Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

torty

poniedzia貫k, 10 grudnia 2012

tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort, o kt鏎ym powiedziane zosta這 ju wiele i wielu z Was mia這 okazj go pr鏏owa. To po陰czenie s這dkiej, chrupi帷ej z zewn徠rz bezy i kremu bakaliowego na bazie serka mascarpone i 鄉ietanki krem闚ki. W smaku nie przypomina 瘸dnego innego tortu dlatego, aby sprawdzi jak smakuje trzeba go upiec, polecam. Przepis cytuj za autork - Margarytk.

Sk豉dniki na 2 blaty bezowe:

  • 6 bia貫k, w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 造磬i cukru demerara
  • 1 造瞠czka bia貫go octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli

Pieczenie bezy zacz望 od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm 鈔ednicy) odrysowa dwa ko豉, papier u這篡 na blaszkach. Daktyle do bezy pokroi na ma貫 kawa趾i. Piekarnik nagrza do 180ºC.

Bia趾a wla do suchej miski, wsypa szczypt soli. Ubi na sztywn pian, doda 1 造瞠czk octu, a nast瘼nie wsypywa po 1 造盧e cukru, ca造 czas miksuj帷. Gdy ju ca造 cukier znajdzie si w misce ubija do chwili, a masa zacznie b造szcze. Doda pokrojone daktyle, wymiesza, podzieli na dwie cz窷ci i wy這篡 na przygotowany papier.

Wstawi do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po oko這 5 minutach zmniejszy temperatur do 140ºC i piec 90 minut. Beza powinna si lekko przyrumieni i delikatnie pop瘯a. Wy陰czy piekarnik, uchyli drzwiczki i zostawi na kilka godzin lub na ca陰 noc do wystygni璚ia.

Sk豉dniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 150 g masy karmelowej z puszki (dulce de leche)
  • p馧 szklanki orzech闚 w這skich
  • 10 daktyli

Orzechy i daktyle posieka na ma貫 kawa趾i.

Do jednej miski w這篡 serek mascarpone i mas karmelow, wymiesza 造磬 na g豉dk mas. W drugiej misce ubi 鄉ietan, pod koniec ubijania dodaj帷 1 造磬 cukru pudru. Obie masy delikatnie po陰czy (鄉ietan dodaj帷 do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypa posiekane bakalie, wymiesza.

Na jednym kr捫ku bezy r闚nomiernie rozprowadzi przygotowany krem, przykry drugim kr捫kiem. Ca這嗆 posypa cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorowa 鈔odek daktylami i orzechami.

Smacznego :)

* Tym razem bez przekroju tortu. Nie zd捫y豉m zrobi, ale szykuje si powt鏎ka, wi璚 dodam zdj璚ie:)

tort dacquoise z orzechami i daktylami

pi徠ek, 22 czerwca 2012

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

Przepyszny tort czekoladowy z aksamitnym truskawkowym kremem. Wilgotne ciasto z dodatkiem sporej ilo軼i kakao, mocnego naparu kawy i ma郵anki, prze這穎ne kremem ze 鈍ie篡ch truskawek. Wykorzysta豉m do niego przepis na krem ma郵any na bazie szwajcarskiej bezy, kt鏎y idealnie nadaje si do tego typu tort闚. Blaty tortu pieczone w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, kt鏎e po upieczeniu kroi豉m na p馧. Idealnie by這by mie trzy sztuki takiej samej wielko軼i tortownice, aby upiec ciasto jednocze郾ie, ale pieczone po kolei te si uda. Zach璚am Was te do korzystania w kuchni z dok豉dnej elektronicznej wagi, kt鏎 ja wa輳 zar闚no ciasto jak i krem do toru, aby ka盥a z warstw by豉 r闚na, polecam!

Sk豉dniki na 3 blaty o Ø 20cm:

Ciasto:

  • 540 g m彗i pszennej
  • 180 g kakao
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 15 g soli
  • 650 g cukru
  • 225 ml oleju ro郵innego
  • 420 ml ma郵anki
  • 390 ml mocnego naparu kawy
  • 6 jajek
  • 3 造磬i ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej, tortownic wysmarowa mas貫m, wysypa m彗, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180ºC.

M彗 przesia do misy miksera z kakao, proszkiem do pieczenia i sol, wsypa cukier. W oddzielnej misce po陰czy ca貫 jajka z ma郵ank i olejem. Do m彗i powoli wlewa rozmieszane jajka, miksowa u篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej. Po po陰czeniu si sk豉dnik闚, wla kaw, wymiesza.

Ciasto przela do trzech jednakowej wielko軼i form, piec w 180蚓, przez 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroi ka盥y blat na p馧.

Krem truskawkowy:

  • 5 bia貫k
  • 250 g cukru
  • szczypta soli
  • 400 g mas豉
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki pur嶪 z truskawek

Bia趾a umie軼i w misie miksera, doda szczypt soli i cukier. Misk ustawi nad k徙iel wodn z wrz帷 wod. Ca造 czas miesza, tak d逝go, a cukier w bia趾u ca趾owicie si rozpu軼i a mieszanina osi庵nie ok. 60蚓.

