Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasta dro盥穎we

czwartek, 16 lutego 2012

ciasto dro盥穎we z makiem i kruszonk

Wilgotne, pachn帷e ciasto dro盥穎we, w po陰czeniu z makowo-ry穎wym dodatkiem. Zwie鎍zone ma郵an kruszonk, kt鏎 opr鏀zy豉m cukrem pudrem. Przepis na dosy du膨 blaszk, kt鏎 ciasto wype軟ia po brzegi, wystarczy dla wszystkich, nawet na dok豉dk.

Ciasto dro盥穎we:

  • 600 g m彗i pszennej
  • 20 g dro盥篡 suszonych instant
  • 100 g klarowanego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 2 jajka
  • 8 造瞠k cukru
  • ½ szklankiciep貫go mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Ca貫 jajka plus 鄴速ka ubi z cukrem na puszysty, bia造 krem. M彗 przesia, doda do jajek, razem z pozosta造mi sk豉dnikami, mlekiem, dro盥瘸mi i wanili. Wyrobi ciasto, przenie嗆 na podsypany niewielk ilo軼i m彗i blat roboczy i rozwa趾owa dostosowuj帷 do wielko軼i blaszki, u mnie 25cm x 35cm. Odstawi do wyro郾i璚ia, do podwojenia obj皻o軼i.

Masa makowa:

  • 200 g maku, sparzonego i dwukrotnie zmielonego
  • 100 g ry簑 bia貫go, waga przed ugotowaniem
  • 50 g mas豉
  • 4-6 造瞠k miodu naturalnego, lub cukier do smaku
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego
  • 4 bia趾a
  • szczypta soli
  • 2 造磬i bu趾i tartej
  • 2 造磬i m彗i pszennej

W rondlu o grubym dnie rozpu軼i mas這, doda mak, ugotowany ry, mi鏚 i przesma篡 mas do po陰czenia si sk豉dnik闚, wystudzi. Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, wymiesza delikatnie z mas makow, m彗, bu趾 tart i wanili.

Ma郵ana kruszonka:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 50 g cukru kryszta逝

Wszystkie sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami. Na wyro郾i皻e ciasto dro盥穎we wy這篡 mas makow, posypa kruszonk. Piekarnik nagrza do 180蚓, wstawi ciasto, piec 30 minut. Po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

ciasto dro盥穎we z makiem i kruszonk

ciasto dro盥穎we z makiem i kruszonk

鈔oda, 06 kwietnia 2011

Nie tylko u nas, na wielkanocnym stole nie mo瞠 zabrakn望 dro盥穎wej baby, w tradycji wielu narod闚 闚 wypiek jest jednym z najwa積iejszych. Kulicz to babka pieczona na Wielkanoc u naszych s御iad闚 zza wschodniej granicy. O jej wyj徠kowo軼i decyduje specyficzny wygl康 i bogaty smak, piecze si j w wysokich okr庵造ch formach, obficie lukruje i ozdabia. Obok jajek i twarogowej paschy to najbardzie tradycyjny symbol Wielkanocy i obowi您kowy element wielkanocnego koszyka, jak wida nie tylko w polskiej tradycji, gor帷o polecam!

Sk豉dniki:

  • 400 g m彗i pszennej
  • 10 g dro盥篡 suchych instant
  • 100 g mas豉
  • 100 g cukru
  • ¾ szklanki gor帷ego mleka
  • 3 jajka
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 100 g rodzynek

Lukier:

  • 1 bia趾o
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • kolorowa cukrowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

Po這w m彗i tj. 200 g przesia do miski miksera, zala gor帷ym mlekiem, wymiesza i odstawi na 10 minut. Po przestudzeniu dosypa reszt m彗i, doda jajka, 鄴速ko, cukier, dro盥瞠 i wyrobi ciasto. Pod koniec wyrabiania doda mas這, sk鏎k pomara鎍zow i namoczone rodzynki. Ciasto nakry 軼iereczk, odstawi w ciep貫 miejsce, aby podros這. Wysok form na kulicz (np. tak) wysmarowa mas貫m, prze這篡 ciasto do po這wy wysoko軼i, odstawi do ponownego wyro郾i璚ia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180蚓, w zale積o軼i od wielko軼i formy 30-45 minut, po wystudzeniu udekorowa lukrem i kolorow posypk.

Smacznego :)

niedziela, 30 stycznia 2011

Strucla idealna na 郾iadanie, mi璚iutka i s這dka, przepi瘯nie pachn帷a dro盥瘸mi. Ciasto zarabia si bardzo 豉two i przyjemnie, najlepiej smakuje z powid貫m 郵iwkowym lub innym g瘰tym d瞠mem. Nie ukrywam, 瞠 najlepsza jest jeszcze ciep豉, chocia na drugi dzie pozostaje nadal wilgotna i pyszna, nale篡 tylko pami皻a, aby po ca趾owitym wystudzeniu zabezpieczy strucl przed wysuszeniem, mo積a w這篡 j do papierowej torebki, polecam! Przepis Wydawnictwa Exlibris "Kuchnia Polska Tradycyjna", przepis Marzenny Kasprzyckiej, nieznacznie zmodyfikowany.

