Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

pierniki i ciasta z miodem

czwartek, 22 listopada 2012

pierniki glazurowane

Pierniczki te s wyj徠kowo proste do przygotowania i zrobienie ich nie zajmuje du穎 czasu. Wykonane s z ciasta bez dodatku t逝szczu a jedynie na g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietanie. Sk豉dniki znajd si w ka盥ej lod闚ce, nie potrzebujemy wyszukanych produkt闚. Po upieczeniu, jeszcze ciep貫 s bardzo mi瘯kie, p騧niej nieco twardniej. Odzyskuj sw wilgo po ca趾owitym zanurzeniu w cytrynowym lukrze. Polukrowane, przechowywane w szczelnym pojemniku, z ka盥ym kolejnym dniem staj si lepsze.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 130 g kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • ½ 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 1 造磬a kakao
  • 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 造磬i domowej
  • 330 g m彗i pszennej

Piekarnik nagrza do 200蚓.

W misie miksera umie軼i 鄉ietan, cukier, jajko i sod oczyszczon, rozmiesza zawarto嗆 do momentu rozpuszczenia si cukru, mo積a to zrobi mikserem lub r璚znie za pomoc r霩gi. Doda pozosta貫 sk豉dniki: sk鏎k z cytryny, kakao, przypraw do piernika i przesian m彗, wymiesza. Ciasto b璠zie dosy klej帷e. Zwil穎nymi w zimnej wodzie d這闓i formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego i uk豉da je na blasze wy軼ielonej papierem do pieczenia.

Pierniki wstawi do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciep貫 polukrowa, zanurzaj帷 je w ca這軼i do lukru.

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Wymiesza do uzyskania niezbyt g瘰tego lukru.

pierniki glazurowane

鈔oda, 14 listopada 2012

piernik staropolski ciemny

Ju wiem, jaki piernik zago軼i w tym roku na moim 鈍i徠ecznym stole. My郵, 瞠 poszukiwania tego idealnego mog zako鎍zy i poprzesta na tym przepisie. Podobny prezentowa豉m Wam ju niedawno... lecz to, co jeszcze dodatkowo w tym poprawi豉m to kolor, kt鏎y wzmocni豉m spor ilo軼i kakao, kawy zbo穎wej i ciemnej czekolady. Zyska na tym i to bardzo. Zredukowa豉m tak瞠 ilo嗆 cukru, ze wzgl璠u na znaczn zawarto嗆 powide 郵iwkowych, kt鏎e same w sobie s wystarczaj帷o s這dkie. Piernik jest idealny, bardzo pierny, bogaty w naturalny ciemny mi鏚 gryczany i przyprawy korzenne. Mo積a go upiec przed samymi 鈍i皻ami. Nie wymaga d逝giego le瘸kowania, jest mi瘯ki ju na drugi dzie po upieczeniu i prze這瞠niu, gor帷o polecam.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

  • 400 g m彗i pszennej chlebowej typ 720
  • 150 g m彗i 篡tniej razowej typ 1850
  • 250 g miodu naturalnego gryczanego
  • ½szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g smalcu lub mas豉
  • ¾szklanki ma郵anki
  • 2 p豉skie 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 3 p豉skie 造磬i ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), czekolad, ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski ciemny

poniedzia貫k, 05 listopada 2012

piernik staropolski

Ulepszony przepis na piernik staropolski, kt鏎y udaje si tak瞠 bez d逝giego czasu le瘸kowania. Wystarczy zarobi ciasto dob przed pieczeniem, aby m鏂 w nied逝gim czasie rozkoszowa si pachn帷ym od przypraw korzennych piernikiem. Sekretnym sk豉dnikiem przy酥ieszaj帷ym fermentacj ciasta piernikowego jest kwas mlekowy zawarty w ma郵ance, kt鏎ej u篡jemy do przygotowania. Ciasto, aby nabra這 bardziej wyra幡ego koloru i smaku wzbogaci豉m o kaw zbo穎w i ciemne kakao. Piernik prze這篡豉m kilkoma warstwami 郵iwkowego powid豉, kt鏎e przygotowuj z ma陰 ilo軼i cukru, polecam upiec jeszcze przed 鈍i皻ami.

Sk豉dniki:

  • 1 kg m彗i pszennej chlebowej
  • ½ kg miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru, z g鏎k
  • 250 g smalcu lub mas豉
  • 1 szklanka ma郵anki
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3-4 przyprawy do piernika
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (np. Inki)
  • 1 造磬a ciemnego kakao

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozpu軼i mi鏚, cukier, mas這 lub smalec (ja u篡豉m smalcu), ogrzewa do po陰czenia si sk豉dnik闚, nie gotowa. Przestudzi, doda kaw zbo穎w, kakao, przyprawy, s鏊, wymiesza. Ma郵ank przela do wi瘯szego naczynia, miski, doda sod i dok豉dnie rozmiesza. Wla do ciasta, doda jajka, wsypa przesian m彗 i bardzo dok豉dnie wymiesza. Przygotowane ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ch這dzie na dob.

Piekarnik nagrza do 180蚓.

