Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.
wtorek, 24 kwietnia 2012

lody waniliowe z ajerkoniakiem

Waniliowe lody z dodatkiem likieru jajecznego, na bazie pe軟ot逝stego mleka i 鄉ietanki krem闚ki. Deser szybki do wykonania, przy u篡ciu maszyny do lod闚. Baz do lod闚 warto przygotowa sobie wcze郾iej, np. wieczorem, aby by豉 odpowiednio sch這dzona, co w znacznej mierze przyspieszy ca造 proces dalszego przygotowania lod闚. Likier mo積a oczywi軼ie pomin望 i bez obaw poda lody dzieciom.

Sk豉dniki:

  • 300 ml pe軟ot逝stego mleka 3,2%
  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 40 g mleka w proszku
  • 75 g cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego), plus do podania

Wykonanie:

Mleko w proszku, cukier wymiesza, dola 200 ml mleka, lask wanilii i zagotowa. Do pozosta貫go mleka doda skrobi kukurydzian, rozmiesza i wla do gotuj帷ego si mleka, doprowadzi do wrzenia, ugotowa budy, wystudzi.

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi mikserem na najwy窺zych obrotach, nie przerywaj帷 miksowania doda porcjami zimny budy, ca這嗆 dobrze wymiesza, doda likier, mieszank prze這篡 do maszyny do lod闚, kr璚i lody 25-30 minut. Mi瘯kie lody wstawi do zamra瘸lki do dalszego sch這dzenia. Lody przed podaniem pola likierem.

Smacznego.

wtorek, 17 kwietnia 2012

papryka faszerowana

Smaczny i zdrowy obiad dla ca貫j rodziny, kt鏎ego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pieczona czerwona papryka nadziewana mielonym mi瘰em wieprzowym i kasz kuskus, z dodatkiem suszonych zi馧 prowansalskich. Kasz mo瞠my przygotowa na wodzie, ale znacznie wzbogacimy jej smak, zast瘼uj帷 wod domowym bulionem. Papryk pieczemy pod przykryciem, wystarczy naczynie do zapiekania szczelnie okry foli aluminiow, aby farsz pozosta soczysty, a danie aromatyczne.

Sk豉dniki na 3 porcje:

  • 3 鈔ednie czerwone papryki
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g mielonego mi瘰a wieprzowego
  • 2 szklanki bulionu mi瘰no-warzywnego, lub wody
  • ½ cebuli
  • 1 z帳ek czosnku
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • 1 造瞠czka suszonych zi馧 prowansalskich
  • 3 造磬i oliwy extra vergine

Wykonanie:

Kasz kuskus zala wrz帷ym bulionem tak, aby bulion przekracza na 0,5 cm poziom kuskusu. Cebul i czosnek drobno posieka i zeszkli na niewielkiej ilo軼i t逝szczu. Po陰czy kasz kuskus z mielonym, surowym mi瘰em, cebul i przyprawami, wymiesza widelcem. Papryk przekroi na po堯wki, oczy軼i z gniazd nasiennych, wysmarowa ze wszystkich stron oliw i nape軟i farszem. Wierzch skropi oliw i posypa zio豉mi, papryk u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym, podla pozosta造m bulionem i zapiec w 180蚓, przez 45-50 minut.

papryka faszerowana

wtorek, 10 kwietnia 2012

szarlotka z kremem waniliowym

Szarlotka o niepowtarzalnym smaku, delikatnie waniliowa. Kilka warstw kruchego, ma郵anego ciasta, biszkoptu i waniliowego kremu, na bazie domowego budyniu i 鄉ietanki krem闚ki. Szarlotka zupe軟ie inna, z du膨 ilo軼i jab貫k, wilgotna i soczysta, pachn帷a wanili i pomara鎍zami. Zdecydowanie najlepsze ciasto na moim 鈍i徠ecznym stole, polecam!

Sk豉dniki na form 30cm x 35cm:

Ciasto kruche:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mas豉
  • 4 鄴速ka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przesian m彗, cukier, s鏊, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni, doda ziarenka z wanilii i 鄴速ka. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic i zagnie嗆 ciasto. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci i umie軼i na 30 minut w lod闚ce. Sch這dzon jedn cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy, ponak逝wa widelcem i wstawi na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180蚓, z drug cz窷ci ciasta post徙i tak samo.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 鄴速ka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w mleka do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powy瞠j
  • 15 g 瞠latyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju ro郵innego
  • 120 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i ciep貫j wody

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier, kr鏒ko miksowa za ka盥ym razem. Do ubitych bia貫k doda 鄴速ka, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciep陰 wod wymiesza z olejem, dola na samym ko鎍u. M彗 przesia, wsypa cz窷ciami do masy jajecznej i dok豉dnie, lecz delikatnie wymiesza ca這嗆 za pomoc 這patki. Dno formy wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, piec w 180蚓, przez 15-20 minut.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Pra穎ne jab趾a:

