Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ma貫 wypieki

czwartek, 08 marca 2012

muffiny z czekolad i twarogiem

Szybkie jak zawsze, z dodatkiem czekolady, kakao i twarogu. Ciasto jest lekkie, a muffinki delikatne i puszyste. Ze sporym dodatkiem twarogu, kt鏎y dodajemy do 鈔odka muffinek. Dobrze smakuj podane z fru瞠lin owocow np. z czarnej porzeczki i odrobin twarogu. Lubiane nie tylko przez dzieci, polecam!

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju s這necznikowego
  • 1½ szklanki pokruszonego twarogu
  • 1 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Do miski przesia obydwie m彗i z proszkiem do pieczenia i sod, oraz kakao, doda cukier. W oddzielnym naczyniu wymiesza roztopion czekolad, mleko, olej, oraz roztrzepane jajko. Wymiesza zawarto嗆 obu naczy, doda po這w pokruszonego twarogu. Form na muffinki wy這篡 papilotkami, nape軟i je ciastem do ¾ wysoko軼i, po wierzchu posypa pozosta造m twarogiem. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 35 minut.

muffiny z czekolad i twarogiem

muffiny z czekolad i twarogiem

czwartek, 22 wrze郾ia 2011

bananowe muffiny z czekolad

Muffiny zdecydowanie wygrywaj w ka盥ym rankingu, wielu z nas ma do nich s豉bo嗆. Lubimy je za szybko嗆 wykonania i oczywi軼ie za smak, kt鏎y mo瞠 by tak r騜norodny, jak nam podpowiada wyobra幡ia. S tak uniwersalne, 瞠 sprawdz si, jako pyszny dodatek do kawy w trakcie babskich pogaw璠ek, jak r闚nie drugie 郾iadanie dla dziecka do szko造 i nie tylko. Przepis ze strony Giallo Zafferano, polecam!

Sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 125 g mas豉
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g banan闚, puree
  • 250 g m彗i pszennej
  • 100 ml mleka, pe軟ego
  • 150 g groszk闚 czekoladowych, lub posiekanej czekolady
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 0.5 造瞠czki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • sok i sk鏎ka z 1 cytryny

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda po jednym jajku, wla mleko. Doda puree bananowe i groszki czekoladowe, wymiesza 造磬. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i sod, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i delikatnie przemiesza, doda s鏊, sk鏎k i sok z cytryny.

Form na muffiny wy這篡 papilotkami, ciasto nak豉da do ¾ wysoko軼i, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180蚓. Wierzch ka盥ej muffiny mo積a przed pieczeniem posypa czekolad.

Smacznego;)

bananowe muffiny z czekolad

poniedzia貫k, 08 sierpnia 2011

kokosowe muffiny z cytryn

Intensywno嗆 kokosu w tych muffinach jest powalaj帷a, smakuj wyj徠kowo pysznie. Dla tych, co lubi kokosowe klimaty b璠 idealne, lekko s這dkie, z orze德iaj帷ym posmakiem cytryny. Tak jak wszystkie muffiny, tak i te nie wymagaj sporych nak豉d闚 czasu, ani pracy, s b造skawiczne, najlepsze jeszcze ciep貫, z fili瘸nk ulubionej herbaty, gor帷o polecam, przepis w豉sny.

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki skondensowanego, s這dzonego mleka
  • ¾ szklanki oleju ro郵innego
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • sok i otarta sk鏎ka z 1 cytryny
  • 2 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • 1 szklanka m彗i pszennej

Wykonanie:

Ca貫 jajka zmiksowa na puszyst mas z cukrem wanilinowym, doda olej, mleko skondensowane, sok i sk鏎k z cytryny, wymiesza 這patk. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i sod, doda do mokrych sk豉dnik闚, na ko鎍u wsypa wi鏎ki kokosowe, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚.

Form na muffiny wy這篡 papilotkami, ciasto nak豉da do ¾ wysoko軼i, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180蚓.

