Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

drugie dania

czwartek, 06 wrze郾ia 2012

pstr庵 pieczony w ca這軼i

Pstr庵 zapieczony w ca這軼i z dodatkiem kopru, czerwonej cebuli i czosnku. Doprawiony sokiem z cytryny i oliw z oliwek, podany z podgotowanymi, pieczonymi ziemniakami ze sk鏎k. Szybki, lekki obiad dla ca貫j rodziny a przede wszystkim zdrowy.

Sk豉dniki:

  • 1 鈍ie瘸 ryba wypatroszona np. pstr庵
  • 3-4 ma貫 ziemniaki
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ga陰zki kopru
  • 2 z帳ki czosnku w 逝pince
  • 1 czerwona cebula
  • szczypta ziaren sezamu
  • s鏊 morska i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • papryka czerwona w p豉tkach
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Piekarnik nagrza do 250蚓.

Ryb oskroba z 逝sek, umy, osuszy papierowym r璚znikiem. Wysmarowa z ka盥ej strony oliw z oliwek, opr鏀zy sol, pieprzem. Posypa p豉tkami czerwonej papryki i ziarnem sezamu. W 鈔odek ryby w這篡 czosnek, kr捫ki cebuli i ga陰zk kopru.

Ziemniaki wyszorowa pod bie膨c wod, pokroi na mniejsze kawa趾i i ugotowa w osolonej wodzie prawie do mi瘯ko軼i.

W naczyniu 瘸roodpornym u這篡 ryb, podgotowane ziemniaki, ca這嗆 pola sokiem z cytryny i oliw z oliwek, przykry kawa趾iem folii aluminiowej lub pokrywk i zapiec przez 25 minut, pod koniec pieczenia bez przykrycia.

Smacznego!

pstr庵 pieczony w ca這軼i

pstr庵 pieczony w ca這軼i

pi徠ek, 18 maja 2012

cytrynowe risotto ze szparagami

Najlepsze, wr璚z wyj徠kowe. Delikatne, kremowe o cytrynowym zapachu ze 鈍ie篡mi, zielonymi szparagami ugotowanymi na parze. Sama delikatno嗆..., kt鏎 dope軟ia wspania豉 hiszpa雟ka oliwa z oliwek, polecam.

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 200 g ry簑 Arborio
  • 1 cebula, pokrojona w kostk
  • 1/3 szklanki bia貫go wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 50 g mas豉
  • 4 造磬i oliwy z oliwek o owocowej nucie
  • ½ p璚zka zielonych szparag闚 (5 sztuk)
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • sk鏎ka z 1 cytryny
  • 2 造磬i soku cytrynowego
  • 鈍ie瘸 mi皻a
  • s鏊, pieprz

do podania: starty parmezan, oliwa z oliwek o owocowej nucie, 鈍ie瘸 mi皻a,

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍e, grubsze 這dygi obra. Ugotowa na parze, przela zimn wod, pokroi na mniejsze kawa趾i i od這篡. Na patelni o grubym dnie rozgrza mas這 z oliw, zeszkli pokrojon cebul, wsypa ry i podsma瘸 mieszaj帷 ok. 2 minuty. Wla wino (najlepiej lekko podgrzane), nast瘼nie stopniowo, ma造mi porcjami wlewa gor帷y bulion i ca造 czas delikatnie miesza. Risotto powinno by gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania doda pokrojone szparagi, sok i sk鏎k z cytryny, parmezan. Doprawi sol, pieprzem i 鈍ie膨 mi皻. Podawa risotto polane dodatkow 造磬 oliwy.

Smacznego!

cytrynowe risotto ze szparagami

cytrynowe risotto ze szparagami

czwartek, 03 maja 2012

risotto z pieczarkami

Aromatyczne i kremowe risotto ze 鈍ie篡mi grzybami, np. pieczarkami. Na prawdziwym ma郵e, domowym bulionie i bia造m wytrawnym winie, oraz kilkoma dodatkami: cebul, zielon pietruszk i tartym parmezanem, gor帷o polecam.

