Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasteczka

czwartek, 03 maja 2012

kruche ciastka z mas貫m orzechowym

Ma郵ane, bardzo kruche, posmarowane po upieczeniu lekko s這nym mas貫m orzechowym z kawa趾ami orzech闚 i opr鏀zone przesianym cukrem pudrem. Ciastka idealne na podwieczorek, szybkie, proste i bardzo smaczne. Przygotowuj帷 ciasto kruche ch皻nie korzystam z malaksera, robi帷 je tym sposobem oszcz璠zam sporo czasu, a ciasto jest idealnie wyrobione, polecam.

Sk豉dniki na ok. 20 sztuk:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 125 g mas豉, mo瞠 by lekko solone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko

ponadto:

  • mas這 orzechowe
  • cukier puder

Wykonanie:

M彗 przesia, umie軼i w misie malaksera, doda mas這 pokrojone na ma貫 kawa貫czki, jajko oraz cukier puder. Wyrobi ciasto, sch這dzi w lod闚ce co najmniej przez 30 minut. Ciasto wa趾owa na grubo嗆 0.5 cm, wykrawa ciasteczka, uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrza do 190蚓, piec ciastka 15 minut. Studzi na kratce, po wystudzeniu posmarowa mas貫m orzechowym i opr鏀zy cukrem pudrem.

kruche ciastka z mas貫m orzechowym

kruche ciastka z mas貫m orzechowym

鈔oda, 26 pa寮ziernika 2011

lukrowane ciastka orzechowe

Okr庵貫 ciasteczka orzechowe, kt鏎e orzechy zawieraj nie tylko na wierzchu, ale r闚nie w 鈔odku. Wyko鎍zone s這dkim lukrem na bazie bia貫k i cukru pudru. Wierzch jest s這dki i lepki, za to w 鈔odku cukier to tylko dodatek do smaku. Bardzo kruche i chrupi帷e, warte wypr鏏owania, polecam.

Sk豉dniki na 20 sztuk:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 100 g orzech闚 w這skich, mielonych
  • 140 g mas豉
  • 30 g cukru pudru
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Ponadto:

  • lukier na bazie bia趾a
  • roztrzepane bia趾o
  • orzechy w這skie, grubo siekane do posypania wierzchu

Wykonanie:

M彗, zimne mas這 (najlepiej lekko zamro穎ne), orzechy i cukier rozdrobni w malakserze. Wysypa na stolnic doda s鏊, 鄉ietan i zagnie嗆 ciasto. Wstawi do lod闚ki na 30 minut. Sch這dzone ciasto wa趾owa na grubo嗆 5 mm, wykrawa niewielkie k馧ka. Ka盥e ciastko posmarowa roztrzepanym bia趾iem i posypa obficie grubo siekanymi orzechami. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170蚓, po upieczeniu studzi na kratce. Wystudzone ciastka polukrowa, zanurzaj帷 je ca趾owicie w lukrze.

Orzechy w這skie mo積a oczywi軼ie zast徙i innymi, jakie w danej chwili macie w domu. Mog to by laskowe, nerkowce czy np. brazylijskie. Warto je przed rozdrabnianiem lekko podpra篡 na suchej patelni, b璠 bardziej chrupkie i aromatyczne. Orzechy mo積a zmieli w maszynce do mielenia, ale zdecydowanie szybciej poradzi sobie z nimi malakser, dobrze jest doda do nich troch cukru lub m彗i, co sprawi, 瞠 orzechy 豉dnie si rozdrobni na tzw. "m帷zk". Lukier na bazie bia趾a, do wyko鎍zenia ciastek robi poprzez dok豉dne utarcie jednego bia趾a z przesianym cukrem pudrem. Ilo嗆 cukru pudru jest uzale積iona od konsystencji, jak chcemy otrzyma, trzeba to robi na wyczucie, stopniowo dosypywa niewielkie porcje cukru.

Smacznego:)

lukrowane ciastka orzechowe

pi徠ek, 09 wrze郾ia 2011

czekoladowe ciasteczka Pierre'a Herme

Wypi kaw w towarzystwie tych ciasteczek, to sama rozkosz:). Malutkie, delikatne i bardzo, bardzo kruche, a do tego czekoladowe. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na zabaw w kuchni z serii "wi璚ej roboty ni jedzenia", ale te ciasteczka s tego warte. Nie s skomplikowane, o to, to nie, ale sprz徠ania w kuchni troszk przy nich jest. Przepis, jak w tytule od francuskiego cukiernika Pierre'a Herm, polecam!

