Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

potrawy z jajek

czwartek, 17 maja 2012

frittata

Tym razem frittata z zielonymi szparagami, w璠zon szynk i fet. Dodatkowo mas jajeczn wzbogaci豉m past z bia造ch szparag闚 na bazie oliwy z oliwek, kwa郾 鄉ietan i suszon bazyli. Polecam, to pomys nie tylko na 郾iadanie...

Sk豉dniki na 4-5 porcji:

  • ½ p璚zka zielonych szparag闚 (5 sztuk)
  • 1 ma豉 cebula
  • 5 造瞠k oliwy z oliwek extra virgin, do sma瞠nia
  • 6 jajek
  • 2 造磬i pasty z bia造ch szparag闚 (polecam z La Chinata)
  • 6 plastr闚 chudej w璠zonej szynki
  • 150 g sera feta
  • 3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 1 造磬a suszonej bazylii
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • s鏊 i 鈍ie穎 zmielony pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍e, grubsze 這dygi obra. Ugotowa na parze, pokroi na mniejsze kawa趾i, przela zimn wod i od這篡. Na patelni o grubym dnie (z mo磧iwo軼i wstawienia do piekarnika) rozgrza oliw, cebul pokroi w kostk, zeszkli, nie rumieni帷.

Do miski wbi jajka, doda kwa郾 鄉ietan, past ze szparag闚, rozbi za pomoc r霩gi. Do masy jajecznej doda pokrojon w paski szynk, pokrojony w kostk ser feta, przyprawy, po這w startego parmezanu, wymiesza. Mas jajeczn wyla na zeszklon cebul, sma篡 frittat ok. 4 minuty na s豉bym ogniu, gdy b璠zie lekko 軼i皻a przy brzegach, u這篡 na wierzchu szparagi i wstawi do nagrzanego do 180蚓 piekarnika, pod grill na kolejne 4-5 minuty. Podawa od razu z pozosta造m parmezanem i chlebem.

fritatta

fritatta

czwartek, 03 maja 2012

frittata z ziemniakami, szpinakiem i papryk

Danie wyj徠kowo szybkie w przygotowaniu, idealne zar闚no na 郾iadanie, jak i lekki lunch. Masa jajeczna z dodatkiem 鄉ietanki krem闚ki, 鈍ie瞠go szpinaku, ziemniak闚 i papryki. Doprawiona zio豉mi, kolorowym pieprzem i tartym parmezanem. Zapieczona pod grillem, pyszna zar闚no na ciep這, jak i na zimno, polecam.

Sk豉dniki na 4-5 porcji:

  • 1 p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 1 z帳ek czosnku
  • 1 造磬a mas豉
  • 1 papryka 鄴速a
  • 2 鈔ednie ziemniaki
  • 2 造磬i suszonej papryki w p豉tkach
  • 5 jajek
  • ½ szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 1 造瞠czka mielonej s這dkiej papryki
  • 1 造瞠czka suszonego oregano
  • 2-3 造磬i tartego parmezanu
  • s鏊, grubo mielony kolorowy pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obra, pokroi w kostk, ugotowa w niewielkiej ilo軼i osolonej wody, odcedzi.

Na patelni o grubym dnie ( z mo磧iwo軼i wstawienia do piekarnika) rozgrza mas這, doda posiekany z帳ek czosnku, pokrojon w kostk papryk, papryk w p豉tkach, podla niewielk ilo軼i wody i dusi do mi瘯ko軼i. Doda umyty, pozbawiony 這dy瞠k i pokrojony szpinak, ziemniaki i podgrzewa na ma造m ogniu, a szpinak zmi瘯nie, odparowa nadmiar wody.

Do miski wybi jajka, doda 鄉ietank krem闚k, przyprawy, tarty parmezan, rozbi za pomoc r霩gi i wla na patelni z warzywami. Sma篡 frittat ok. 4 minuty na s豉bym ogniu, gdy b璠zie lekko 軼i皻a przy brzegach, wstawi do nagrzanego do 180蚓piekarnika, pod grill na kolejne 4-5 minuty.

Smacznego:)

frittata z ziemniakami, szpinakiem i papryk

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...