Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

szarlotki i ciasta z jab趾ami

poniedzia貫k, 12 listopada 2012

tarte tatin

Z這ciste jab趾a, oblane s這dkim karmelowym sosem na kruchym spodzie. Odwr鏂ona, francuska tarta, kt鏎 musicie upiec. Jab趾a najlepsze b璠 twarde i kwa郾e np. anton闚ka lub szara reneta. Przygotowanie tej smacznej tarty nie jest skomplikowane ani bardzo czasoch這nne. Ciasto kruche mo積a zrobi sobie wcze郾iej i przechowywa w lod闚ce, co bardzo u豉twia prac. Jab趾a po obraniu i wydr捫eniu gniazd nasiennych obsma瘸m z ka盥ej strony w karmelu, co powoduje, 瞠 s mi瘯sze i o wiele wi璚ej mie軼i mi si ich w naczyniu do zapiekania. Poza tym s bardziej "plastyczne" przez co u這瞠nie 豉dnego rz璠u jab貫k jest prostsze, polecam!

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto p馧kruche:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 4 g soli
  • 20 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 15 g zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. "mokry piasek". Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Jab趾a w karmelu:

Nadzienie:

  • 8-9 jab貫k (anton闚ka, szara reneta)
  • 1 造瞠czka cynamonu

Jab趾a obra, oczy軼i z gniazd nasiennych i przekroi na 獞iartki.

Karmel:

  • 220 g cukru kryszta逝
  • 30 g mas豉

Patelni o grubym dnie postawi na 鈔ednim ogniu, wsypa niewielk cz窷 cukru (2-3 造磬i), podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia si cukru. Dosypa kolejne 2 造磬i cukru i trzymaj帷 patelni za r帷zk przechyla j w ka盥 stron tak, aby cukier karmelizowa si r闚nomiernie, nie miesza 造磬. Czynno嗆 powtarza do momentu wsypania ostatniej porcji cukru. Na ko鎍u doda mas這 i mieszaj帷 (na tym etapie mo瞠 by 造磬) doprowadzi do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Na gor帷y karmel wy這篡 獞iartki jab貫k, posypa cynamonem i obsma瘸 partiami na z這ry kolor, po ok. 1 min. z ka盥ej strony. Jab趾a musz pozosta w ca這軼i, nie mog si rozpa嗆. Obsma穎ne jab趾a uk豉da w formie, pola pozosta造m karmelem.

Ciasto rozwa趾owa, ponak逝wa i wy這篡 na przestudzone jab趾a, zaginaj帷 brzegi ciasta do 鈔odka. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 180蚓, piec 45 minut, do czasu zarumienienia si ciasta.

Upieczon tart lekko przestudzi i odwr鏂i na pater (ostro積ie - gor帷y sok), podawa ciep陰.

tarte tatin

tarte tatin

tarte tatin

wtorek, 10 kwietnia 2012

szarlotka z kremem waniliowym

Szarlotka o niepowtarzalnym smaku, delikatnie waniliowa. Kilka warstw kruchego, ma郵anego ciasta, biszkoptu i waniliowego kremu, na bazie domowego budyniu i 鄉ietanki krem闚ki. Szarlotka zupe軟ie inna, z du膨 ilo軼i jab貫k, wilgotna i soczysta, pachn帷a wanili i pomara鎍zami. Zdecydowanie najlepsze ciasto na moim 鈍i徠ecznym stole, polecam!

Sk豉dniki na form 30cm x 35cm:

Ciasto kruche:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mas豉
  • 4 鄴速ka
  • ziarenka z ½ laski wanilii
  • szczypta soli

Przesian m彗, cukier, s鏊, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni, doda ziarenka z wanilii i 鄴速ka. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic i zagnie嗆 ciasto. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci i umie軼i na 30 minut w lod闚ce. Sch這dzon jedn cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy, ponak逝wa widelcem i wstawi na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180蚓, z drug cz窷ci ciasta post徙i tak samo.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 鄴速ka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w mleka do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem waniliowy chantilly (crema chantilly):

  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powy瞠j
  • 15 g 瞠latyny w listkach
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Biszkopt:

  • 3 jajka (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 110 g drobnego cukru
  • 50 ml oleju ro郵innego
  • 120 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i ciep貫j wody

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier, kr鏒ko miksowa za ka盥ym razem. Do ubitych bia貫k doda 鄴速ka, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciep陰 wod wymiesza z olejem, dola na samym ko鎍u. M彗 przesia, wsypa cz窷ciami do masy jajecznej i dok豉dnie, lecz delikatnie wymiesza ca這嗆 za pomoc 這patki. Dno formy wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, piec w 180蚓, przez 15-20 minut.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Pra穎ne jab趾a:

  • 1½ kg winnych jab貫k, startych na grubych oczkach
  • cukier wg. uznania (mo積a pomin望, je瞠li u篡jemy s這dszych jab貫k)
  • 1 造磬a mas豉
  • ½ szklanki konfitury pomara鎍zowej
  • 1 galaretka o smaku pomara鎍zowym
  • 1 造磬a 瞠latyny

W rondlu o grubym dnie rozpu軼i mas這, doda starte jab趾a, ewentualnie cukier, cz瘰to mieszaj帷 rozpra篡 jab趾a. Doda konfitur, chwilk podgrzewa na ma造m ogniu. Zdj望 z ognia doda 瞠latyn i galaretk, wymiesza do rozpuszczenia.

