Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

przetwory

poniedzia貫k, 03 grudnia 2012

konfitura z czerwonej cebuli

Karmelizowana czerwona cebula w postaci konfitury. Przygotowana z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina, miodu i mas豉, to i軼ie 鈍i徠eczna propozycja. Aromatyczna i dosy s這dka, b璠zie idealnym dodatkiem do pieczonych mi瘰, kruchych tart czy sa豉tek. Idealnie komponuje si z serami, szczeg鏊nie wyra幡ymi w smaku tj. gorgonzola czy kozi, polecam.

Sk豉dniki na ½ litra:

  • o.5 kg czerwonej cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 75 g mas豉
  • 120 g miodu naturalnego
  • 0.5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • s鏊 do smaku
  • 1 造磬a octu winnego lub soku z cytryny

Wykonanie:

Cebul obra i pokroi w p馧plasterki. Podsma篡 na ma郵e nie rumieni帷, doda mi鏚. Gdy cebula b璠zie delikatnie podsma穎na, doda s鏊, wod, ocet i wino. Dusi, a wi瘯szo嗆 wody i wina wyparuje a cebula b璠zie mi瘯ka. Zdj望 z ognia i odstawi do wystygni璚ia.Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

konfitura z czerwonej cebuli

鈔oda, 12 pa寮ziernika 2011

domowy ser

Nie mog豉m si powstrzyma, aby nie wypr鏏owa tego przepisu, jest zaskakuj帷y. Twaro瞠k wyszed rewelacyjny, delikatny i kremowy, polecam! Przepis z rina-homechef.com.

Sk豉dniki:

  • 1 litr kefiru
  • miejsce w zamra瘸lce;)

Wykonanie;

Kefir zamrozi, zamro穎ny prze這篡 na sitko wy這穎ne gaz (nakry ko鎍ami gazy). Zostawi do pe軟ego rozmro瞠nia w temperaturze pokojowej (na oko這 10 godzin), do momentu gdy serwatka ca趾owicie 軼ieknie.

domowy ser

Drugi przepis jest r闚nie ciekawy, to ser przypominaj帷y ser 鄴速y, ale z jajek i mleka, polecam r闚nie ten eksperyment, przepis z forum say 7.

Sk豉dniki:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka 鄉ietany 12%
  • 1 litr mleka
  • 1 造磬a cukru
  • 1 造瞠czka soli

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza za pomoc r霩gi. Przela do garnka z grubym dnem i podgrzewa na ma造m ogniu oko這 45 minut, od czasu do czasu mieszaj帷.

Zwa穎ny ser prze這篡 na sitko, obci捫y, wstawi do lod闚ki na 10 godzin. Podawa z pieczywem.

Smacznego;)

domowy ser

domowy ser

domowy ser

鈔oda, 20 pa寮ziernika 2010

Jest co, co poch這n窸o mnie bez reszty, wykorzystuj ka盥 woln chwil ,aby zg喚bia tajniki wyrobu ser闚 w domu. Nie ukrywam, 瞠 jest to zaj璚ie, kt鏎e przynosi wiele satysfakcji, szczeg鏊nie gdy wynik ko鎍owy jest zadowalaj帷y, bo by zrobi dobry ser trzeba sporej wiedzy serowarskiej i praktyki. Ja zabaw w serowara dopiero zaczynam i wszystko jest dla mnie nowe, terminy tj. podpuszczka, skrzep czy r騜ne czczepy bakterii, brzmi na razie do嗆 obco, ale wierz, 瞠 z czasem oswoj je w stopniu, kt鏎y pozwoli mi i mojej rodzinie cieszy si wspania造mi serami, a tym czasem chcia豉bym Wam przedstawi m鎩 pierwszy ser a′la koryci雟ki, kt鏎y odkry豉 mi Olga z blogu'Smak Imprezy' za, kt鏎 cytuj przepis.