Smacznego;)

kokosowe muffiny z cytryn

kokosowe muffiny z cytryn

鈔oda, 25 maja 2011

razowe muffiny z rabarbarem

Razowe?... No to wezm jeszcze jedn, lubi takie wypieki - zdrowe;) Muffinki, s przepyszne, wilgotne od rabarbaru, puszyste w 鈔odku z chrupi帷 posypk z wierzchu. Naturalne, niewyszukane sk豉dniki to pierwsza zasada, jak si kieruj gdy chc upiec co prostego i zdrowego, a te muffiny takie w豉郾ie s, polecam!

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 200 g jogurtu naturalnego (ma造 kubeczek)
  • 125 ml mleka
  • 125 ml oleju ro郵innego
  • 230 g m彗i pszennej razowej typ 1850
  • 60 g orzech闚 laskowych
  • 150 g jasnego cukru trzcinowego muscovado
  • 250 g rabarbaru
  • ½ 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½造瞠czki sody oczyszczonej

Posypka:

  • 25 g zmielonych orzech闚 laskowych
  • 2 造磬i jasnego cukru trzcinowego muscovado
  • ¼ 造瞠czki cynamonu
  • ¼ 造瞠czki kardamonu

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza.

Wykonanie:

Jogurt rozmiesza z dodatkiem proszku do pieczenia i sody, doda mleko i olej. Orzechy zmieli lub rozdrobni w malakserze, razem z cukrem i m彗 doda do p造nnych sk豉dnik闚, wymiesza.

Oczyszczony rabarbar pokroi na ma貫 kawa趾i, doda do ciasta, wymiesza. Ciasto nak豉da po ok 2 造磬i do formy, wy這穎nej papilotkami, posypa aromatyczn posypk, piec 30 minut w 170蚓.

Smacznego;)

razowe muffiny z rabarbarem

sobota, 02 kwietnia 2011

Bardzo eleganckie i przepyszne czekoladowe cupcakes ozdobione czekoladowym kremem w kszta販ie gniazdek z jajeczkami, to motyw typowo wielkanocny i bardzo wiosenny. My郵, 瞠 b璠 niebanalnym deserem na 鈍i徠ecznym stole, jak r闚nie jego oryginaln ozdob. Polecam, przepis z wieloma moimi zmianami z Art Kulinaria.

Sk豉dniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • sk鏎ka i sok z 2 pomara鎍zy (1 szklanka)
  • 90 g mas豉
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki m彗i
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • ¾ szklanki zmielonych migda堯w bez sk鏎ki
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100 g mas豉
  • 1 造磬a ciemnego kakao
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造瞠czka koniaku

Dodatkowo:

  • czekoladowe jajka do dekoracji
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j mi皻y

Wykonanie:

Pomara鎍ze umy, wyszorowa szczoteczk, otrze sk鏎k i wycisn望 sok. Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, umie軼i w miseczce nad par wodn i rozpu軼i, wla sok, doda sk鏎k pomara鎍zow, odstawi do przestudzenia.

Jajka utrze na bia造 krem z cukrem i cukrem wanilinowym, doda mas這, utrze. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i kakao. Do utartej masy jajecznej z mas貫m, doda rozpuszczon czekolad z sokiem pomara鎍zowym, wsypa m彗 i zmielone migda造, wymiesza za pomoc silikonowej 這patki. Ciasto roz這篡 do formy na muffinki wy這穎nej papilotkami do ¾ wysoko軼i. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 C, wystudzi przed na這瞠niem kremu. Cupcakes niewiele podrosn i b璠 raczej p豉skie.

妃ietan krem闚k zagotowa, doda do niej po豉man czekolad i kakao, rozpu軼i, wystudzi. Mas這 z cukrem utrze na puszysty krem, dodawa stopniow przestudzon czekolad, miksowa, na ko鎍u doda 造瞠czk koniaku. Krem wstawi do lod闚ki przynajmniej na godzin, nape軟i r瘯aw cukierniczy z ma陰 okr庵陰 ko鎍闚k, Cupcakes ozdobi kremem, czekoladowymi jajeczkami i listkiem mi皻y.

Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...