Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

chleb i bu趾i

pi徠ek, 23 marca 2012

chleb z garnka

Chleb pszenny z dodatkiem razowej m彗i, bogatej w otr瑿y. Bardzo prosty do przygotowania, gdy nie wymaga wyrabiania, wystarczy wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza 造磬. Chleb ma dosy lu幡 konsystencj, co sprawia, 瞠 po upieczeniu jest wilgotny, mi瘯ki w 鈔odku z bardzo chrupi帷 sk鏎k. Piek go w garnku 瞠liwnym, kt鏎y sprawia, 瞠 ka盥y chleb, ten na zakwasie i ten na dro盥瘸ch jest idealnie wypieczony i pyszny, polecam.

Sk豉dniki na 1 bochenek:

  • 450 g maki pszennej chlebowej typ 750
  • 150 g m彗i pszennej chlebowej typ 1850
  • 2 造瞠czki soli
  • 1 造磬a cukru
  • 11 g dro盥篡 suchych instant
  • 500 g wody

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki chleba wymiesza 造磬 do po陰czenia si sk豉dnik闚 i odstawi do przefermentowania na 12 godzin. Naczynie z ciastem przykry foli, aby nie wysycha這. Wyro郾i皻e ciasto wy這篡 na stolnic, obficie wysypan m彗 razow, ciasto z這篡 kilka razy do 鈔odka, staraj帷 si nada mu okr庵造 kszta速. Koszyk rozrostowy bardzo dok豉dnie obsypa grub warstw m彗i, szczeg鏊nie dno i prze這篡 ciasto z陰czeniem do do逝. Odstawi do wyro郾i璚ia na 1 godzin, ciasto jest gotowe, gdy podwoi obj皻o嗆.

Do piekarnika wstawi garnek 瞠liwny z pokrywk, nagrza go do 260蚓, wyj望, prze這篡 wyro郾i皻y chleb i piec pod przykryciem 30 minut. Zmniejszy temperatur do 240蚓, zdj望 pokrywk i dopieka chleb przez kolejne 20-30 minut do uzyskania idealnie rumianej sk鏎ki, studzi na kratce, kroi po wystudzeniu.

Smacznego!

chleb z garnka

chleb z garnka

chleb z garnka

poniedzia貫k, 27 lutego 2012

warkocz z cynamonem

Cha趾a z pysznego, lekkiego ciasta dro盥穎wego, z ma陰 ilo軼i t逝szczu i jajek. Wyko鎍zona pachn帷ym cynamonowym cukrem na wierzchu. Zapleciona w tradycyjny warkocz z trzech cz窷ci, kt鏎y jest najpro軼iejszym sposobem na uformowanie cha趾i. Idealna na 郾iadanie z mas貫m, ulubionym d瞠mem i kaw, polecam.

Sk豉dniki na 2 sztuki:

  • 650 g m彗i pszennej chlebowej typ 750
  • 6 g dro盥篡 suchych instant
  • 60 g cukru
  • 4 造磬i miodu naturalnego
  • 1 jajko
  • 50 g oleju ro郵innego
  • 200 ml ciep貫go mleka
  • 100 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • ½ 造瞠czki soli
  • 1 造磬a cukru z wanili

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 2-3 造磬i mleka
  • 4 造磬i cukru
  • 1 造磬a cynamonu

Z podanych sk豉dnik闚 wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto, kt鏎e b璠zie odchodzi od r彗 i 軼ianek naczynia, lepiej u篡 do tego celu miksera z hakiem do wyrabiania ciasta.

Wyrobione ciasto prze這篡 do wysmarowanej olejem miseczki, przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½godziny, powinno podwoi swoj obj皻o嗆. Po tym czasie uformowa cha趾i, u這篡 na blasze do pieczenia wy這穎ne papierem do pieczenia, przykry foli spo篡wcz, co zabezpieczy przed wysychaniem i jeszcze raz postawi w ciep貫 miejsce do powt鏎nego wyro郾i璚ia.

Wyro郾i皻e cha趾i posmarowa roztrzepanym jajkiem z odrobin mleka, posypa cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawi do nagrzanego piekarnika, piec w 160ºC, przez 25-30 minut do uzyskania z這cistej sk鏎ki.

Smacznego:)

warkocz z cynamonem

warkocz z cynamonem

niedziela, 26 lutego 2012

focaccia

Z dro盥篡, wody i m彗i z dodatkiem oliwy z oliwek, zio豉mi i grub morsk sol. Szybki i pyszny chlebek, kt鏎y ja najbardziej lubi je嗆 rw帷 go na kawa趾i, kt鏎e maczam w oliwie. Puszysta focaccia z rumian sk鏎k jest idealnym dodatkiem do zup, jako baza do kanapek na 郾iadanie lub kolacj. Najlepsza jeszcze ciep豉, 鈍ie穎 upieczona.

