanki mleka 3.2% (ciep貫go)
  • 3 鄴速ka
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Cukier kryszta skarmelizowa na suchej patelni o grubym dnie, wla mleko (ostro積ie), zmniejszy ogie i mieszaj帷 rozprowadzi ca造 karmel w mleku.

草速ka rozmiesza z cukrem pudrem i skrobi kukurydzian, ostro積ie wla gor帷e, karmelowe mleko, ca造 czas energicznie miesza. Mieszank postawi z powrotem na ogniu i podgrzewa do zg瘰tnienia, doda ekstrakt z wanilii. Zdj望 z ognia, dobrze sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc.

dodatkowo:

  • 2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 36% (sch這dzonej)

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi mikserem na najwy窺zych obrotach, nie przerywaj帷 miksowania doda porcjami zimny budy, ca這嗆 dobrze wymiesza, mieszank prze這篡 do maszyny do lod闚, kr璚i lody 25-30 minut.

Posypka orzechowa:

  • 25 g mas豉
  • 25 g cukru kryszta逝
  • 25 g mielonych orzech闚 w這skich

Mas這 rozpu軼i na patelni o grubszym dnie, dosypa cukier, podgrzewa na 鈔ednim ogniu ca造 czas mieszaj帷 do momentu zbr您owienia masy (uwa瘸, aby nie przypali), dosypa orzechy, wymiesza. Gor帷 mas wy這篡 na foli aluminiow i zostawi do wystudzenia, posypa lody przed podaniem.

Smacznego!

lody karmelowe z orzechow posypk

poniedzia貫k, 04 czerwca 2012

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

Sk豉dniki na form o Ø 28 cm:

Ciasto:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 6 g soli
  • 30 g cukru
  • 150 g mas豉
  • 2 jajka
  • 25 g bardzo zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. mokry piasek. Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, na grubo嗆 maksymalnie 2 mm, wy這篡 nim form na tart, przykry papierem do pieczenia, obci捫y i wstawi na kolejn godzin do lod闚ki. Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi tart, piec 20 minut do momentu, gdy boki b璠 lekko z這te, zdj望 obci捫enie i dopiec ciasto na jasnoz這ty kolor, ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto ca趾owicie wystudzi.

Warstwa truskawkowa:

  • 800 g dojrza造ch truskawek
  • 120 g cukru
  • 20 g 瞠latyny
  • 2 造磬i wi郾iowego octu balsamicznego
  • 100 ml wi郾i闚ki

Truskawki, umy, pozbawi szypu貫k, podzieli na po這w. Jedn cz窷 rozdrobni w blenderze z dodatkiem cukru, drug cz窷 pokroi na mniejsze kawa趾i.

Umie軼i truskawki w garnku, doda ocet balsamiczny, podgrzewa do zagotowania, wla wi郾i闚k, gotowa ok. 2 minuty. Zdj望 z ognia, doda 瞠latyn, dok豉dnie wymiesza, wystudzi. T篹ej帷e truskawki wla na wystudzony sp鏚, wstawi do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia.

Warstwa twarogowa:

  • 0.5 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 0.5 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • p馧 opakowania budyniu w proszku, bez cukru o smaku waniliowym
  • 1 造瞠czka pasty waniliowej

W misie miksera umie軼i twar鏬, wbi ca貫 jajka, dosypa cukier, budy waniliowy i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa na 鈔ednich obrotach miksera, do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda past waniliow.

Tortownic o Ø 20cm wy這篡 papierem do pieczenia, samo dno, nat逝軼i i przela mas twarogow. Piekarnik nagrza do 180蚓 (grzanie g鏎a-d馧) wstawi sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszy temperatur do 140蚓, piec kolejne 60 minut. Wystudzony sernik, umie軼i na warstwie truskawkowej.

dodatkowo:

Kruszonka do dekoracji:

  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g mas豉
  • 25 g cukru

Sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami. Roz這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, upiec w piekarniku nagrzanym do 180蚓 na jasnoz這ty kolor, przez ok. 15-20 minut, wystudzi.

Tart ozdobi truskawkami i kruszonk.

Smacznego:)

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 60
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...