Przygotowane ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa na cienki placek ok. 0.5 cm, g瘰to ponak逝wa widelcem. Piec placki ok. 15 minut. Wystudzone prze這篡 gor帷ymi powid豉mi 郵iwkowymi, obci捫y deseczk na kolejn dob.

Smacznego;)

piernik staropolski

poniedzia貫k, 14 listopada 2011

ciasto na piernik staropolski

Taki prawdziwy, d逝go dojrzewaj帷y, kruchy i pachn帷y przyprawami korzennymi, wi璚 je瞠li chcecie mie go na 鈍i徠ecznym stole, to jest to ostatni moment, aby go zrobi. Ciasto musi le瘸kowa w ch這dnym miejscu kilka tygodni (najlepiej sze嗆), by dojrze i nabra wspania貫go aromatu. Tydzie przed 鈍i皻ami zabior si za pieczenie, a kilka dni przed Wigili zrobi wspania貫 masy do prze這瞠nia piernika, 郵iwkow, orzechow i marcepanow, aby moi go軼ie mogli delektowa si tradycyjnym, domowym piernikiem, w te nadchodz帷e 安i皻a Bo瞠go Narodzenia, polecam przepis Tatter.

Sk豉dniki:

  • 1 kg m彗i pszennej
  • ½ litra miodu naturalnego
  • 2 szklanki cukru (da豉m 1½)
  • 250 g smalcu lub mas豉
  • ½ szklanki zimnego mleka
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3-4 jajka
  • ½ 造瞠czki soli
  • 3 przyprawy do piernika
  • 1 造磬a ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii

Wykonanie:

Mas這, mi鏚, cukier, rozpu軼i w garnku o grubym dnie, na ma造m ogniu, doda przyprawy. M彗 przesia z kakao, sod rozpu軼i w mleku. Jajka roztrzepa widelcem, doda wszystkie pozosta貫 sk豉dniki, wymiesza w wi瘯szej misce, przykry papierem do pieczenia i zostawi w ch這dnym miejscu na 5-6 tygodni.

Wprowadzi豉m kilka zmian w przepisie, cz窷 m彗i pszennej zast徙i豉m m彗 篡tni chlebow typ 720. Doda豉m r闚nie niewielk ilo嗆 kakao, dla 豉dniejszego koloru i zmniejszy豉m ilo嗆 cukru. Z ciasta tego z powodzeniem mo積a r闚nie upiec drobne pierniczki. Na pozosta陰 cz窷 przepisu zapraszam po 安i皻ach, pozdrawiam Wszystkich.

ciasto na piernik staropolski

pi徠ek, 11 listopada 2011

miodownik z jab趾ami

Na prawdziwym miodzie, pachn帷y i z這cisty. Suchy po upieczeniu, ale po prze這瞠niu pra穎nymi, kwa郾ymi jab趾ami nabiera wilgoci, staje si mi瘯szy i z ka盥ym dniem coraz lepszy. Warto upiec go troch wcze郾iej, aby mia czas przesi彗n望 aromatem miodu i jab貫k. Upiek go jeszcze raz na 安i皻a, polecam!

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 造瞠k miodu lipowego
  • 100 g mas豉
  • 2 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 6 szklanek m彗i pszennej

Jab趾a:

  • 2 kg jab貫k, np. szara reneta
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki o smaku pomara鎍zowym (na ½ litra wody ka盥a)

Dodatkowo:

  • wi鏎ki kokosowe, do wyko鎍zenia

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi na parze z dodatkiem cukru na puszysty, g瘰ty krem. Doda mi鏚, mas這, wymiesza do rozpuszczenia, wystudzi. M彗 przesia, 鄉ietan wymiesza z sod oczyszczon. Wszystkie sk豉dniki po陰czy. Ciasto owin望 w foli spo篡wcz i wstawi na kilka godzin do lod闚ki, najlepiej na 8-12 h.

Ciasto podzieli na 3 cz窷ci, rozwa趾owa ka盥 na wielko嗆 formy, g瘰to ponak逝wa. Form wysmarowa mas貫m. Piekarnik nagrza do 180ºC, piec placki do zarumienienia 10-12 minut.

Jab趾a umy, obra, pozbawi gniazd nasiennych, pokroi na mniejsze kawa趾i. Podpra篡 z dodatkiem niewielkiej ilo軼i wody, doda cukier, lekko odparowa. Wy陰czy gaz, wsypa dwie galaretki, wymiesza i przetrze przez g瘰te sito.

Upieczone, wystudzone placki przek豉da ciep造mi jab趾ami. Wierzch posmarowa cie雟z warstw i posypa wi鏎kami kokosowymi.

Ciasto mo積a podzieli te na 4 cz窷ci i upiec cie雟ze placki. Sch這dzone ciasto jest bardzo plastyczne, 豉dnie si wa趾uje i nie potrzeba zbyt du穎 m彗i do podsypywania. Upieczone placki przek豉damy ciep造mi jab趾ami, aby mog造 odpowiednio zmi瘯n望. Najlepiej sk豉da go w formie wy這穎nej foli aluminiow, warto ciasto r闚nie obci捫y, smacznego:)

miodownik z jab趾ami

miodownik z jab趾ami

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...