Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasta kruche i p馧kruche

poniedzia貫k, 04 czerwca 2012

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

Sk豉dniki na form o Ø 28 cm:

Ciasto:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 6 g soli
  • 30 g cukru
  • 150 g mas豉
  • 2 jajka
  • 25 g bardzo zimnej wody

M彗 przesia, umie軼i w malakserze, doda s鏊, cukier, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na tzw. mokry piasek. Jajka rozmiesza z zimn wod, lekko ubi widelcem, doda do pozosta造ch sk豉dnik闚 i wyrobi ciasto.

Wyrobione ciasto umie軼i mi璠zy dwa arkusze papieru do pieczenia, lekko rozp豉szczy i wstawi na godzin do lod闚ki.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, na grubo嗆 maksymalnie 2 mm, wy這篡 nim form na tart, przykry papierem do pieczenia, obci捫y i wstawi na kolejn godzin do lod闚ki. Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi tart, piec 20 minut do momentu, gdy boki b璠 lekko z這te, zdj望 obci捫enie i dopiec ciasto na jasnoz這ty kolor, ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto ca趾owicie wystudzi.

Warstwa truskawkowa:

  • 800 g dojrza造ch truskawek
  • 120 g cukru
  • 20 g 瞠latyny
  • 2 造磬i wi郾iowego octu balsamicznego
  • 100 ml wi郾i闚ki

Truskawki, umy, pozbawi szypu貫k, podzieli na po這w. Jedn cz窷 rozdrobni w blenderze z dodatkiem cukru, drug cz窷 pokroi na mniejsze kawa趾i.

Umie軼i truskawki w garnku, doda ocet balsamiczny, podgrzewa do zagotowania, wla wi郾i闚k, gotowa ok. 2 minuty. Zdj望 z ognia, doda 瞠latyn, dok豉dnie wymiesza, wystudzi. T篹ej帷e truskawki wla na wystudzony sp鏚, wstawi do lod闚ki do ca趾owitego zastygni璚ia.

Warstwa twarogowa:

  • 0.5 kg twarogu p馧t逝stego, dwukrotnie mielonego
  • 0.5 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • p馧 opakowania budyniu w proszku, bez cukru o smaku waniliowym
  • 1 造瞠czka pasty waniliowej

W misie miksera umie軼i twar鏬, wbi ca貫 jajka, dosypa cukier, budy waniliowy i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa na 鈔ednich obrotach miksera, do po陰czenia si sk豉dnik闚, doda past waniliow.

Tortownic o Ø 20cm wy這篡 papierem do pieczenia, samo dno, nat逝軼i i przela mas twarogow. Piekarnik nagrza do 180蚓 (grzanie g鏎a-d馧) wstawi sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszy temperatur do 140蚓, piec kolejne 60 minut. Wystudzony sernik, umie軼i na warstwie truskawkowej.

dodatkowo:

Kruszonka do dekoracji:

  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g mas豉
  • 25 g cukru

Sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami. Roz這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, upiec w piekarniku nagrzanym do 180蚓 na jasnoz這ty kolor, przez ok. 15-20 minut, wystudzi.

Tart ozdobi truskawkami i kruszonk.

Smacznego:)

tarta z truskawkami

tarta z truskawkami

鈔oda, 09 maja 2012

kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Na cienkim kruchym spodzie z pierwszym, m這dym rabarbarem, truskawkami i kruszonk. Postanowi豉m wykorzysta ostatnie zapasy truskawek ze s這ika, d瞠m truskawkowy w po陰czeniu ze 鈍ie篡m rabarbarem sprawdzi si tutaj znakomicie.

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ciasto kruche:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 125 g mas豉
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 200 g maki pszennej
  • 100 g mas豉
  • 50 g cukru kryszta逝

Ponadto:

  • 600 g rabarbaru
  • 0.5 l d瞠mu truskawkowego
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Przesian m彗, cukier, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni, doda jajko. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic i dalej zagnie嗆 r瘯ami. Uformowa ciasto w kul i umie軼i na 30 minut w lod闚ce.

Rabarbar oczy軼i i pokroi w 2-3 cm kawa趾i. Sch這dzone ciasto kruche rozwa趾owa, wy這篡 nim form, rozsmarowa d瞠m truskawkowy, u這篡 rabarbar, je瞠li d瞠m jest ma這 s這dki mo積a posypa po wierzchu cukrem.

Sk豉dniki kruszonki po陰czy, rozcieraj帷 mi璠zy palcami, posypa wierzch ciasta.

