Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

serniki i ciasta z twarogiem

poniedzia貫k, 14 maja 2012

sernik

Idealnie kremowy, o g豉dkiej, delikatnej konsystencji z dodatkiem 鄉ietankowego twarogu, s這dzonego mleka skondensowanego, oraz mleka kokosowego. Po陰czony z kruchym, ma郵anym spodem, mas kr闚kow z dodatkiem podpra穎nych orzech闚 ziemnych, oraz mas豉 orzechowego. Wyko鎍zony owocowym akcentem w postaci domowej konfitury z brzoskwi i podpra穎nych p豉tk闚 migda這wych. Sernik pomimo wielu sk豉dnik闚 nie jest trudny do przygotowania, najlepiej upiec go dzie wcze郾iej, sch這dzi w lod闚ce przez noc, aby odpowiednio st篹a i 豉dnie si kroi, polecam, bo warto...

Sk豉dniki na form 25cm x 35cm:

Ser:

  • 2 kg twarogu 鄉ietankowego (np. takiego)
  • 3 budynie o smaku waniliowym bez cukru (ka盥y po 40 g), lub 9 造瞠k skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 bia趾a
  • 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego s這dzonego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (82%)
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • sok z 1 cytryny

W misie miksera umie軼i twar鏬, wsypa budy i kr鏒ko miksowa na 鈔ednich obrotach. Wbija po 1 jajku za ka盥ym razem miksowa do momentu wmieszania si jajka. Doda bia趾a, cukier, mleko skondensowane, mleko kokosowe, miksowa ok. 2 minuty do momentu po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda sok z cytryny i ziarenka z wanilii.

Piekarnik nagrza do 180蚓 (g鏎na i dolna grza趾a).

Form wy這篡 foli aluminiow (dno i boki), wysmarowa mas貫m, przela mas twarogow. Wstawi sernik do nagrzanego piekarnik na 15 minut, zmniejszy temperatur do 120蚓, piec do ca趾owitego 軼i璚ia si masy, kolejne 90 minut. Wystudzi, wyj望 z formy.

Ciasto kruche:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 4 surowe 鄴速ka (pozosta貫 z sernika)

Przesian m彗, cukier, mas這 pokrojone w drobn kostk, umie軼i w misie malaksera, rozdrobni. Wysypa rozdrobnione sk豉dniki na stolnic, doda 鄴速ka i dalej zagnie嗆 r瘯ami. Uformowa ciasto w kul i umie軼i na 30 minut w lod闚ce. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa na wielko嗆 swojej formy, g瘰to ponak逝wa.

Piekarnik nagrza do 190蚓, wstawi ciasto i upiec na jasnoz這ty kolor, ok. 20 minut.

Prze這瞠nie:

  • 1 puszka (400 g) masy kr闚kowej
  • 3 造磬i mas豉 orzechowego
  • 150 g orzech闚 ziemnych

Orzechy ziemne podpra篡 na suchej patelni, posieka, po陰czy z mas kr闚kow i mas貫m orzechowym. Powsta陰 mas wy這篡 na upieczony kruchy sp鏚. Tak przygotowanym spodem przykry sernik i odwr鏂i.

Wyko鎍zenie:

  • 4-5 造瞠k przetartej konfitury brzoskwiniowej
  • gar嗆 podpra穎nych p豉tk闚 migda這wych

sernik

sobota, 28 kwietnia 2012

sernik z musem kokosowym

Idealnie kremowy, delikatny o mazistej konsystencji z kokosowym akcentem na wierzchu. Pieczony d逝瞠j, lecz w ni窺zej temperaturze, bez u篡cia termoobiegu. Sernik ten przed pokrojeniem musi by przynajmniej 8 godzin sch豉dzany w lod闚ce, ch這dny dobrze si kroi i lepiej smakuje. Do jego wypieku u篡豉m gotowego, mielonego twarogu i serka 鄉ietankowego, a wierzch to aksamitny mus z dodatkiem bia貫j czekolady i wi鏎ek kokosowych, dla nas pycha..., polecam!

Sk豉dniki na tortownic o Ø 25cm:

masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, mielonego
  • 0.5 kg serka 鄉ietankowego (np. Tw鎩 Smak)
  • ½ szklanki 鄉ietanki UHT 30-36%
  • 4 jajka
  • 1½ szklanki cukru, drobnego do wypiek闚
  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru, ka盥y po 40g
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny

W misie miksera umie軼i twar鏬, serek 鄉ietankowy, 鄉ietank, wbi ca貫 jajka, dosypa cukier, budy waniliowy i ca這嗆 kr鏒ko zmiksowa na 鈔ednich obrotach miksera, przez ok. 3 minuty. Doda sk鏎k otart z 1 cytryny i ekstrakt waniliowy, wymiesza.

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia, samo dno, nat逝軼i i przela mas twarogow. Piekarnik nagrza do 180蚓 (grzanie g鏎a-d馧) wstawi sernik, piec w tej temperaturze 15 minut. Zmniejszy temperatur do 140蚓, piec kolejne 90 minut. Studzi upieczony sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Przed wy這瞠niem musu kokosowego na wierzch sernik musi by ca趾owicie wystudzony.

mus kokosowy:

  • 1oo g bia貫j czekolady
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki UHT 36%
  • 100 g wi鏎ek kokosowych

Galaretk rozpu軼i w 1 szklance wrz帷ej wody, doda do niej po豉man na kosteczki czekolad, dok豉dnie wymiesza. Wystudzi wstawiaj帷 naczynie z galaretk np. do zimnej wody z kostkami lodu. W momencie, gdy galaretka zaczyna t篹e zacz望 ubija dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k. Do ubitej 鄉ietanki doda porcjami t篹ej帷 galaretk z czekolad, delikatnie wymiesza, na ko鎍u dosypa wi鏎ki kokosowe i wy這篡 mus na wierzch sernika.