Sk豉dniki na 4-5 porcji:

  • 250 g ry簑 do risotta (np. Arborio)
  • 1 ma豉 cebula
  • 1 z帳ek czosnku
  • 5 造瞠k mas豉
  • 100 ml bia貫go, wytrawnego wina
  • 1, 5 l bulionu warzywnego
  • 200 g pieczarek
  • p馧 p璚zka zielonej pietruszki
  • 5 造瞠k tartego parmezanu
  • s鏊, 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pieczarki umy, osuszy, pokroi w plasterki i usma篡 na 造盧e mas豉, zdj望 z patelni.

Cebul i czosnek drobno posieka, zeszkli na niewielkiej ilo軼i mas豉. Wsypa ry i podsma瘸 ok. 2 minuty, wla wino (najlepiej lekko podgrzane), nast瘼nie stopniowo, ma造mi porcjami wlewa gor帷y bulion i ca造 czas delikatnie miesza. Risotto powinno by gotowe po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania doda podsma穎ne pieczarki, posiekan pietruszk, pozosta貫 mas這 i starty parmezan, doprawi sol i 鈍ie穎 zmielonym czarnym pieprzem.

risotto z pieczarkami

wtorek, 17 kwietnia 2012

papryka faszerowana

Smaczny i zdrowy obiad dla ca貫j rodziny, kt鏎ego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Pieczona czerwona papryka nadziewana mielonym mi瘰em wieprzowym i kasz kuskus, z dodatkiem suszonych zi馧 prowansalskich. Kasz mo瞠my przygotowa na wodzie, ale znacznie wzbogacimy jej smak, zast瘼uj帷 wod domowym bulionem. Papryk pieczemy pod przykryciem, wystarczy naczynie do zapiekania szczelnie okry foli aluminiow, aby farsz pozosta soczysty, a danie aromatyczne.

Sk豉dniki na 3 porcje:

  • 3 鈔ednie czerwone papryki
  • 100 g kaszy kuskus
  • 200 g mielonego mi瘰a wieprzowego
  • 2 szklanki bulionu mi瘰no-warzywnego, lub wody
  • ½ cebuli
  • 1 z帳ek czosnku
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • 1 造瞠czka suszonych zi馧 prowansalskich
  • 3 造磬i oliwy extra vergine

Wykonanie:

Kasz kuskus zala wrz帷ym bulionem tak, aby bulion przekracza na 0,5 cm poziom kuskusu. Cebul i czosnek drobno posieka i zeszkli na niewielkiej ilo軼i t逝szczu. Po陰czy kasz kuskus z mielonym, surowym mi瘰em, cebul i przyprawami, wymiesza widelcem. Papryk przekroi na po堯wki, oczy軼i z gniazd nasiennych, wysmarowa ze wszystkich stron oliw i nape軟i farszem. Wierzch skropi oliw i posypa zio豉mi, papryk u這篡 w naczyniu 瘸roodpornym, podla pozosta造m bulionem i zapiec w 180蚓, przez 45-50 minut.

papryka faszerowana

pi徠ek, 16 marca 2012

filet z kurczaka

Grillowany filet z kurczaka w glazurze z miodu, pomara鎍zy, francuskiej musztardy i sosu sojowego. Soczysty i aromatyczny sk豉dnik g堯wnego dania, podany z kasz kuskus i sa豉t lodow z pomara鎍zowym dressingiem. Wyborny...

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 2 filety z kurczaka

Glazura:

  • 1 造磬a musztardy francuskiej
  • 2 造磬i miodu naturalnego
  • 1 造磬a sosu sojowego
  • sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy

Sk豉dniki glazury wymiesza, filet z kurczaka ponacina, obtoczy w glazurze i grillowa po ok. 6 minut z ka盥ej strony. Podlewa mi瘰o powsta造m sosem w trakcie grillowania.

Do podania:

  • kuskus
  • sa豉ta lodowa

Dressing:

  • sok z 1 pomara鎍zy
  • 2 造磬i oliwy extra vergine
  • 1 造磬a musztardy francuskiej
  • s鏊, 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Sk豉dniki wymiesza, pola powsta造m sosem sa豉t przed podaniem.

filet z kurczaka

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...