Piekarnik nagrza do 190蚓, piec ciasto 30 minut, lekko przestudzi i opr鏀zy cukrem pudrem.

kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

pi徠ek, 27 kwietnia 2012

quiche z m這d cebulk i jajkami

Ma郵any, kruchy placek z delikatnym wype軟ieniem z m這dej cebulki, jajek ugotowanych na twardo, oraz masy jajecznej. Ca這嗆 przykryta kawa趾ami mozzarelli i doprawiona grubo mielonym czarnym pieprzem. Pyszny zar闚no na ciep這, jak i na zimno, 豉dnie si kroi na porcje, kt鏎e bez problemu mo瞠my wzi望 ze sob na piknik.

Sk豉dniki na form o Ø28cm:

Ciasto kruche:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • ½造瞠czki soli
  • 1 jajko
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

M彗 przesia na stolnic, doda s鏊, zimne mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i, ca這嗆 bardzo dok豉dnie posieka. Doda jajko, kwa郾 鄉ietan i wyrobi ciasto, w這篡 do lod闚ki na godzin.

Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wy這篡 nim form na tart. Przykry papierem do pieczenia, obci捫y i wstawi do piekarnika nagrzanego do 190蚓 na 15 minut. Zdj望 obci捫enie i wstawi tart ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut.

Nadzienie:

  • 10 m這dych cebulek (zielone cz窷ci)
  • 1 z帳ek czosnku
  • 2 造磬i mas豉
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • ½szklanki 鄉ietanki krem闚ki UHT 30%
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 3 jajka
  • 120 g mozzarelli, pokrojonej w kostk
  • s鏊 morska
  • grubo mielony czarny pieprz

Cebulk i czosnek pokroi, poddusi na ma郵e, zdj望 z ognia, przestudzi. Surowe jajka roztrzepa widelcem doda 鄉ietan, 鄉ietank krem闚k, cebulk, ugotowane na twardo jajka pokrojone w kostk, wymiesza, doprawi sol i pieprzem.

Nadzienie wyla na podpieczony kruchy sp鏚, u這篡 na wierzchu pokrojony ser i wstawi do piekarnika nagrzanego do 190蚓 na 30 minut, lekko przestudzi przed podaniem.

quiche z m這d cebulk i jajkami

poniedzia貫k, 06 lutego 2012

tarta z jab趾ami

Na spodzie z kruchego ciasta, wype軟iona kremem budyniowym (crème p漮issière). Wierzch to karmelizowane gruszki i jab趾a z dodatkiem 鈍ie瞠go imbiru. Rozgrzewaj帷a i krucha, idealna podana na ciep這 z ga趾 lod闚 waniliowych lub 鄉ietankowych. Ciasto jest chrupi帷e nawet bez wcze郾iejszego podpiekania, tart piek豉m w ceramicznej formie, kt鏎a bardzo dobrze si nagrzewa. Brzegi tarty zawin窸am do wewn徠rz, przykrywaj帷 cz窷 nadzienia. Wa積e jest, aby krem budyniowy, jak i jab趾a by造 wystudzone, nie mo積a ich po這篡c na ciasto ciep造ch.

Ciasto kruche:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 鄴速ka
  • 150 g mas豉
  • 250 g m彗i pszennej
  • ziarenka z ½laski wanilii
  • szczypta soli

Przesian m彗, cukier, s鏊, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni, doda ziarenka z wanilii i 鄴速ka. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic i dalej zagnie嗆 r瘯ami. Uformowa w kul i umie軼i ciasto na 30 minut w lod闚ce.

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 鄴速ka
  • 150 g cukru
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • ziarenka z ½ laski wanilii lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w mleka do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

oraz:

  • 2 gruszki
  • 2 kwa郾e jab趾a
  • 40 g 鈍ie瞠go imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 鄴速ko, do posmarowania tarty

Jab趾a i gruszki obra ze sk鏎ki, wydr捫y gniazda nasienne, pokroi w grub kostk. Z wody i cukru ugotowa syrop, najlepiej w szerokim rondlu o grubym dnie. Doda pokrojone owoce, starty imbir i cynamon. Przesma篡 owoce, aby lekko zmi瘯造, wystudzi.

Sch這dzone ciasto kruche rozwa趾owa, wy這篡 nim form, u mnie o 鈔ednicy 28cm. Rozsmarowa krem budyniowy, wy這篡 owoce, brzegi ciasta zawin望 do wewn徠rz formy. Posmarowa 鄴速kiem.

Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 1 godzin. W po這wie czasu pieczenia dobrze jest prze陰czy piekarnik na grzanie doln grza趾. Przed pokrojeniem przestudzi.

tarta z jab趾ami

tarta z jab趾ami

鈔oda, 02 listopada 2011

szarlotka z mas migda這w

Dorodne, wspania貫 jab趾a, jak co roku o tej porze, s najpopularniejszym rodzimym owocem na straganach. Warto po nie si璕a jak najcz窷ciej, gdy to nieocenione 廝鏚這 witamin, pektyn, b這nnika i sk豉dnik闚 mineralnych. Zach璚a r闚nie cena, jesienne jab趾a s najta雟ze. Najbardziej znanym wypiekiem z jab趾ami w Polsce, bez w徠pienia jest szarlotka, tak jest te w moim domu, lubimy j wszyscy, bez wyj徠ku. Szarlotka z mas migda這w, jak zaproponowa豉 Agnieszka, zaskoczy豉 nas nie tylko eleganckim, wyrafinowanym wygl康em, ale przede wszystkim smakiem. Po陰czenie budyniu, z ubitymi na sztywno bia趾ami i mielonymi migda豉mi okaza這 si strza貫m w dziesi徠k, z prostej, tradycyjnej szarlotki, powsta豉 nietypowa wersja. Zach璚am Was do wypr鏏owania, a przepis cytuj za autork.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm;

Kruche ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 200 g jasnobr您owego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g zimnego mas豉
  • 5 鄴速ek
  • 3-5 造瞠k g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany

Masa:

  • 2 opakowania budyniu 鄉ietankowego (ka盥e na 1/2 l mleka)
  • 375 ml t逝stego mleka
  • 125 ml skondensowanego nies這dzonego mleka
  • 50 g mas豉
  • 125 g zmielonych migda堯w
  • 1/2 造瞠czki ekstraktu migda這wego lub kilka kropli olejku migda這wego
  • 5 bia貫k
  • szczypta soli
  • 175 g cukru
  • 1 i 1/2 kg kwa郾ych jab貫k (np. szarej renety)
  • 150-200 g d瞠mu morelowego lub galaretki z jab貫k

Wykonanie:

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i br您owym. Doda mas這 pokrojone w kostk. Zagnie嗆. Doda 鄴速ka i ponownie szybko zagnie嗆. Teraz stopniowo dodawa 鄉ietan, a ciasto utworzy kul (nie trzeba dodawa ca貫j ilo軼i, wystarczy tylko tyle 鄉ietany, 瞠by si dobrze zagniot這). Ciasto podzieli na p馧. Jedn po這w w這篡 do lod闚ki, a drug do zamra瘸lnika na ok. 30 min. Nagrza piekarnik do 180ºC. Ciastem z lod闚ki wy這篡 blaszk, wcze郾iej wysmarowan mas貫m i wysypan tart bu趾. Podpiec ok. 10 min w piekarniku. Wystudzi.

Ugotowa budynie bez cukru na mleku i mleku skondensowanym. Do ciep貫go budyniu doda 50 g mas豉, wmiesza migda造 i ekstrakt migda這wy. Bia趾a ubi z cukrem i szczypt soli. Po陰czy z wystudzonym budyniem, dodaj帷 najpierw kilka 造瞠k piany i dobrze mieszaj帷, a potem ju ostro積ie reszt piany, tylko do po陰czenia si w jednolit mas.

Jab趾a poszatkowa w cienkie plasterki i wymiesza z d瞠mem. Ilo嗆 u篡tego d瞠mu zale篡 od kwa郾o軼i jab貫k, im s這dsze owoce tym mniej go b璠zie potrzeba. Wy這篡 jab趾a na podpieczony, wystudzony sp鏚, na nie rozsmarowa migda這w mas, a na wierzch zetrze na tarce o du篡ch oczkach reszt ciasta z zamra瘸rki. Piec przez ok. 60 min w 180ºC.

Ciasto przed pokrojeniem musi ca趾owicie wystygn望, najlepiej zrobi go dzie wcze郾iej. Je瞠li zale篡 Wam na tym, aby porcje by造 idealnie r闚ne, to mo積a zupe軟ie wystudzone ciasto, wstawi na godzin do zamra瘸lki. Je瞠li tak jak ja, nie wyobra瘸cie sobie szarlotki bez cynamonu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby doda go do poszatkowanych jab貫k, w ilo軼i, jaka Wam odpowiada. Ciasto jest nie za s這dkie, wi璚 je瞠li u篡jecie bardzo kwa郾ych jab貫k, to mo積a do nich doda odrobin cukru, lub opr鏀zy wierzch szarlotki cukrem pudrem, polecam i 篡cz smacznego!

szarlotka z mas migda這w

 
1 , 2 , 3 , 4
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...