Ciasto:

  • 250 g m彗i pszennej chlebowej
  • 150 ml ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka suszonych dro盥篡 instant
  • 1 g soli
  • 1 造磬a oliwy extra vergine
  • 1 造瞠czka cukru

Dodatki:

  • 4 造磬i oliwy z extra vergine
  • 1 造磬a suszonych zi馧 prowansalskich
  • s鏊 morska gruboziarnista

Do misy miksera wla ciep陰 wod, oliw, doda dro盥瞠, s鏊 i cukier, wymiesza. Stopniowo dosypa m彗 i za pomoc haka wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformowa w kul i umie軼i w naoliwionej misce. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½ godziny, w po這wie czasu ro郾i璚ia odgazowa.

Blach wy這篡 papierem do pieczenia, naoliwionymi r瘯ami uformowa focacci, na wierzchu zrobi wg喚bienia, pola oliw, posypa zio豉mi i sol. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 15 minut.

Smacznego.

focaccia

鈔oda, 15 lutego 2012

pizza

Na 鈔edniej grubo軼i spodzie, zaraz po upieczeniu chrupi帷ym, w trakcie ostygania bardziej mi瘯kim. Z 鄉ietanowym sosem na bazie kwa郾ej 鄉ietany, doprawionym start ga趾 muszkato這w, sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Sosem tym posmarowa豉m ca造 sp鏚 pizzy, jak r闚nie pola豉m j po wierzchu. Z du膨 ilo軼i podduszonej na ma郵e cebuli i malutkich pieczarek, polecam.

Ciasto:

  • 250 g m彗i pszennej typ "00"
  • 150 ml ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka suszonych dro盥篡 instant
  • 1 g soli
  • 1 造磬a oliwy extra vergine
  • 1 造瞠czka cukru

Do misy miksera wla ciep陰 wod, oliw, doda dro盥瞠, s鏊 i cukier, wymiesza. Stopniowo dosypa m彗 i za pomoc haka wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformowa w kul i umie軼i w naoliwionej misce. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½ godziny. Wyro郾i皻e ciasto odgazowa, pozostawi w lod闚ce najlepiej na ca陰 noc.

Dodatki:

  • 4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany, najlepiej 22% t逝szczu
  • 3 鈔ednie cebule
  • 150 g ma造ch pieczarek
  • 2 造磬i mas豉
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 鈍ie穎 utarta ga趾a muszkato這wa, do smaku
  • 1 kulka mozzarelli 100g
  • 1 papryczka chili

Cebul pokroi w pi鏎ka, zeszkli na ma郵e, doda po堯wki pieczarek, chwilk przesma篡, doprawi pieprzem i sol. 妃ietan wymiesza z sol, pieprzem i 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w.

Ciasto rozwa趾owa, prze這篡 na blach skropion oliw. Na wierzchu rozsmarowa 鄉ietan, zostawiaj帷 2 cm nieposmarowane brzegi. Na這篡 cebul z pieczarkami, pokrojon w kostk mozzarell i pola reszt 鄉ietany. Przed ko鎍em pieczenia doda pokrojone chili.

Piekarnik nagrza do 250蚓, piec 12-15 minut.

pizza

pizza

czwartek, 05 stycznia 2012

z cebul i w璠zonym boczkiem

tarte flamb嶪

Na bardzo cienkim spodzie, z lekko opalonymi, chrupi帷ymi brzegami. Podstaw tej alzackiej tarty, jest du瘸 ilo嗆 cebuli lekko przesma穎nej na ma郵e, g瘰ta, kwa郾a 鄉ietana i w璠zony boczek, a ca這嗆 doprawiona 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w. Mo積a r闚nie doda do niej 鈍ie瞠 le郾e grzyby lub pieczarki i starty 鄴速y ser, polecam.

Cienkie ciasto:

  • 250 g m彗i pszennej typ "00"
  • 150 ml ciep貫j wody
  • 1 造瞠czka suszonych dro盥篡 instant
  • 1 g soli
  • 1 造磬a oliwy extra vergine
  • 1 造eczka cukru

Do misy miksera wla ciep陰 wod, oliw, doda dro盥瞠, s鏊 i cukier, wymiesza. Stopniowo dosypa m彗 i za pomoc haka wyrobi g豉dkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformowa w kul i umie軼i w naoliwionej misce. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia na 1½ godziny. Wyro郾i皻e ciasto odgazowa, pozostawi w lod闚ce najlepiej na ca陰 noc.

Dodatki:

  • 2-3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany, najlepiej 22% t逝szczu
  • 3 鈔ednie cebule
  • 150 g boczku w璠zonego
  • 2 造磬i mas豉
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 鈍ie穎 utarta ga趾a muszkato這wa, do smaku

Cebul pokroi w pi鏎ka, zeszkli na ma郵e, doda drobno pokrojony boczek, chwilk przesma篡, doprawi pieprzem i sol. 妃ietan wymiesza z sol, pieprzem i 鈍ie穎 start ga趾 muszkato這w.

dodatkowo:

  • pieczarki lub inne 鈍ie瞠 grzyby
  • starty 鄴速y ser

Ciasto bardzo cienko rozwa趾owa, prze這篡 na blach, wy這穎n papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsmarowa 鄉ietan, zostawiaj帷 2cm nieposmarowane brzegi. Na這篡 cebul z boczkiem, ewentualnie grzyby i starty 鄴速y ser.

Piekarnik nagrza do 250蚓, piec 12-15 minut.

tarte flamb嶪

tarte flamb嶪

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...