Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasta biszkoptowe

czwartek, 02 lutego 2012

ciasto orzechowe z jab趾ami

Puszyste, biszkoptowe ciasto z du篡mi kawa趾ami jab貫k i orzech闚. Przepe軟ione aromatem cynamonu i imbiru, kt鏎y otula ca造 dom. Bardzo dobre do codziennej herbaty dla ca貫j rodziny. U篡豉m do niego orzech闚 laskowych, ale inne odmiany te si sprawdz. Dodatek jab貫k sprawia, 瞠 ciasto jest delikatne i wilgotne, nie kruszy si i 豉dnie kroi, nawet ciep貫.

Ciasto:

  • 6-7 jajek, w zale積o軼i od wielko軼i
  • 240 g cukru
  • ½ szklanki oleju arachidowego
  • ½ szklanki ciep貫j wody
  • 170 g orzech闚 laskowych
  • 4-5 sztuk jab貫k, pokrojonych w grub kostk
  • 3 造磬i kaszy manny
  • 220 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki mielonego imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi je na sztywn pian. Pod koniec ubijania dosypa porcjami cukier i ubija jeszcze przez chwil do momentu, gdy piana b璠zie sztywna i b造szcz帷a. Doda 鄴速ka, olej wymieszany z wod, chwilk miksowa na mniejszych obrotach miksera. Orzechy posieka, doda do ubitych jajek razem z kasz mann i przesian z proszkiem do pieczenia m彗, miesza 這patk. Na ko鎍u doda jab趾a i przyprawy.

Tortownic o Ø 25cm wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m i wysypa cienk warstw bu趾i tartej, przela ciasto, wierzch mo積a posypa orzechami. Ciasto wstawi na 鈔odkow p馧k w piekarniku, nastawi temperatur na 170蚓, piec ciasto 1 h, z w陰czonym termoobiegiem, po upieczeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

ciasto orzechowe z jab趾ami

ciasto orzechowe z jab趾ami

niedziela, 09 pa寮ziernika 2011

Ciekawie wygl康aj帷e ciasto, niczym tytu這we poduszeczki. Ale nie tylko dobrze wygl康a, przede wszystkim pachnie i smakuje bananami. Dlatego my郵, 瞠 nie b璠 Was musia豉 d逝go namawia do wypr鏏owania tego prostego przepisu. Bananowy twaro瞠k idealnie komponuje si z puszystym biszkoptem i sprawia, 瞠 na wierzchu ciasta tworzy si charakterystyczna kratka, polecam.

Sk豉dniki na form 20cm x 35cm:

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Ser:

  • ½ kg twarogu p馧t逝stego, zmielonego
  • 3 jajka
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 1 banan, puree
  • 5 造瞠k mleka skondensowanego, s這dzonego
  • 50 g mas豉, mi瘯kiego
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa stopniowo cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, kr鏒ko ubi. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmiesza do ubitych jajek.

Zmielony twar鏬 doda do ubitych jajek z cukrem. Doda puree bananowe, mleko skondensowane, mas這, skrobi, dok豉dnie wymiesza.

Ciasto biszkoptowe prze這篡 do wysmarowanej i wy這穎nej papierem do pieczenia formy. Mas twarogow prze這篡 do worka cukierniczego z szerok ko鎍闚k i wycisn望 kratk na wierzchu biszkopta.

Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 30-35 minut, opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

wtorek, 23 sierpnia 2011

kozinaki

Dwie warstwy cienkiego biszkoptu, o rumowym zapachu i smaku, prze這穎ne puszystym kawowym kremem. A w 鈔odku?... nie zgadniecie co. Dacquoise, ale nie z migda豉mi, orzechami laskowymi czy w這skimi, lecz z pestkami dyni. Ca這嗆 ze sob 鈍ietnie wsp馧gra wizualnie i smakowo, ciasto najlepsze jest na drugi dzie po upieczeniu, wtedy smakuje wy鄉ienicie. Mo積a je upiec w okr庵貫j formie, ozdobi kremem i delikatny torcik gotowy. Przepis ten, to efekt moich eksperyment闚, a nazwa pochodzi od s這dkiego batonika "Kozinaki", z kt鏎ym kojarzy mi sie smak bezy z pestkami dyni, polecam!

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Rumowy poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Krem kawowy:

  • 3 鄴速ka
  • 170 g cukru
  • 50 g wody
  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 1 造磬a kawy naturalnej, rozpuszczalnej
  • 5 造瞠k ciep貫j wody (do rozpuszczenia kawy)
  • 20 g 瞠latyny

Dacquoise z pestkami dyni:

  • 200 g bia趾a (5-6 sztuk)
  • 125 g cukru
  • 190 g pestek dyni, podpra穎nych
  • 130 g cukru pudru ( do rozdrobnienia pestek)
  • 50 g m彗i pszennej

Wykonanie:

Bia趾a na biszkopt ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier, kr鏒ko miksowa za ka盥ym razem. Do ubitych bia貫k doda 鄴速ka, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciep陰 wod wymiesza z olejem, dola na samym ko鎍u. M彗 przesia, wsypa cz窷ciami do masy jajecznej i dok豉dnie, lecz delikatnie wymiesza ca這嗆 za pomoc 這patki. Ciasto podzieli na 2 cz窷ci, dno formy wy這篡 papierem do pieczenia, wysmarowa mas貫m, wy這篡 ciasto, piec w 180蚓, przez 15-20 minut. Upiec 2 biszkopty.

