Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
鈔oda, 16 maja 2012

kanapka

Kanapka o 鈍ie篡m, zaskakuj帷ym smaku. Na bazie wieloziarnistego chleba o chrupi帷ej sk鏎ce, kremowego twaro磬u i og鏎ka. Ca這嗆 dope軟ia odrobina naturalnego miodu i 鈍ie瘸 mi皻a. To propozycja na niebanalne 郾iadanie, kt鏎a szczeg鏊nie przypad豉 nam do gustu, polecam!

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 4 kromki wieloziarnistego chleba
  • 135 g 鄉ietankowego serka (np. taki)
  • 1-2 og鏎ki gruntowe
  • 2 造磬i miodu naturalnego
  • listki 鈍ie瞠j mi皻y

Wykonanie:

Pieczywo pokroi na kromki, posmarowa grubo serkiem, na wirzchu u這篡 plasteki og鏎ka. Kanapk pola p造nnym miodem, udekorowa listkami 鈍ie瞠j mi皻y.

Smacznego!

kanapka

kanapka

poniedzia貫k, 14 maja 2012

sernik

Idealnie kremowy, o g豉dkiej, delikatnej konsystencji z dodatkiem 鄉ietankowego twarogu, s這dzonego mleka skondensowanego, oraz mleka kokosowego. Po陰czony z kruchym, ma郵anym spodem, mas kr闚kow z dodatkiem podpra穎nych orzech闚 ziemnych, oraz mas豉 orzechowego. Wyko鎍zony owocowym akcentem w postaci domowej konfitury z brzoskwi i podpra穎nych p豉tk闚 migda這wych. Sernik pomimo wielu sk豉dnik闚 nie jest trudny do przygotowania, najlepiej upiec go dzie wcze郾iej, sch這dzi w lod闚ce przez noc, aby odpowiednio st篹a i 豉dnie si kroi, polecam, bo warto...

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ser:

  • 2 kg twarogu 鄉ietankowego (np. takiego)
  • 3 budynie o smaku waniliowym bez cukru (ka盥y po 40 g), lub 9 造瞠k skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 bia趾a
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego s這dzonego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (82%)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • sok z 1 cytryny

W misie miksera umie軼i twar鏬, wsypa budy i kr鏒ko miksowa na 鈔ednich obrotach. Wbija po 1 jajku za ka盥ym razem miksowa do momentu wmieszania si jajka. Doda bia趾a, cukier, mleko skondensowane, mleko kokosowe, miksowa ok. 2 minuty do momentu po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda sok z cytryny i ziarenka z wanilii.

Piekarnik nagrza do 180蚓 (g鏎na i dolna grza趾a).

Form wy這篡 foli aluminiow (dno i boki), wysmarowa mas貫m, przela mas twarogow. Wstawi sernik do nagrzanego piekarnik na 15 minut, zmniejszy temperatur do 120蚓, piec do ca趾owitego 軼i璚ia si masy, kolejne 90 minut. Wystudzi, wyj望 z formy.

Ciasto kruche:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 4 surowe 鄴速ka (pozosta貫 z sernika)

Przesian m彗, cukier, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic, doda 鄴速ka i dalej zagnie嗆 r瘯ami. Uformowa ciasto w kul i umie軼i na 30 minut w lod闚ce. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa na wielko嗆 swojej formy, g瘰to ponak逝wa.

Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi ciasto i upiec na jasnoz這ty kolor, ok. 20 minut.

Prze這瞠nie:

  • 1 puszka (400 g) masy kr闚kowej
  • 3 造磬i mas豉 orzechowego
  • 150 g orzech闚 ziemnych

Orzechy ziemne podpra篡 na suchej patelni, posieka, po陰czy z mas kr闚kow i mas貫m orzechowym. Powsta陰 mas wy這篡 na upieczony kruchy sp鏚. Tak przygotowanym spodem przykry sernik i odwr鏂i.

Wyko鎍zenie:

  • 4-5 造瞠k przetartej konfitury brzoskwiniowej
  • gar嗆 podpra穎nych p豉tk闚 migda這wych

sernik

鈔oda, 09 maja 2012

kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Na cienkim kruchym spodzie z pierwszym, m這dym rabarbarem, truskawkami i kruszonk. Postanowi豉m wykorzysta ostatnie zapasy truskawek ze s這ika, d瞠m truskawkowy w po陰czeniu ze 鈍ie篡m rabarbarem sprawdzi si tutaj znakomicie.

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ciasto kruche:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 125 g mas豉
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g mas豉
  • 50 g cukru kryszta逝

Ponadto:

  • 600 g rabarbaru
  • 0.5 l d瞠mu truskawkowego
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Przesian m彗, cukier, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni, doda jajko. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic i dalej zagnie嗆 r瘯ami. Uformowa ciasto w kul i umie軼i na 30 minut w lod闚ce.

Rabarbar oczy軼i i pokroi w 2-3 cm kawa趾i. Sch這dzone ciasto kruche rozwa趾owa, wy這篡 nim form, rozsmarowa d瞠m truskawkowy, u這篡 rabarbar, je瞠li d瞠m jest ma這 s這dki mo積a posypa po wierzchu cukrem.

Sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami, posypa wierzch ciasta.

Piekarnik nagrza do 190蚓, piec ciasto 30 minut, lekko przestudzi i opr鏀zy cukrem pudrem.

kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

pi徠ek, 04 maja 2012

prosty makaron ze szpinakiem i parmezanem

Najlepszy i bardzo prosty przepis na szybki makaron. Dobrze doprawiony szpinak podany z razowym makaronem i odrobin startego parmezanu.

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu razowego typu 鈍iderki
  • 1 造磬a mas豉 klarowanego
  • 1 ma豉 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 4 造磬i oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ma造 p璚zek szpinaku
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej
  • s鏊 i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotowa al dente, odcedzi. Cebul i czosnek drobno posieka, zeszkli na ma郵e, doda op逝kany, pozbawiony 這dy瞠k szpinak. Ca這嗆 dusi ok. 2 minuty do momentu, a szpinak zwi璠nie. Doda odcedzony makaron, oliw z oliwek, przyprawi sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Przed podaniem posypa startym parmezanem.

prosty makaron ze szpinakiem i parmezanem

czwartek, 03 maja 2012

kruche ciastka z mas貫m orzechowym

Ma郵ane, bardzo kruche, posmarowane po upieczeniu lekko s這nym mas貫m orzechowym z kawa趾ami orzech闚 i opr鏀zone przesianym cukrem pudrem. Ciastka idealne na podwieczorek, szybkie, proste i bardzo smaczne. Przygotowuj帷 ciasto kruche ch皻nie korzystam z malaksera, robi帷 je tym sposobem oszcz璠zam sporo czasu, a ciasto jest idealnie wyrobione, polecam.

Sk豉dniki na ok. 20 sztuk:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 125 g mas豉, mo瞠 by lekko solone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

ponadto:

  • mas這 orzechowe
  • cukier puder

Wykonanie:

M彗 przesia, umie軼i w misie malaksera, doda mas這 pokrojone na ma貫 kawa貫czki, jajko oraz cukier puder. Wyrobi ciasto, sch這dzi w lod闚ce co najmniej przez 30 minut. Ciasto wa趾owa na grubo嗆 0.5 cm, wykrawa ciasteczka, uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrza do 190蚓, piec ciastka 15 minut. Studzi na kratce, po wystudzeniu posmarowa mas貫m orzechowym i opr鏀zy cukrem pudrem.

kruche ciastka z mas貫m orzechowym

kruche ciastka z mas貫m orzechowym

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...