Sk豉dniki:

  • 600 g m彗i pszennej
  • 20 g dro盥篡 instant
  • 8 造瞠k klarowanego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 2 jajka
  • 8 造瞠k cukru
  • 10-12 造瞠k ciep貫go mleka
  • esencja waniliowa
  • ulubiony d瞠m lub powid豉 郵iwkowe

Wykonanie:

Ca貫 jajka plus 鄴速ka utrze z cukrem na puszysty, bia造 krem. M彗 przesia, doda do utartych jajek, razem z pozosta造mi sk豉dnikami, mlekiem, dro盥瘸mi i mas貫m, oraz kilkoma kroplami esencji waniliowej. Zagnie嗆 ciasto, przenie嗆 na podsypany niewielk ilo軼i m彗i blat roboczy i wyrobi elastyczne ciasto.

Rozwa趾owa w prostok徠, posmarowa cienko powid貫m i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku. Foremk wysmarowa mas貫m, przenie嗆 strucl i u這篡 z陰czeniem do do逝, przykry wilgotn 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu do wyro郾i璚ia, musi podwoi swoj obj皻o嗆, wcze郾iej nie piec, poniewa mo瞠 pop瘯a. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 30-40 minut, po 10 minutach przykry wierzch ciasta foli aluminiow, aby si nadmiernie nie przypiek.

Smacznego;-)

pi徠ek, 01 pa寮ziernika 2010

S這dka bu趾a z czekolad to jeszcze jedna propozycja na wykorzystanie kremu czekoladowego z poprzedniego wpisu. Mi璚iutka, dro盥穎wa a w dodatku z czekolad, prawda, 瞠 fajne po陰czenie?,a do tego obowi您kowo szklanka mleka. Podaj proporcje od razu na dwie sztuki, my郵, 瞠 nie b璠zie za du穎, my jedn zjedli鄉y jeszcze na ciep這, gor帷o polecam;)

Sk豉dniki na 2 sztuki:

  • 330 g m彗i pszennej chlebowej
  • 670 g m彗i pszennej typ 550
  • 11 g dro盥篡 instant
  • 220 g cukru
  • 0,5 litra ciep貫go mleka
  • 3 鄴速ka lub 2 jajka
  • 100 g roztopionego mas豉
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do ciep貫go mleka doda przesian m彗, cukier, jajka lub 鄴速ka, dro盥瞠, cukier waniliowy i s鏊, wyrobi elastyczne ciasto, pod koniec doda roztopione mas這, wyrabia do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciasto przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu do podwojenia obj皻o軼i. Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na stolnic, podzieli na dwie cz窷ci i ka盥 rozwa趾owa na prostok徠, cienko posmarowa kremem czekoladowym i zwin望 wzd逝 d逝窺zego boku.

Keks闚ki wysmarowa mas貫m u這篡 w nich bu趾i, nakry i pozostawi do ponownego wyro郾i璚ia, posmarowa wierzch rozm帷onym jajkiem i wstawi do nagrzanego do 180蚓 piekarnika, piec 40 minut, mo積a bu趾i nakry foli aluminiow, co zabezpieczy je przed nadmiernym zrumienieniem.

Smacznego;)

Drukuj przepis

czwartek, 18 marca 2010

Babka dro盥穎wa z rodzynkami, to kolejna klasyczna propozycja na wielkanocny st馧, jest bardzo puszysta, delikatna, nie za s這dkai pachnie dro盥瘸mi. Spory dodatek mas豉 sprawia, 瞠 jest wilgotna i 鈍ie瘸 nawet na drugi dzie. Receptura na jej wykonanie to podwojone sk豉dniki z poprzedniego wpisu na babeczki wielkanocne. Polecam;)

Sk豉dniki:

  • 170 ml ciep貫go mleka
  • 4jajka
  • 2鄴速ko
  • 580g m彗i pszennej
  • 6造瞠k cukru
  • 3造瞠czki dro盥篡 suchych instant
  • 16造瞠k stopionego mas豉
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 3/4szklanki namoczonych rodzynek

Ponadto :

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do podgrzanego mleka doda cukier, dro盥瞠, s鏊 oraz jajka, wsypa przesian m彗 i wyrobi ciasto, pod koniec wyrabiania doda rozpuszczone, lekko przestudzone mas這 i jeszcze przez chwil miesza, do momentu a ca貫 mas這 zostanie wch這ni皻e przez ciasto. Doda namoczone rodzynki, nakry i odstawi ciasto na 2 godzinydo wyrastania, podczas kt鏎ego co 30 minut ponownie lekko gowyrobi.

Wyrobione za czwartym razem ciasto roz這篡 do formy babkowej, w kt鏎ej pozostawi aby podwoi這 obj皻o嗆. Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi ciastoi piec30-35 minut, przestudzi i posypa przesianym cukrem pudrem.

Smacznego;)

毒鏚這 : Leites Culinaria

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...