Podgrzane bia趾a z cukrem zdj望 z k徙ieli wodnej, ubi mikserem na g瘰t i b造szcz帷 pian przez ok. 10 minut, do momentu, a b璠zie tylko lekko ciep豉. Zmieni ko鎍闚k miksera na mieszaj帷. Stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, ca造 czas miksuj帷, a masa b璠zie g豉dka. Ca造 czas miksuj帷 dodawa po 1 造盧e pur嶪 z truskawek oraz ekstrakt z wanilii.

Wykonanie toru:

Przygotowanym kremem truskawkowym prze這篡 tort. Ozdobi kolorow posypk.

Smacznego:)

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

tort czekoladowy z kremem truskawkowym

poniedzia貫k, 18 czerwca 2012

ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

Na ucieranym, waniliowym cie軼ie z dodatkiem pe軟ego mleka i mas豉. Ciasto, kt鏎e idealnie nadaje si na blaty do tort闚, r闚no si piecze i 豉dnie kroi. Prze這穎ny ma郵anym kremem na bazie szwajcarskiej bezy z dodatkiem mocnego espresso i szczypty cynamonu. Wspania造 krem do r騜nych dekoracji z wykorzystaniem worka cukierniczego i tylek, jest bardzo trwa造 a ozdoby mo積a wykona od razu po przyrz康zeniu kremu bez wcze郾iejszego sch豉dzania. Tort jest 鈔ednio s這dki, z wyczuwalnym aromatem kawy, wanilii i cynamonu... bardzo dobry, polecam.

Sk豉dniki na form o Ø 26cm:

Ciasto ucierane:

  • 4 jajka (bia趾a i 鄴速ka oddzielnie)
  • 420 g m彗i tortowej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ½ 造瞠czki soli
  • 230 g mas豉
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g cukru pudru (do bia貫k)
  • 1 szklanka mleka 3.2% (250 ml)
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Tortownic wysmarowa mas貫m, wysypa m彗, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180ºC.

Mas這 i 200g cukru pudru umie軼i w misie miksera, u篡waj帷 ko鎍闚ki mieszaj帷ej utrze na bia造, puszysty krem. Doda po jednym 鄴速ku, za ka盥ym razem kr鏒ko mieszaj帷.

M彗 przesia z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodawa, na przemian przesian m彗 i mleko, w trzech turach, mieszaj帷 tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda ekstrakt z wanilii.

Do bia貫k wsypa s鏊 i ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania stopniowo wsypa cukier puder i dalej ubija do momentu, a bia趾a b璠 g豉dkie i b造szcz帷e. Ubit pian wmiesza delikatnie do ciasta.

Ciasto prze這篡 do tortownicy, piec 50-60 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wystudzi i pokroi na trzy blaty, ja w tym celu u篡wam regulowanej formy do przycinania ciast, kt鏎 bardzo Wam polecam. Forma do kupienia na www.garneczki.pl

obr璚z

Poncz, do nas帷zenia blat闚:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum. Nas帷zy blaty przed posmarowaniem kremem.

Krem kawowy na bazie szwajcarskiej bezy:

  • 6 bia貫k (180g)
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 340 g mas豉 (pokrojonego w kostk)
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w granulkach (u篡豉m Nescaf Espresso), rozpuszczonej w 2 造磬ach gor帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 造磬i likieru Amaretto (mo積a zast徙i likierem kawowym)
  • 1 造磬a jasnego rumu

Bia趾a umie軼i w misie miksera, doda szczypt soli i cukier. Misk ustawi nad k徙iel wodn z wrz帷 wod. Ca造 czas miesza, tak d逝go, a cukier w bia趾u ca趾owicie si rozpu軼i a mieszanina osi庵nie ok. 60蚓.

Podgrzane bia趾a z cukrem zdj望 z k徙ieli wodnej, ubi mikserem na g瘰t i b造szcz帷 pian przez ok. 10 minut, do momentu, a b璠zie tylko lekko ciep豉.
Zmieni ko鎍闚k miksera na mieszaj帷. Stopniowo dodawa mi瘯kie mas這, ca造 czas miksuj帷, a masa b璠zie g豉dka. Teraz mo積a przyst徙i do aromatyzowania masy, ci庵le mieszaj帷 wla rozpuszczon kaw, likier, rum, doda ziarenka z wanilii, cynamon i ekstrakt z wanilii.

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat nas帷zy ponczem, wy這篡 ok. 150 g kremu kawowego, czynno嗆 powt鏎zy. Wierzch i boki tortu posmarowa r闚nomiernie kremem. Pozosta造 krem prze這篡 do worka cukierniczego z ozdobn tylk i ozdobi dowolnie wierzch toru. Wstawi do lod闚ki, sch這dzi przez kilka godzin. Tort najlepiej smakuje na drugi dzie, gdy wszystkie smaki si po陰cz. Tort dobrze jest przed podaniem wyci庵n望 z lod闚ki wcze郾iej, aby krem lekko zmi瘯.

