Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasta ucierane

wtorek, 28 sierpnia 2012

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

Ucierane ciasto na bazie mas豉 i jogurtu naturalnego, najlepiej g瘰tego greckiego. Zalet tego ciasta jest jego niebywa豉 wilgotno嗆, kt鏎 pot璕uje dodatek soczystych owoc闚. Smaczne jest ze 郵iwkami, morelami czy brzoskwiniami do wyboru. Zawarto嗆 jogurtu naturalnego w cie軼ie sprawia, 瞠 d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆 i dobrze smakuje nawet na nast瘼ny dzie. Jest to jedno z tych ciast, do kt鏎ego ch皻nie wracam, taka baza, kt鏎 modyfikuj w zale積o軼i od u篡tych dodatk闚, polecam.

Sk豉dniki na form o Ø 26 cm:

Ciasto ucierane:

  • 170 g mas豉
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 320 g m彗i pszennej
  • 1 造磬a proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, g瘰tego
  • 2 造瞠czki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego

oraz:

  • 400 g 郵iwek, moreli lub brzoskwi
  • ½ 造瞠czki cynamonu
  • 2 造磬i cukru kryszta逝
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Form wysmarowa mas貫m, wysypa m彗. Piekarnik nagrza do 180蚓.

Jajka wybi do miski, doda jogurt oraz past z wanilii, roztrzepa r霩g do momentu zmieszania si sk豉dnik闚. W misie miksera umie軼i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, mi瘯kie mas這, cukier, s鏊 i wla p馧 szklanki roztrzepanych z jogurtem jajek. U篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej uciera ciasto do ca趾owitego po陰czenia si sk豉dnik闚, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywaj帷 ucierania dola stopniowo, w trzech turach pozosta貫 jajka miesza do czasu, gdy ciasto b璠zie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto przela do formy, wyr闚na. 奸iwki umy i obsuszy, pozbawi pestek i pokroi na mniejsze kawa趾i. Posypa owoce cukrem, cynamonem i wy這篡 na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

ciasto jogurtowe ze 郵iwkami

鈔oda, 15 sierpnia 2012

keks na bia趾ach z bor闚kami

Puszysty keks o waniliowym smaku przygotowany z wykorzystaniem bia貫k, mas豉 i pe軟ego mleka. Przykryty spor ilo軼i owoc闚 bor闚ki ameryka雟kiej, kt鏎a nie opada na dno podczas pieczenia. Ucierane ciasto wykonane nieco odmienn technik, polegaj帷 na stopniowym dolewaniu p造nnych sk豉dnik闚 do mas豉 roztartego z m彗, bez ubijania bia貫k na pian. Ciasto, kt鏎e przygotujecie w kilka minut, szybko i bezproblemowo. Wa積e jest, aby sk豉dniki by造 w temperaturze pokojowej, szczeg鏊nie mas這. W przepisie podaj proporcje sk豉dnik闚 na dwie ma貫 keks闚ki, kt鏎e mo積a zamieni na jedn wi瘯sz.

Sk豉dniki na 2 formy 10cm x 20cm:

Ciasto ucierane:

  • 5 bia貫k
  • 180 ml mleka 3.2%
  • 1 造磬a pasty waniliowej
  • 315 g m彗i pszennej tortowej
  • 5 g soli
  • 170 g mas豉
  • 250 g cukru drobnego do wypiek闚
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

oraz:

  • 300 g owoc闚 bor闚ki ameryka雟kiej
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru kryszta逝
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Formy na keks wysmarowa mas貫m, wysypa m彗. Piekarnik nagrza do 180蚓.

Bia趾a umie軼i w misce, dola mleko oraz past z wanilii, roztrzepa r霩g do momentu zmieszania si sk豉dnik闚. W misie miksera umie軼i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, mi瘯kie mas這, cukier, s鏊 i wla p馧 szklanki roztrzepanych z mlekiem bia貫k. U篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej uciera ciasto do ca趾owitego po陰czenia si sk豉dnik闚, ok. 2 minuty na najmniejszych obrotach miksera. Nie przerywaj帷 ucierania dola stopniowo, w trzech turach pozosta貫 bia趾o miesza do momentu, gdy ciasto b璠zie lekkie i puszyste.