Sk豉dniki:

  • 2 bia趾a
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 260 g m彗i pszennej
  • 30 g kakao
  • kilka kropli ulubionego aromatu do ciast

Wykonanie:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na puch, bia趾a ubi na sztywno ze szczypt soli. M彗 przesia z kakao, doda do utartego mas豉 razem z ubit pian, delikatnie ca這嗆 wymiesza, doda aromat.

Przygotowane ciasto prze這篡 do worka cukierniczego z ozdobn tylk, warto wybra jak najwi瘯sz ko鎍闚k, gdy ciasto jest g瘰te i b璠zie 豉twiej z nim pracowa.

Blach wy這篡 papierem do pieczenia, wyciska ciasteczka, na郵aduj帷 wz鏎 鏀emki. Piekarnik nagrza do 180蚓, piec 5-7 minut, w zale積o軼i od wielko軼i.

Smacznego:)

czekoladowe ciasteczka Pierre'a Herme

czekoladowe ciasteczka Pierre'a Herme

鈔oda, 09 marca 2011

Ma貫, okr庵貫, z jab趾owym d瞠mem domowej roboty, takie w豉郾ie s dzisiejsze biszkopciki. Lekkie, nie kaloryczne, po prostu pyszne. Mo瞠cie je poda nawet najmniejszym dzieciom, nie zawieraj nawet proszku do pieczenia, macie zatem pewno嗆, 瞠 podajecie swoim maluchom produkt pozbawiony jakichkolwiek konserwant闚 i sztucznych dodatk闚. Do prze這瞠nia dw鏂h ciasteczek mo瞠cie u篡 dowolnego, g瘰tego d瞠mu lub kremu czekoladowego, polecam.

Sk豉dniki na 25 sztuk:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki m彗i pszennej
  • 3 造磬i oleju ro郵innego
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 szklanka g瘰tego d瞠mu jab趾owego
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, pod koniec ubijania stopniowo dosypa cukier i doda po jednym 鄴速ku, dola olej wymieszany z ciep陰 wod, kr鏒ko zmiksowa. Ca這嗆 bardzo delikatnie wymiesza z przesian m彗.

Worek cukierniczy z prost ko鎍闚k nape軟i przygotowan mas, wyciska niewielkie biszkopciki, na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia, nie trzeba go niczym nat逝szcza. Piekarnik nagrza do 150蚓 z termoobiegiem, piec 20-25 minut, po wystudzeniu prze這篡 d瞠mem i opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego;)

wtorek, 08 marca 2011

Z bezami sprawa jest dosy trudna, chocia sk豉dnik闚 jest niewiele i sam proces przygotowania wydawa by si mog這 nie taki skomplikowany, to efekt ko鎍owy, nie zawsze jest zadowalaj帷y. W przygotowaniu tego s這dkiego wypieku bezwzgl璠ne jest zachowanie kilku istotnych zasad, daj帷ych nam mo磧iwo嗆 osi庵ni璚ie sukcesu. Bardzo istotn kwesti jest 鈍ie穎嗆 jaj, jak r闚nie dok豉dne oddzielenie bia貫k od 鄴速ek, nie bez znaczenia jest, tak瞠 fakt, aby naczynia i sprz皻 by造 dok豉dnie umyte i osuszone. To tylko kilka uwag, kt鏎e pomog Wam bez problemu sprosta wyzwaniu, my郵, 瞠 stosuj帷 si do tych wskaz闚ek, jak r闚nie przestrzegaj帷 dok豉dnie proporcji i sposobu wykonania, b璠ziecie mogli ciszy si z udanego wypieku, zapraszam.

Sk豉dniki:

  • 4 bia趾a
  • 250 g drobnego cukru do wypiek闚
  • szczypta soli

Wykonanie:

Bia趾a ubi dodaj帷 szczypt soli, ubija na najwy窺zych obrotach miksera do momentu, a bia趾a b璠 sztywne. Odwa穎ny cukier dosypywa ma造mi porcjami, nie przerywaj帷 miksowania, najlepiej po jednej 造盧e, za ka盥ym razem miksuj帷 po ok. 10 sekund, proces b璠zie d逝gotrwa造, ale tak musi by. Gotowa masa na bezy ma by sztywna, b造szcz帷a i g豉dka.

Worek cukierniczy z ozdobn ko鎍闚k nape軟i przygotowan mas, wyciska niewielkie bezy, na blaszk wy這穎n dobrym papierem do pieczenia, nie trzeba go niczym nat逝szcza.

Piekarnik nagrza do 120蚓, najlepiej z termoobiegiem i piec (suszy) bezy, w zale積o軼i od wielko軼i, od 1.5 h do 2 h.

Smacznego;)

 
1 , 2 , 3 , 4
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...