Smacznego:)

ma郵any tort kawowy

ma郵any tort kawowy

czwartek, 26 stycznia 2012

tort kokosowy

Mega kokosowy z delikatnym truskawkowym kremem na bazie bitej 鄉ietany i kremu budyniowego (patissiere). Wykorzysta豉m do niego zamro穎ny mus truskawkowy ze 鈍ie篡ch truskawek i kilka 造瞠k konfitury truskawkowej. Tort upiek豉m z du膨 ilo軼i wi鏎k闚 kokosowych z dodatkiem kaszki manny i bu趾i tartej, kt鏎y po wystudzeniu bez problemu mo積a by這 przekroi na cie雟ze blaty. Ca這嗆 obsypana wi鏎kami kokosowymi, smakowa豉 jak letni koktajl truskawkowy, polecam.

Ciasto kokosowe:

  • 400 g bia貫k jaja kurzego (oko這 12 sztuk)
  • 330 g cukru
  • 300 g wi鏎ek kokosowych
  • 5 造瞠k kaszy manny
  • 5 造瞠k bu趾i tartej
  • 125 ml mleka
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego

Do bia貫k doda cukier, lekko podgrza do 40蚓, przela do misy miksera i ubi na sztywn pian na najwy窺zych obrotach miksera. Wi鏎ki kokosowe doda do bia貫k razem z bu趾 tart, kasz mann, proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym, wla mleko i delikatnie wymiesza 這patk silikonow.

Tortownic o Ø 25 cm, wy這篡 papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Wysmarowa mas貫m i prze這篡 ciasto, wyr闚na powierzchni. Piekarnik nagrza do 170蚓, piec 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroi 2 razy, na trzy blaty.

Krem budyniowy (patissiere):

  • 300 ml mleka 3.2%
  • 5 鄴速ek
  • 90 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • ½ laski wanilii lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem truskawkowy:

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%, 36%
  • 500 g kremu budyniowego (przepis powy瞠j)
  • 200 ml musu truskawkowego
  • 15 g 瞠latyny w p豉tkach
  • 50 g cukru pudru, lub do smaku
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem, doda mus truskawkowy. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Dodatkowo:

  • 5-6 造瞠k rumu, do nas帷zenia
  • wi鏎ki kokosowe, do dekoracji
  • kilka 造瞠k konfitury truskawkowej

Przekrojone blaty nas帷zy rumem, rozsmarowa konfitur truskawkow i krem, z這篡 tort. Wierzch i boki pokry kremem, udekorowa wi鏎kami kokosowymi, wstawi na noc do lod闚ki.

tort kokosowy

tort kokosowy

pi徠ek, 06 stycznia 2012

z kremem na bazie 鄉ietankowego serka Pr廥ident i krem闚ki

tort orzechowy

tort orzechowy

Na samych bia趾ach, idealny, gdy mamy ich nadmiar. Ciasto z mn鏀twem orzech闚 w這skich, prze這穎ne musem morelowym i kremem na bazie 鄉ietanki krem闚ki i serka Pr廥ident. Wilgotny, nie s這dki, najlepszy. Idealny na drugi dzie, dobrze jest go pozostawi na noc w lod闚ce. Ozdobiony wi鏎kami z bia貫j i ciemnej czekolady, koniecznie do wypr鏏owania.

Ciasto:

  • 360 g bia貫k jaja kurzego, ok. 10 sztuk
  • 300 g orzech闚 w這skich
  • 280 g cukru, drobnego do wypiek闚
  • 3 造磬i bu趾i tartej
  • 2 造磬i m彗i pszennej, z g鏎k
  • 125 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% t逝szczu
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造磬a ekstraktu migda這wego

Do bia貫k doda cukier, lekko podgrza do 40蚓, przela do misy miksera i ubi na sztywn pian na najwy窺zych obrotach miksera. Orzechy rozdrobni w malakserze na m彗, jak najdrobniej. Doda do bia貫k razem z bu趾 tart, m彗, proszkiem do pieczenia, ekstraktem, wla krem闚k i delikatnie wymiesza 這patk silikonow.

Tortownic o Ø 25 cm, wy這篡 papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Wysmarowa mas貫m i prze這篡 ciasto, wyr闚na powierzchni. Piekarnik nagrza do 170蚓, piec 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroi 2 razy, na trzy blaty.

Krem:

  • 375 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% t逝szczu
  • 300 g 鄉ietankowego serka Pr廥ident
  • 5 造瞠k cukru pudru, lub do smaku
  • 1 造瞠czka ekstraktu migda這wego

Sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Delikatnie przemiesza z serkiem, doda ekstrakt migda這wy.

ponadto:

  • 9 造瞠k niskos這dzonego musu morelowego, brzoskwiniowego
  • 1 造磬a rumu
  • bia豉 i ciemna czekolada, do dekoracji

Do owocowego musu, doda 造磬 rumu, wymiesza. Na ka盥y blat rozsmarowa po 3 造磬i musu i krem 鄉ietankowy, z這篡 tort. Wierzch i boki pokry kremem, udekorowa wi鏎kami z czekolady, wstawi na noc do lod闚ki.

tort orzechowy

tort orzechowy

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...