Sk豉dniki:

  • 15 litr闚 wiejskiego mleka
  • 200 g jogurtu lub 鄉ietany bez konserwant闚 i barwnik闚
  • 1 g podpuszczki

(enzym - do kupienia w sklepach internetowych)

Solanka:

  • 300 g soli kamiennej niejodowanej
  • 1,5 litra wody

Wykonanie:

Mleko podgrza do temperatury 38-40蚓, doda rozpuszczon w 50 ml ch這dnejwody podpuszczk, 鄉ietan lub kefir i miesza dok豉dnie przez 1 minut. Garnek przykry pokrywk na oko這 30 minutdo momentu, a utworzy si skrzep i ca貫 mleko osi庵nie konsystencj galaretki. Po 30 minutachpoci望 skrzep harf do sera lub no瞠m w garnku na ma貫 kawa趾i, maksymalnie 11 cm i ca這嗆 odstawi na kolejne 30 minut, do czasu, a serwatka si oddzieli. Sito wy這篡 mu郵inem lub pieluch bawe軟ian (ja nie wyk豉da豉m)i przenie嗆 ma郵ank z serem (ma造m garnkiem z uszkiem) do sita. Ca造 proces przenoszenia b璠zie trwa kilka minut, bowiem ma郵anka musi odciec tak, aby skrzep m鏬 wype軟i sito.

Ser b璠zie t篹a w sicie i odcieka oko這 20 godzin. Po pierwszej godzinie wyj望 jeszcze mi瘯ki ser z sita delikatnie na r瘯, zdj望 pieluch i prze這篡 go do g鏎y nogami tak, aby odci郾i皻a faktura sita by豉 na g鏎ze. Ser koryci雟ki trzeba odwraca co 2 godziny, aby uzyska charakterystyczny kszta速 oraz, aby odpowiednio odciek, oraz osi庵n掖zwart konsystencj.

Po up造wie 20-24 godzin z soli i wody przygotowa solank, w這篡 do niej ser i obraca co godzin.W tym czasie w serze za spraw bakterii kefirowych powstan dziurki.Po 4-5 godzinach wyj望 ser, osuszy na kratce.

O serze tym opowiada, tak瞠 Karol Okrasa, warto obejrze film,zapraszam.

Smacznego;)

Drukuj przepis

pi徠ek, 05 marca 2010

饞tni lub inaczej chutneyz jab貫k to kolejny przepis kuchni indyjskiej, wspania造 ostro-s這dki,owocowy sosdo mi瘰a. W sk豉d, kt鏎ego wchodzopr鏂z jab貫k, rodzynek isuszonych moreli, tak瞠 papryczki chili, imbir,cebula i czosnek. Jest wy鄉ienity, bardzo rozgrzewaj帷y, aromatyczny po prostu niezast徙iony do pieczonej kaczki, indykalub innego drobiu, ale tak瞠 do kanapek z w璠lin.Z podanych sk豉dnik闚 wysz這 mi0,5 litra g瘰tego sosu, kt鏎y mo積a przechowywa w lod闚ce, ale mo瞠my tak瞠 zrobi z wi瘯szej ilo軼i sk豉dnik闚a po przygotowania roz這篡 do wyparzonych s這ik闚, pasteryzowa ok. 20 minut i u篡wa w razie potrzeby.

Sk豉dniki:

  • 320 g obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych kwa郾ych jab貫k
  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g rodzynek
  • 100 g cebuli
  • 220 g br您owego cukru (lub 190 g zwyk貫go bia貫go)
  • 250 ml bia貫go octu jab趾owego
  • 2 ma貫 papryczki chili
  • 20 g 鈍ie瞠go imbiru
  • 15 g czosnku
  • s鏊 do smaku

Wykonanie:

Jab趾a, morele i cebulpokroi w kostk, papryczki chili po przekrojeniu wzd逝 oczy軼i z pestek i r闚nie pokroi na bardzo drobn kosteczk. Imbir po obraniu zetrze na tarce o ma造ch otworach, czosnek przepu軼i przez prask.

Rozdrobnione sk豉dniki 潻tni umie軼i w garnku z grubym dnem, doda rodzynki, cukier, ocet i zagotowa, nast瘼nie zmniejszy ogie i sma篡 20-30 minut, od czasu do czasu mieszaj帷, aby sos nie przywar do dna naczynia. Prze這篡 do szklanego s這ika i przechowywa w lod闚ce.

Smacznego;)

廝鏚這: Assorti Wkusow

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...