Ciasto kruche, jak i biszkopt przyci望 odpowiedniej wielko軼i rantem, uk豉da w nim kolejno warstwami ciasto kruche, pra穎ne jab趾a, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, pra穎ne jab趾a, ciasto kruche. Warto, przed po這瞠niem kolejnej warstwy odczeka chwil, aby ka盥a z nich lekko st篹a豉. Ciasto obci捫y deseczk i wstawi na noc do lod闚ki.

Smacznego:)

szarlotka z kremem waniliowym

wtorek, 08 listopada 2011

krucha szarlotka

Nie wiem jak to si sta這, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z umieszczeniem tego przepisu na blogu, przepis jest banalnie prosty, a szarlotka pyszna. Dwie warstwy kruchego, rozsypuj帷ego si ciasta, z grubym, wilgotnym od jab貫k 鈔odkiem. Ciasto pomimo tak du瞠j ilo軼i soczystych jab貫k, d逝go pozostaje kruche, nawet na drugi dzie. Chocia nie ukrywam, 瞠 najlepsza jest jeszcze ciep豉 i pachn帷a, posypana cukrem pudrem, polecam!

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

Kruche ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mas豉, lub margaryny
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • sk鏎ka z ½ cytryny

Jab趾a:

  • 2 kg jab貫k
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 造磬a cynamonu

Wykonanie:

Jab趾a umy, obra, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi w plasterki. Jab趾a podpra篡 dodaj帷 niewielk ilo嗆 wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, wystudzi.

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda dobrze sch這dzone mas這, cukier puder i rozdrobni na tzw. piasek. Przesypa na stolnic doda 鄴速ka, sk鏎k otart z po這wy cytryny, s鏊 i zagnie嗆 ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci i umie軼i w lod闚ce na p馧 godziny.

Sch這dzon jedn cz窷 ciasta rozwa趾owa na wielko嗆 formy, ponak逝wa widelcem i wstawi na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180蚓, podpiec.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 jab趾a, wyr闚na, przykry drug cz窷ci rozwa趾owanego ciasta, ponak逝wa wierzch i ponownie wstawi do piekarnika, piec 50 minut. Lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

Mas這 na ciasto kruche musi by dobrze sch這dzone, najlepiej w這篡 go na kilka minut do zamra瘸lki. Mo積a r闚nie wykorzysta do tego przepisu dobr margaryn, lub u篡 po這wy mas豉 i po這wy margaryny. Jab趾a najlepsze b璠 kwa郾e, np. szara reneta, a do s這dszych warto doda sok z po這wy cytryny. Aby uzyska jeszcze bardziej kruche ciasto mo積a zrobi go z cz窷ciowym dodatkiem m彗i krupczatki, polecam i smacznego:)

krucha szarlotka

krucha szarlotka

pi徠ek, 04 listopada 2011

placek ga寮ziny

Szybkie i bezproblemowe, przygotowuje si je z niewielu sk豉dnik闚. Ciasto wype軟ione jab趾ami po brzegi, pachn帷e cynamonem i co wa積e bez odrobiny t逝szczu (dla wszystkich tych, kt鏎zy go unikaj). Wilgotne od jab貫k i w sam raz s這dkie, my郵, 瞠 jab趾a mo積a by這by te zast徙i innymi twardymi owocami np. gruszkami. Przepis Ewy Wachowicz, do kt鏎ego b璠 wraca. Polecam!

Sk豉dniki na form 24cm x 38cm:

  • 20 sztuk 鈔ednich jab貫k, lub 15 sztuk du篡ch
  • 2 造磬i cynamonu
  • 1 造磬a cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g rodzynek, namoczonych w rumie
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造磬a proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jab趾a umy, obra ze sk鏎ki i pozbawi pestek. Pokroi w du膨 kostk, umie軼i w odpowiednio g喚bokiej misce. Doda cynamon, cukier wanilinowy, cukier kryszta i dok豉dnie przemiesza. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, wsypa do jab貫k razem z pozosta造mi sk豉dnikami, jajkami i rodzynkami, dok豉dnie wymiesza. Form do pieczenia grubo wysmarowa mas貫m i wysypa bu趾 tart, prze這篡 ciasto, wyr闚na.

Piekarnik nagrza do 170蚓, piec ciasto 1.5 godziny.

Ciasto kroi po zupe軟ym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzie. Przed podaniem mo積a opr鏀zy go cukrem pudrem. Smacznego;)

placek ga寮ziny

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...