Bia趾a na Dacquoise lekko podgrza razem z cukrem, mieszaj帷 przez ca造 czas r霩g. Przela do misy miksera, ubi pian. Pestki dyni rozdrobni w malakserze, razem z cukrem i m彗. Rozdrobnione pestki wsypywa do ubitych bia貫k po kilka 造瞠k i delikatnie miesza, do po陰czenia si sk豉dnik闚 za pomoc 這patki. Piekarnik nagrza do 180蚓, blach z piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciasto, wyr闚na nadaj帷 mu kszta速 i wielko嗆 blaszki, w kt鏎ej piek si biszkopt. Piec 30-35 minut, po wystudzeniu, odklei papier i przyci望 na odpowiedni wielko嗆.

疾latyn namoczy w zimnej wodzie. Z wody i cukru ugotowa syrop do tzw. mi瘯kiej kulki, syrop ma osi庵n望 temperatur 115-120蚓, (wyj望 kropelk syropu na talerzyk, dotkn望 palcem i w這篡 pod zimn wod, utworzy si elastyczna, mi瘯ka kuleczka). 草速ka zaparzy gor帷ym syropem, mieszaj帷 r霩g, doda do nich rozpuszczon kaw i 瞠latyn, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚, wystudzi.

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi na sztywno, po陰czy z mas 鄴速kowo-kawow, bardzo delikatnie wymiesza. Biszkopty nas帷zy ponczem, prze這篡 kremem, z這篡 ciasto, w 鈔odek wstawiaj帷 bez.

Smacznego:)

kozinaki

niedziela, 05 czerwca 2011

biszkopt z truskawkami i galaretk

Truskawki to moje ulubione owoce, mog je je嗆 pod ka盥 postaci, w sezonie na te owoce staram si piec i gotowa z ich udzia貫m jak najwi璚ej. Ch皻nie si璕am po nie r闚nie zim, moja spi瘸rka jest pe軟a przetwor闚 z ich dodatkiem. Biszkopt, kt鏎y dzisiaj Wam przedstawi, to najmniej skomplikowany wypiek, jaki znam, delikatny, puszysty z mn鏀twem truskawek, pyszn galaretk i kremem budyniowym. Musz powiedzie, 瞠 ca這嗆 smakuje pysznie, ciasto jest lekkie, wr璚z idealne na upalne dni, polecam!

Sk豉dniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek (oddzielnie bia趾a i 鄴速ka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i ciep貫j wody

Masa budyniowa:

  • 1 budy waniliowy bez cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 160 g mas豉
  • 90 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • ½ kg truskawek

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa stopniowo cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, kr鏒ko ubi. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmiesza do ubitych jajek. Piekarnik nagrza do 180蚓, wstawi biszkopt i piec 25 minut, wystudzi.

Budy ugotowa wg instrukcji na opakowaniu, wystudzi i utrze z mi瘯kim mas貫m, doda cukier i cukier waniliowy.

Na wystudzony biszkopt wy這篡 krem budyniowy i truskawki pokrojone na po堯wki, ca這嗆 zala t篹ej帷 galaretk, sch這dzi w lod闚ce przed podaniem.

Smacznego:)
biszkopt z truskawkami i galaretk

poniedzia貫k, 23 maja 2011

rolada z rabarbarem

Ch皻nie podziel si z Wami moim nowym przepisem na super szybk i pro軼iutk rolad. Jedli軼ie ju tak z rabarbarem? Powiem szczerze, 瞠 nie my郵a豉m, 瞠 wyjdzie taka dobra. Mia豉m obawy, czy rabarbar zd捫y zmi瘯n望 w kr鏒kim czasie, podczas pieczenia biszkoptu. Rolad piek豉m niespe軟a 20 minut, ale to wystarczy這, aby rabarbar rozp造wa si w ustach, a ciasto niemal natychmiast znikn窸o z talerza, gor帷o polecam!

Sk豉dniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru

Ciasto:

  • 4 jajka( oddzieli bia趾a od 鄴速ek)
  • szczypta soli
  • 6 造瞠k cukru
  • 3 造磬i oleju ro郵innego
  • 8 造瞠k m彗i pszennej
  • 0.5 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Rabarbar oczy軼i, umy i pokroi w 1 cm kawa趾i, u這篡 na blach ( tak z piekarnika) wy這穎n papierem do pieczenia i posypa cukrem.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, do ubitej piany doda cukier i po jednym 鄴速ku, dola olej, chwilk ubija do po陰czenia si sk豉dnik闚.

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia, doda do ubitej masy i bardzo delikatnie za pomoc 這patki wymiesza. Gotowe ciasto wyla na roz這穎ny rabarbar, wyr闚na i wstawi do piekarnika. Piec 20 minut w 170蚓.

Po upieczeniu, ciasto odstawi na kilka minut, aby lekko przestyg這, nast瘼nie posypa delikatnie przesianym cukrem pudrem i wy這篡 na 軼iereczk, zdj望 papier do pieczenia i zwin望 w rulon. Rolad mo積a polukrowa i posypa wi鏎kami kokosowymi lub opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

rolada z rabarbarem

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...