Przygotowane ciasto podzieli na 2 cz窷ci, przela do przygotowanych form, wyr闚na. Bor闚ki przebra, umy i obsuszy. Opr鏀zy owoce m彗 wymieszan z cukrem i wy這篡 na wierzch ciasta. Piec ok. 50-60 minut, do tzw. "suchego patyczka", lekko przestudzi, opr鏀zy cukrem pudrem.

keks na bia趾ach z bor闚kami

keks na bia趾ach z bor闚kami

sobota, 11 sierpnia 2012

ciasto z twarogiem i bor闚kami

Ciasto ucierane z dodatkiem bor闚ek ameryka雟kich, przedzielone puszyst warstw masy serowej. Ser bia造 przygotowany jak do sernika, bez dodatkowego t逝szczu, z ma陰 ilo軼i jajek. Owoce mo積a wykorzysta 鈍ie瞠 jak i mro穎ne. Proste do zrobienia i bardzo smaczne letnie ciasto. U篡豉m do niego m彗i pszennej chlebowej typ 850, co nada逝 ciastu intensywniejszego, ciemniejszego koloru i nieco zwartej konsystencji. Ciasto mo積a tak瞠 upiec z bardziej oczyszczonej m彗i, b璠zie wtedy l瞠jsze. Jeszcze ciep貫 posypujemy obficie cukrem pudrem, polecam!

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ciasto ucierane:

  • 7 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 450 g m彗i pszennej typ 850
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 250 ml oleju ro郵innego

Ser:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii

oraz:

  • 200 g bor闚ki ameryka雟kiej lub jag鏚
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dosypa cukier, dalej ubija. Do ubitych bia貫k doda po jednym 鄴速ku, ubija przez chwil. Wla olej, doda m彗 przesian z proszkiem do pieczenia. Na tym etapie ciasto miesza 這patk.

Na warstw serow ca貫 jajka ubi z cukrem, doda zmielony twar鏬, skrobi, ekstrakt z wanilii i wymiesza.

Form wy這篡 nat逝szczonym papierem do pieczenia, wysypa bu趾 tart. Ciasto ucierane podzieli na po這w, jedn cz窷 roz這篡 pod warstw sera, drug nad. Na wierzchu u這篡 bor闚ki, lekko dociskaj帷 je w ciasto.

Piekarnik nagrza do 180蚓, piec ciasto 60 minut, opr鏀zy cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego;)

ciasto z twarogiem i bor闚kami

鈔oda, 13 czerwca 2012

keks z twarogiem

Pyszne i szybkie ciasto dla ka盥ego. Wyj徠kowo delikatne, a to za spraw twarogu, dzi瘯i kt鏎emu ciasto jest wilgotne. Keks o zrobienie, kt鏎ego pokusi mo瞠 si nawet pocz徠kuj帷a gospodyni:) Nie wymaga zbytnich przygotowa i na pewno uprzyjemni niejedno popo逝dnie, polecam.

Sk豉dniki na form 35cm x 10cm:

  • 150 g mas豉
  • 330 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 260 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 300 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 rozetrze z cukrem, doda twar鏬 (u篡豉m wiaderkowego), ekstrakt z wanilii, miksowa do momentu uzyskania puszystej masy. Wbija kolejno po jednym jajku, za ka盥ym razem chwilk miksowa. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, wsypa do ciasta w trzech porcjach, miesza 這patk.

Form wysmarowa mas貫m, opr鏀zy m彗, prze這篡 ciasto. Piekarnik nagrza do 170蚓, wstawi ciasto na 50 minut, po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

keks z twarogiem

wtorek, 29 maja 2012

babka kokosowa

Na mleku kokosowym, z dodatkiem kwa郾ej 鄉ietany. Babka szybka w przygotowaniu, mo積a powiedzie b造skawiczna, do zrobienia przez ka盥ego z Was. Wilgotna, o wyra幡ym kokosowym smaku..., gor帷o polecam.

Sk豉dniki na form o poj. 2.5 litra:

  • 6 jajek
  • 1.5 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3.5 szklanki m彗i pszennej tortowej
  • 3 造磬i skrobi ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • lukier
  • wi鏎ki kokosowe

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem. Na najwi瘯szych obrotach miksera zajmie to ok. 5 minut. M彗 pszenn i ziemniaczan przesia z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek doda mleko kokosowe, 鄉ietan, wsypa m彗 i wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda ekstrakt z wanilii.

Form na babk wysmarowa t逝szczem i obsypa bu趾 tart, wla ciasto, wstawi do piekarnika. Nastawi temperatur na 180ºC, piec 60 minut. Od razu po upieczeniu wyci庵n望 z formy, przestudzi, polukrowa i posypa wi鏎kami kokosowymi.

Smacznego!

babka kokosowa

babka kokosowa

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...