Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

przystawki i przek御ki

czwartek, 16 sierpnia 2012

tosty francuskie z cynamonem

Tosty przygotowane z pszennego pieczywa, niekoniecznie 鈍ie瞠go, s dobrym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bu貫k. Bardzo cz瘰to si璕am po ten przepis, nie tylko w celu opr騜nienia chlebaka, ale przede wszystkim dla ulubionego 郾iadania. Przygotowane poprzez zamoczenie chleba w mieszaninie jajek, mleka, odrobiny wanilii i cynamonu, nie maj sobie r闚nych. Zapach usma穎nych na ma郵e grzanek d逝go unosi si po domu, a ja delektuj帷 si kaw wiem, 瞠 dzisiaj b璠zie dobry dzie;) czego i Wam 篡cz!

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 4 kromki pszennego chleba lub bu趾i
  • 2 jajka
  • 60 ml pe軟ot逝stego mleka lub s這dkiej 鄉ietanki
  • 1 造瞠czka pasty waniliowej
  • ½ 造瞠czki cynamonu
  • cukier puder do opr鏀zenia
  • 50 g mas豉 do sma瞠nia

Jajka wybi do g喚bokiego talerza lub miseczki, roztrzepa za pomoc r霩gi z mlekiem, doda cynamon i past waniliow, wymiesza. W przygotowanej mieszaninie zanurzy pieczywo, zostawi na kilka minut, aby chleb dobrze nasi彗n掖. Na patelni rozgrza mas這, sma篡 tosty z obydwu stron do czasu, gdy b璠 odpowiednio zarumienione. Podawa od razu, obficie opr鏀zone cukrem pudrem.

Smacznego!

tosty francuskie z cynamonem

鈔oda, 16 maja 2012

kanapka

Kanapka o 鈍ie篡m, zaskakuj帷ym smaku. Na bazie wieloziarnistego chleba o chrupi帷ej sk鏎ce, kremowego twaro磬u i og鏎ka. Ca這嗆 dope軟ia odrobina naturalnego miodu i 鈍ie瘸 mi皻a. To propozycja na niebanalne 郾iadanie, kt鏎a szczeg鏊nie przypad豉 nam do gustu, polecam!

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 4 kromki wieloziarnistego chleba
  • 135 g 鄉ietankowego serka (np. taki)
  • 1-2 og鏎ki gruntowe
  • 2 造磬i miodu naturalnego
  • listki 鈍ie瞠j mi皻y

Wykonanie:

Pieczywo pokroi na kromki, posmarowa grubo serkiem, na wirzchu u這篡 plasteki og鏎ka. Kanapk pola p造nnym miodem, udekorowa listkami 鈍ie瞠j mi皻y.

Smacznego!

kanapka

kanapka

poniedzia貫k, 02 kwietnia 2012

pasta jajeczna

Pyszna pasta jajeczna z dodatkiem suszonych pomidor闚, do faszerowania jajek lub do kanapek, polecam!

Sk豉dniki:

jajka faszerowane past jajeczn z suszonymi pomidorami:

  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 4 鄴速ka, z ugotowanych na twardo jajek
  • 2 造磬i majonezu
  • 3-4 po堯wki suszonych pomidor闚 w oliwie
  • kilka kapar闚
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka i 鄴速ka pokroi w kosteczk lub rozetrze widelcem. Pomidory pokroi w kosteczk, doda razem z majonezem i przyprawami do jajek, wymiesza. Past udekorowa paseczkami suszonych pomidor闚 i kaparami. Podawa z pe軟oziarnistym pieczywem lub faszerowa jajka.

Smacznego;)

pasta jajeczna

poniedzia貫k, 28 marca 2011

Krem chrzanowy to nieod陰czny dodatek na wielkanocnym stole, pasuje do w璠lin, pieczonych mi瘰, jajek lub do pieczywa. Przepis jest super szybki, tylko kilka sk豉dnik闚 i gotowe, polecam!

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 造瞠czki tartego chrzanu (mo瞠 by gotowy)
  • 4 造磬i majonezu
  • rze簑cha
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz
  • s鏊

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w malakserze i zmiksowa na g豉dk mas, doprawi sol i pieprzem. Je瞠li chcecie uzyska bardziej ostry smak mo積a doda wi璚ej chrzanu. Krem podawa w skorupkach posypany rze簑ch.

Smacznego;)

wtorek, 15 marca 2011

Jajka faszerowane past z 鄴速ek i 這sosia w璠zonego, z niewielkim dodatkiem majonezu, parmezanu i listkiem aromatycznej bazylii. Smakuj wy鄉ienicie, to propozycja na 郾iadanie, to na co dzie i to, od 鈍i皻a. Najlepsze jajka, to te od kur z chowu ekologicznego, s najzdrowsze i smakuj o niebo lepiej od pozosta造ch, polecam!

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g w璠zonego 這sosia (bez o軼i i sk鏎y)
  • 4 造磬i majonezu
  • pieprz do smaku

Do dekoracji:

  • listki bazylii
  • tarty parmezan

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jajka, obra ze skorupek, naci望 zag喚bienia i wyci庵n望 鄴速ka. υsosia rozdrobni na mniejsze kawa趾i doda 鄴速ka i majonez, zmiksowa na g豉dk past, kt鏎 wype軟i zag喚bienia jajek. Udekorowa tartym parmezanem i listkami bazylii, podawa z pieczywem.

Smacznego;)

 
1 , 2
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...