Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

p帷zki, nale郾iki i bliny

pi徠ek, 14 wrze郾ia 2012

z konfitur malinow domowej roboty

miodowe nale郾iki

Ciasto na nale郾iki przygotowane na bazie 鄉ietanki krem闚ki i m彗i pszennej z niewielkim dodatkiem skrobi kukurydzianej. Po usma瞠niu bardzo delikatne i wyj徠kowo cieniutkie, podane z konfitur malinow by造 pysznym deserem po dzisiejszym obiedzie, polecam!

Sk豉dniki na 12 sztuk:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 2 造磬i miodu
  • 3 jajka
  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 18%
  • szczypta soli
  • 2 造磬i oleju s這necznikowego

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki ciasta nale郾ikowego zmiksowa na g豉dk mas, odstawi na kilka minut, sma篡 na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Podawa z konfitur malinow lub innym s這dkim nadzieniem.

miodowe nale郾iki

wtorek, 28 sierpnia 2012

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane przygotowane troch inaczej ni znacie, nadziewane podczas sma瞠nia past twarogow z dodatkiem czosnku i drobno posiekanego koperku, ca這嗆 doprawiona morsk sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Placki z zewn徠rz nie wygl康aj na inne ni zazwyczaj, kryj jednak w sobie ma陰 niespodziank w postaci aromatycznego nadzienia, przez co zupe軟ie inaczej smakuj. Podaj je zaraz po usma瞠niu, polane kwa郾 鄉ietan, polecam.

Sk豉dniki na 4-6 porcji:

  • 1.5 kg ziemniak闚
  • 2 jajka
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 cebula
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Nadzienie:

  • 250 g p馧t逝stego twarogu
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • zielony koperek
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Twar鏬 rozetrze ze 鄉ietan, doda czosnek przepuszczony przez prask i drobno pokrojony koperek. Ca這嗆 wymiesza i doprawi sol oraz czarnym pieprzem.

Wykonanie:

Ziemniaki umy, obra, zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda rozdrobnion cebul (start), wymiesza wszystkie sk豉dniki razem z jajkami i m彗, przyprawi 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem i sol.

Na patelni rozgrza olej, nak豉da po jednej 造盧e sto這wej masy ziemniaczanej, na 鈔odek ka盥ej na這篡 造瞠czk nadzienia twarogowego, przykry mas ziemniaczan, ca這嗆 rozp豉szczy i sma篡 na rumiano po 3 minuty z ka盥ej strony. Podawa bezpo鈔ednio po usma瞠niu.

placki ziemniaczane

pi徠ek, 09 marca 2012

serniczki z rodzynkami

Po陰czenie zmielonego, p馧t逝stego twarogu, z jajkiem, m彗 pszenn i niewielk ilo軼i kaszy manny. Malutkie, okr庵貫 placuszki, z dodatkiem s這dkich rodzynek, bez proszku do pieczenia, usma穎ne na oleju. S bardzo dobrym pomys貫m na podwieczorek, podane z konfitur, 鄉ietan lub jogurtem naturalnym, b璠 wy鄉ienicie smakowa, zapewniam:) Podobny przepis na Serniczki pojawi si ju u mnie na stronie, a dzisiejszy to tylko jego niewielka modyfikacja, polecam.

Sk豉dniki:

  • 500 g twarogu p馧t逝stego, zmielonego
  • 6 造瞠k m彗i pszennej
  • 2 造磬i kaszy manny
  • 3 造磬i cukru
  • 2 jajka
  • 1 造磬a cukru z prawdziw wanili
  • 50 g rodzynek

Dodatkowo:

  • kilka 造瞠k m彗i pszennej do podsypywania
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Jajka roztrzepa z cukrem i cukrem z wanili, doda zmielony twar鏬, m彗, kasz. Sk豉dniki wymiesza za pomoc 造磬i do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda namoczone rodzynki. Stolnic obsypa m彗, wy這篡 ciasto, delikatnie zagnie嗆. Wa積e, aby m彗i nie podsypywa za du穎, placuszki powinny pozosta serowe.

Ciasto wa趾owa na grubo嗆 ok. 1-2 cm, wykrawa ma陰 szklaneczk kr捫ki, sma篡 na oleju, z obydwu stron na z這ty kolor. Podawa z dodatkami, jakie lubicie, smacznego ;)

serniczki z rodzynkami

鈔oda, 22 lutego 2012

nale郾iki na piwie

Z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem i zapachem dro盥篡 piwnych, charakterystycznych dla piwa. Bardzo dobrze komponuj si z wytrawnymi nadzieniami, polecam ze szpinakiem lub fet, zdecydowanie lepiej ni na s這dko. Warto usma篡 je jak najcieniej, nalewaj帷 na patelni odmierzon ilo嗆 ciasta, b璠 wtedy jednakowej grubo軼i, polecam.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 400 g jasnego piwa
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 4 造瞠czki cukru
  • 1 造瞠czka soli
  • 300 g m彗i pszennej

Dodatkowo:

  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki ciasta nale郾ikowego wymiesza za pomoc r霩gi na g豉dkie ciasto, odstawi na kilka minut, sma篡 na rozgrzanej patelni z obydwu stron.

nale郾iki na piwie

pi徠ek, 20 stycznia 2012

faworki

Bardzo kruche, chrupi帷e, z du篡mi b帳lami powietrza w 鈔odku. Ciasto jest dosy lu幡e, ale dzi瘯i temu po usma瞠niu faworki nie s twarde. Spory kieliszek spirytusu zapobiega nadmiernemu wch豉nianiu t逝szczu i dzia豉 jak 鈔odek spulchniaj帷y. Z podanych sk豉dnik闚 otrzymamy dwa du瞠 talerze fawork闚, polecam.

Ciasto:

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • 1 造磬a mas豉, mi瘯kiego
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 kieliszek spirytusu (50 ml)

Na stolnic przesia m彗, doda cukier, s鏊. W zag喚bienie wybi jajka, doda 鄴速ka, mas這, 鄉ietan i wla spirytus. Wyrobi g豉dkie ciasto, podsypuj帷 stolnic m彗. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno klei si do r彗 i do stolnicy. Ciasto nakry misk i wstawi na godzin do lod闚ki. Sch這dzone ciasto bardzo cienko wa趾owa, wykrawa no瞠m lub rade趾iem i formowa faworki. Sma篡 na rozgrzanym t逝szczu, oleju, smalcu lub Plancie, po usma瞠niu opr鏀zy cukrem pudrem i podawa.

faworki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...