Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

desery

鈔oda, 06 czerwca 2012

lody karmelowe z orzechow posypk

S這dkie, karmelowe o z這cistej barwie, z dodatkiem chrupkiej ma郵ano-orzechowej posypki. Propozycja na idealny, letni deser, bo kt騜 nie lubi lod闚? A te polecam szczeg鏊nie, s idealnie kremowe, o bardzo wyczuwalnym karmelowym smaku, kt鏎y dope軟ia posypka ze zbr您owionego mas豉, cukru i mielonych orzech闚, polecam!

Sk豉dniki na ok. 1 litr:

Budy karmelowy:

  • 120 g cukru kryszta逝
  • 2 szklanki mleka 3.2% (ciep貫go)
  • 3 鄴速ka
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

Cukier kryszta skarmelizowa na suchej patelni o grubym dnie, wla mleko (ostro積ie), zmniejszy ogie i mieszaj帷 rozprowadzi ca造 karmel w mleku.

草速ka rozmiesza z cukrem pudrem i skrobi kukurydzian, ostro積ie wla gor帷e, karmelowe mleko, ca造 czas energicznie miesza. Mieszank postawi z powrotem na ogniu i podgrzewa do zg瘰tnienia, doda ekstrakt z wanilii. Zdj望 z ognia, dobrze sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc.

dodatkowo:

  • 2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 36% (sch這dzonej)

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi mikserem na najwy窺zych obrotach, nie przerywaj帷 miksowania doda porcjami zimny budy, ca這嗆 dobrze wymiesza, mieszank prze這篡 do maszyny do lod闚, kr璚i lody 25-30 minut.

Posypka orzechowa:

  • 25 g mas豉
  • 25 g cukru kryszta逝
  • 25 g mielonych orzech闚 w這skich

Mas這 rozpu軼i na patelni o grubszym dnie, dosypa cukier, podgrzewa na 鈔ednim ogniu ca造 czas mieszaj帷 do momentu zbr您owienia masy (uwa瘸, aby nie przypali), dosypa orzechy, wymiesza. Gor帷 mas wy這篡 na foli aluminiow i zostawi do wystudzenia, posypa lody przed podaniem.

Smacznego!

lody karmelowe z orzechow posypk

wtorek, 24 kwietnia 2012

lody waniliowe z ajerkoniakiem

Waniliowe lody z dodatkiem likieru jajecznego, na bazie pe軟ot逝stego mleka i 鄉ietanki krem闚ki. Deser szybki do wykonania, przy u篡ciu maszyny do lod闚. Baz do lod闚 warto przygotowa sobie wcze郾iej, np. wieczorem, aby by豉 odpowiednio sch這dzona, co w znacznej mierze przyspieszy ca造 proces dalszego przygotowania lod闚. Likier mo積a oczywi軼ie pomin望 i bez obaw poda lody dzieciom.

Sk豉dniki:

  • 300 ml pe軟ot逝stego mleka 3,2%
  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 40 g mleka w proszku
  • 75 g cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml ajerkoniaku (likieru jajecznego), plus do podania

Wykonanie:

Mleko w proszku, cukier wymiesza, dola 200 ml mleka, lask wanilii i zagotowa. Do pozosta貫go mleka doda skrobi kukurydzian, rozmiesza i wla do gotuj帷ego si mleka, doprowadzi do wrzenia, ugotowa budy, wystudzi.

妃ietank krem闚k dobrze sch這dzi, ubi mikserem na najwy窺zych obrotach, nie przerywaj帷 miksowania doda porcjami zimny budy, ca這嗆 dobrze wymiesza, doda likier, mieszank prze這篡 do maszyny do lod闚, kr璚i lody 25-30 minut. Mi瘯kie lody wstawi do zamra瘸lki do dalszego sch這dzenia. Lody przed podaniem pola likierem.

Smacznego.

pi徠ek, 09 grudnia 2011

risotto z bakaliami i imbirem

Na soku owocowym z dodatkiem suszonych 郵iwek, rodzynek kr鏊ewskich, orzech闚 laskowych i marynowanego imbiru.Zestaw niecodzienny i troch egzotyczny, ale zaskakuj帷o pyszny. Po陰czenie harmonizuj帷ych i wzajemnie uzupe軟iaj帷ych si smak闚. S這dycz suszonych 郵iwek i rodzynek, prze豉mana ostro軼i imbiru z dope軟iaj帷ym, kwaskowym smakiem soku jab趾owego. Risotto doprawi豉m miodem i szczypt przypraw korzennych, co nada這 mu 鈍i徠ecznego charakteru, polecam.

