Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

zupy i dodatki do zup

wtorek, 03 stycznia 2012

na zakwasie z buraczk闚 獞ik這wych

barszcz czerwony czysty

Klasyczny, na naturalnym zakwasie z burak闚 獞ik這wych, doprawiony czosnkiem i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Intensywny w smaku, esencjonalny o pi瘯nej barwie. Wymaga wcze郾iejszego przygotowania zakwasu buraczanego, a tak瞠 dobrego bulionu mi瘰no-warzywnego lub warzywnego. Najcz窷ciej podawany z uszkami, pasztecikami, krokietami lub pieczywem czosnkowym.

Zakwas z burak闚 獞ik這wych:

  • 1 kg burak闚 獞ik這wych, najlepiej odmiany o intensywnej barwie np. Czerwona Kula
  • 1 l wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 1 kopiata 造磬a soli kamiennej niejodowanej
  • 1-2 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • 3-4 z帳ki czosnku

Buraki umy, obra i pokroi na cieniutkie plasterki. U這篡 w szklanym s這ju lub kamionkowym garnku, docisn望. Wod zagotowa, rozpu軼i s鏊, (w ciep貫j wodzie znacznie 豉twiej to zrobi), przestudzi. Zala przygotowane buraki, doda przyprawy i czosnek, nakry czyst 軼iereczk lub gaz i zostawi na kilka dni w temperaturze pokojowej do ukiszenia. Aby przy酥ieszy proces kiszenia mo積a doda kawa貫k sk鏎ki od chleba razowego, pieczonego na zakwasie. Podczas kiszenia zbiera powsta陰 pian.

Barszcz czerwony czysty (6-8 porcji):

  • 1 l zakwasu buraczanego, wraz z burakami
  • 1 l wywaru warzywnego lub mi瘰no-warzywnego
  • 2 z帳ki czosnku
  • suszony majeranek
  • s鏊 i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • cukier do smaku

Do gotuj帷ego si wywaru mi瘰no-warzywnego doda odcedzone z zakwasu buraczki 獞ik這we, doda majeranek, obrany, pokrojony czosnek i gotowa na ma造m ogniu oko這 15-20 minut, do momentu gdy buraki strac kolor, odcedzi. Do wywaru doda zakwas buraczany i doprowadzi do wrzenia, zdj望 z ognia, doprawi sol, 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem i dos這dzi do smaku.

barszcz czerwony czysty

czwartek, 13 pa寮ziernika 2011

krem z ziemniak闚 i czarnej rzepy

B造skawiczna zupa krem, kt鏎a genialnie rozgrzewa w czasie jesiennych ch這d闚. Robi j z m帷zystych ziemniak闚, czarnej rzepy i odrobiny korzenia pietruszki. Idealnie by這by ugotowa j na wywarze warzywnym, ale na wodzie b璠zie te smaczna. Dodaj do niej odrobin mas豉, 鄉ietanki krem闚ki i podaj ze 鈍ie篡m pieczywem, smakuje wybornie.

Sk豉dniki na 4-6 porcji:

  • 800 ml wody lub wywaru warzywnego
  • 50 g mas豉
  • 350 g ziemniak闚
  • 1 korze czarnej rzepy
  • ½ korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 造磬a oliwy extra vergine
  • s鏊, czarny pieprz

Dodatkowo:

  • 鄉ietanka krem闚ka 30%, grzanki z bu趾i, do podania

Wykonanie:

Czarn rzep, ziemniaki, pietruszk oczy軼i i pokroi w kostk. Cebul obra, pokroi i usma篡 na z這ty kolor, na ma郵e z dodatkiem oliwy. Wszystkie warzywa prze這篡 do garnka, zala wrz帷 wod lub bulionem, gotowa do mi瘯ko軼i, ok. 20 minut. Zdj望 z ognia, zmiksowa blenderem, doprawi sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem podgrza, gdyby zupa okaza豉 si g瘰ta dola odrobin wody/bulionu, podawa ze 鄉ietank krem闚k, 鈍ie篡m, chrupi帷ym chlebem lub grzankami.