  • 1½ kg winnych jab貫k, startych na grubych oczkach
  • cukier wg. uznania (mo積a pomin望, je瞠li u篡jemy s這dszych jab貫k)
  • 1 造磬a mas豉
  • ½ szklanki konfitury pomara鎍zowej
  • 1 galaretka o smaku pomara鎍zowym
  • 1 造磬a 瞠latyny

W rondlu o grubym dnie rozpu軼i mas這, doda starte jab趾a, ewentualnie cukier, cz瘰to mieszaj帷 rozpra篡 jab趾a. Doda konfitur, chwilk podgrzewa na ma造m ogniu. Zdj望 z ognia doda 瞠latyn i galaretk, wymiesza do rozpuszczenia.

Ciasto kruche, jak i biszkopt przyci望 odpowiedniej wielko軼i rantem, uk豉da w nim kolejno warstwami ciasto kruche, pra穎ne jab趾a, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, pra穎ne jab趾a, ciasto kruche. Warto, przed po這瞠niem kolejnej warstwy odczeka chwil, aby ka盥a z nich lekko st篹a豉. Ciasto obci捫y deseczk i wstawi na noc do lod闚ki.

Smacznego:)

szarlotka z kremem waniliowym

鈔oda, 04 kwietnia 2012

鈍i徠eczny tort z rodzynkami

Tort rodzynkowy, prze這穎ny delikatnym kremem na bazie mascarpone i 鄉ietanki krem闚ki. Nas帷zony likierem Amaretto, wyko鎍zony start gorzk czekolad. Nie zawiera du穎 jajek, za to sporo rodzynek. Najlepszy na drugi dzie, tort powinien 6-8 godzin sp璠zi w lod闚ce, polecam na 安i皻a;)

Sk豉dniki na tortownic o Ø20cm:

  • 2 jajka (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 150 g cukru
  • 250 g rodzynek
  • 180 ml mleka
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • sok i sk鏎ka otarta z ½ cytryny
  • 200 g m彗i pszennej

Rodzynki op逝ka, zala wrz帷 wod, mo積a doda 50 ml rumu lub innego alkoholu i pozostawi do namoczenia na 30 minut. Namoczone rodzynki odcisn望 i rozdrobni w blenderze na past.Past prze這篡 do miski doda mleko, sod, sok i sk鏎k z cytryny, wymiesza.

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania doda porcjami cukier, a nast瘼nie 鄴速ka. Ubite jajka po陰czy u篡waj帷 這patki z mas rodzynkow i przesian m彗.

Ciasto podzieli na 3 cz窷ci, tortownic wy這篡 nat逝szczonym papierem do pieczenia, rozsmarowa ciasto. Piekarnik nagrza do 180蚓, ka盥y blat piec 15 minut, po upieczeniu wystudzi.

Krem waniliowy:

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 36% t逝szczu
  • 400 g sera mascarpone
  • 5-7 造瞠k cukru pudru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Delikatnie przemiesza z serkiem, doda ekstrakt z wanilii.

Nas帷zenie:

  • 60 ml likieru Amaretto

Ka盥y blat nas帷zy likierem, rozsmarowa krem waniliowy. Wierzch i boki pokry kremem, udekorowa wi鏎kami z czekolady, wstawi na noc do lod闚ki.

...

Wraz ze zbli瘸j帷ymi si 安i皻ami, chcia豉bym 篡czy wszystkim Czytelnikom

S這dkiej Pasji

Zdrowych, radosnych 安i徠 Wielkanocnych,

sp璠zonych w gronie najbli窺zych, w atmosferze mi這軼i i szcz窷cia, przy stole pe軟ym bab, mazurk闚, sernik闚 i jajek...

鈍i徠eczny tort z rodzynkami

鈍i徠eczny tort z rodzynkami

鈍i徠eczny tort z rodzynkami

poniedzia貫k, 02 kwietnia 2012

pasta jajeczna

Pyszna pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidor闚, do faszerowania jajek lub do kanapek, polecam!

Sk豉dniki:

jajka faszerowane past jajeczn z suszonymi pomidorami:

  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 4 鄴速ka, z ugotowanych na twardo jajek
  • 2 造磬i majonezu
  • 3-4 po堯wki suszonych pomidor闚 w oliwie
  • kilka kapar闚
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka i 鄴速ka pokroi w kosteczk lub rozetrze widelcem. Pomidory pokroi w kosteczk, doda razem z majonezem i przyprawami do jajek, wymiesza. Past udekorowa paseczkami suszonych pomidor闚 i kaparami. Podawa z pe軟oziarnistym pieczywem lub faszerowa jajka.

Smacznego;)

pasta jajeczna

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...