Sk豉dniki na 2-3 porcje:

  • ¾ szklanki ry簑 do risotto, np. Arborio
  • 2 造磬i mas豉
  • ½ szklanki bia貫go wina
  • 2 szklanki przecierowego soku jab趾owego, lub pomara鎍zowego
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki rodzynek kr鏊ewskich
  • ½ szklanki suszonych 郵iwek
  • gar嗆 orzech闚 laskowych
  • 1 造磬a imbiru marynowanego
  • 1 造磬a miodu naturalnego
  • szczypta przyprawy korzennej, jak do piernika

Wykonanie:

Mas這 roztopi na patelni, wsypa suchy ry i chwilk przesma篡. Wla wino, odparowa. Sok po陰czy z wod, podgrza. Wlewa porcjami do ry簑, od czasu do czasu mieszaj帷. Ca造 p造n powinien zosta wch這ni皻y przez ry, ziarenka musz by mi瘯kie z zewn徠rz i twardawe w 鈔odku. Doda namoczone i pokrojone na mniejsze kawa趾i suszone 郵iwki i rodzynki. Doprawi miodem i przypraw korzenn. Pod koniec gotowania doda imbir i grubo posiekane orzechy.

Smacznego:)

risotto z bakaliami i imbirem

wtorek, 29 listopada 2011

tiramisu

Pod逝積e biszkopty zanurzone w mocnym espresso z odrobin amaretto, otulone puszystym serkiem mascarpone. Deser uk豉damy warstwami, powtarzaj帷 te same sk豉dniki w ka盥ej z nich. Wierzch obficie posypujemy przesianym, gorzkim kakao lub start czekolad. Wersji przygotowania tego deseru jest wiele. Do serka mascarpone mo積a u篡 tylko 鄴速ek lub ca造ch jajek, mo積a r闚nie zamiast ubitych na sztywno bia貫k, ubi 鄉ietank krem闚k. To dla tych, kt鏎zy boj si je嗆 surowych jajek. Inspiracj zaczerpn窸am z Kwestii Smaku, polecam.

Sk豉dniki na 10-12 porcji:

  • 280 g pod逝積ych biszkopt闚
  • 250 ml zaparzonej kawy, wystudzonej
  • 40-60 ml likieru Amaretto
  • 4 鄴速ka
  • 4 造磬i cukru
  • 250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% - 36%
  • 500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
  • 3-4 造磬i kakao

Wykonanie:

草速ka ubi z cukrem w k徙ieli wodnej na puszysty krem. Sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi na sztywno. Ubite 鄴速ka po陰czy delikatnie z serkiem mascarpone a nast瘼nie z ubit 鄉ietank, miesza delikatnie 這patk.

Wystudzon kaw po陰czy z likierem. Przygotowa okr庵陰 lub pod逝積 form, na dno wy這篡 kilka 造瞠k serka, rozsmarowa. Biszkopty macza w kawie i uk豉da w formie, przykry cz窷ci kremu i posypa przesianym kakao. W zale積o軼i od wysoko軼i formy uk豉da kolejne warstwy, w takiej samej kolejno軼i, wierzch posypa kakao (najlepiej przed samym podaniem). Deser dobrze sch這dzi w lod闚ce, minimum 4 godziny.

Smacznego;)

tiramisu

tiramisu

鈔oda, 23 listopada 2011

czekoladowy krem z rumem

Mocno czekoladowy krem dla doros造ch, z dodatkiem jasnego rumu. Idealny deser na towarzyskie spotkanie z przyjaci馧mi. Krem najlepiej zostawi na ca陰 noc w lod闚ce, ewentualnie na kilka godzin, tak aby odpowiednio zg瘰tnia. Krem przygotowa豉m na bazie ca造ch jajek ubitych na parze z cukrem i czekoladowego budyniu ugotowanego na mleku z odrobin kakao. Przygotowuj帷 ten smako造k dla dzieci, pomi鎍ie rum, ale sobie... nie 瘸逝jcie:)

Sk豉dniki na 6 porcji:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru (lub wi璚ej do smaku)
  • 0.5 l pe軟ot逝stego mleka
  • 70 g mas豉
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 kopiata 造磬a ciemnego kakao
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 造磬i jasnego rumu
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego (lub cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Wykonanie:

Ca貫 jajka ubi na parze z dodatkiem cukru na jasny krem, wystudzi. Po這w mleka zagotowa, doda mas這. W drugiej po這wie rozmiesza skrobi ziemniaczan i kakao, wla do gotuj帷ego si mleka i ugotowa budy, lekko wystudzi, mo瞠 by ciep造.

Czekolad po豉ma na mniejsze kawa趾i, roztopi w mikrofal闚ce lub w k徙ieli wodnej. Do p造nnej czekolady doda jajka ubite na parze i budy, delikatnie wymiesza, doda rum i ekstrakt z wanilii. Prze這篡 do ma造ch szklaneczek, podawa sch這dzony.

Smacznego;)

czekoladowy krem z rumem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...