Smacznego:)

krem z ziemniak闚 i czarnej rzepy

czwartek, 04 marca 2010

Niby nic odkrywczego, zupe軟ie zwyczajna zupa krem, ale jaki wiosenny kolor, chyba mi wiosny, ju bardzo brakuje. Czasami warto zje嗆 co l瞠jszego, tak dla lepszego samopoczucia, zupa jest wyborna, niskokaloryczna, pe軟a witamin a do tego syc帷a. 安ietnie smakuje doprawiona kardamonem, z kromeczk pe軟oziarnistego pieczywa, polecam!

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 1 broku 鈍ie篡 lub 450 g mro穎nego
  • 1 cebula
  • 3 z帳ki czosnku
  • 650 ml wody lub wywaru mi瘰no-warzywnego
  • 1 造磬a oliwy z oliwek
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • szczypta kardamonu
  • 1 造磬a m彗i krupczatki
  • s鏊 morska
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Oczyszczony, 鈍ie篡 broku podzieli na r騜yczki, wrzuci do gotuj帷ego si wywaru, doda pokrojon w talarki cebul oraz obrany czosnek. Gotowa pod przykryciem 7 minut, a broku造 b璠 mi瘯kie. Zup zmiksowa na krem, doda bazyli, zag窷ci m彗 rozmieszan z kilkoma 造磬ami wody, doprowadzi do wrzenia, doprawi kardamonem, sol i 鈍ie穎 zmielonym pieprzem, udekorowa broku貫m lub 鄉ietan. Podawa z kromeczk ulubionego chleba.

Smacznego;)

niedziela, 21 lutego 2010

Jest to tradycyjna zupa, bardzo popularna na Ukrainie, kt鏎a r闚nie u nas ma grono swoich zwolennik闚. Znanych jest wiele przepis闚 jej wykonania, ale ten pochodzi ze 廝鏚豉, kt鏎ego nie mo積a kwestionowa tj. od mojej Te軼iowej:)

W oryginalnych starych przepisach, barszcz ten gotowa這 si w piecach chlebowych, opalanych drewnem a podawa這 si dopiero na drugi dzie rano, obowi您kowo z ma造mi bu貫czkami z czosnkiem.

Sk豉dniki:

  • 2 l wody
  • 300 g 瞠berek wieprzowych
  • 1wi瘯szy burak
  • 200 g poszatkowanej bia貫j kapusty
  • 60 g drobnej bia貫j fasolki( namoczonej dzie wcze郾iej)
  • 4 鈔ednie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • kilka grzybk闚 suszonych(namoczonych wcze郾iej)
  • 4 造磬i przecieru pomidorowego
  • li嗆 laurowy
  • s鏊 i pieprz
  • 鄉ietana

Wykonanie:

W wi瘯szym garnku umie軼i 瞠berka, namoczon fasolk i grzyby, li嗆 laurowy, posoli i gotowa do mi瘯o軼i mi瘰a. Mi瘰o oddzieli od ko軼i, rozdrobnii dorzuci do wywaru, wraz z poszatkowan kapust. Ziemniaki pokroi w wi瘯sz kostk, obrany burak przekroi na p馧 i razem z ziemniakami do這篡 do wywaru. Cebul pokrojon w kosteczk zeszkli na 造盧e oleju, do kt鏎ej zetrze na du篡ch oczkach marchewk i ugotowany w wywarze burak, wszystko razem przesma篡 pod koniec dodaj帷 przecier pomidorowy, wszystko tododa do wywaru i gotowa jeszcze przez ok. 15 minut. W razie konieczno軼i dola odrobin przegotowanej wody, doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa z kleksem z kwa郾ej 鄉ietany, mo積a doda 鈍ie篡 koperek.

Smacznego;)

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...