Gotowy sernik wstawi do lod闚ki, najlepiej na ca陰 noc. Smacznego!

sernik z musem kokosowym

sernik z musem kokosowym

wtorek, 31 stycznia 2012

sernik cytrynowy

Delikatny sernik z wyra幡ie wyczuwaln cytrynow nut. Najlepszy z twarogu zmielonego samodzielnie, wiaderkowy w tym przepisie si nie sprawdzi. Wierzch to krem cytrynowy, kt鏎y znany jest bardziej pod nazw lemon curd. Lekki, owocowy i troszk kwa郾y, ale wart wypr鏏owania. Lemon curd mo積a kupi gotowy lub przygotowa samemu, jest prosty do zrobienia i o wiele lepszy od kupnego. Ilo嗆 u篡tego w nim cukru jest kwesti indywidualn i proponuj doda go wed逝g w豉snego gustu, gor帷o polecam.

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego, trzykrotnie zmielonego
  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g skrobi ziemniaczanej lub 2 budynie waniliowe w proszku, bez cukru
  • 2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 1 szklanka mleka 3.2%
  • sok z 1 cytryny
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 1 造磬a ekstraktu waniliowego

Wszystkie sk豉dniki wymiesza kr鏒ko miksuj帷 w malakserze. Piekarnik nagrza do 170蚓, grzanie doln i g鏎n grza趾, tortownic o Ø 25 cm, wy這篡 papierem do pieczenia, nat逝軼i mas貫m i wy這篡 mas twarogow, piec 50 minut, ca趾owicie wystudzi.

Krem cytrynowy (lemon curd):

  • 150 ml soku cytrynowego, z 3-4 sztuk cytryn
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • 150-200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 造磬a skrobi kukurydzianej, z g鏎k
  • 100 g mas豉

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w garnku o grubym dnie, ci庵le mieszaj帷 podgrzewa do zg瘰tnienia, zdj望 z ognia lekko przestudzi i wy這篡 na sernik, wstawi na noc do lod闚ki.

sernik cytrynowy

czwartek, 12 stycznia 2012

sernik z kawa趾ami brownie

Wspania貫 po陰czenie sernika i brownie, w troszk innej ods這nie. Sernik raczej z tych ci篹szych, idealnie wpasowa si w zbit konsystencj czekoladowego brownie. Duet doskona造, polecam!

Czekoladowe brownie:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mas豉
  • 40 g ciemnego kakao
  • 180 g m彗i pszennej

Ca貫 jajka ubi z cukrem na puszyst, jasn mas. Po豉man czekolad roztopi w garnku o grubszym dnie, razem z mas貫m i kakao, podgrzewa tylko do rozpuszczenia si sk豉dnik闚. Ubite jajka po陰czy z mas czekoladow i m彗. Mo積a mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przela do formy o wymiarach 28cm x 35cm, wy這穎nej nat逝szczonym papierem do pieczenia. Piec 12 minut w 160蚓. Wystudzone brownie wyj望 z formy i ¾ ciasta pokroi w paski a ¼ pokruszy.

Masa serowa:

  • 1,20 kg p馧t逝stego twarogu, dwukrotnie mielonego
  • 40 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 5 jajek
  • 3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 200 g cukru pudru, lub do smaku
  • 1 造磬a cukru z wanili
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii

W misie miksera umie軼i twar鏬, budy i miesza na ma造ch obrotach miksera, stopniowo dosypuj帷 cukier. Wbija kolejno jajka, za ka盥ym razem miesza do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda 鄉ietan, cukier waniliowy i ekstrakt.

Form 28cm x 35cm, wy這篡 papierem do pieczenia, wyla cz窷 masy twarogowej, u這篡 po skosie paski czekoladowego brownie, przykry pozosta陰 mas twarogow, wyr闚na. Piec 35 minut w 160蚓 (z termoobiegiem).

Masa 鄉ietankowa z brownie:

  • 500 ml 鄉ietanki krem闚ki 30% t逝szczu
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 1 造磬a ekstraktu z wanilii
  • pokruszone brownie

Sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec doda cukier puder. 疾latyn rozpu軼i w niewielkiej ilo軼i gor帷ej wody, po陰czy z ubit 鄉ietank i pokruszonym brownie, doda ekstrakt z wanilii. Mas wy這篡 na upieczony, wystudzony sernik.

Smacznego:)

sernik z kawa趾ami brownie

sernik z kawa趾ami brownie

pi徠ek, 02 grudnia 2011

sernik pomara鎍zowy

Pyszny, na czekoladowym spodzie z 鄉ietankowo - pomara鎍zowym wyko鎍zeniem. Pieczony d逝瞠j, lecz w ni窺zej temperaturze, co sprawia, 瞠 sernik nie p瘯a a jego konsystencja jest bardziej kremowa. Wa積e, aby sk豉dniki by造 w temperaturze pokojowej, ocieplone, zasada ta dotyczy wi瘯szo軼i delikatnych ciast.

Sk豉dniki na tortownic o Ø 25 cm:

Czekoladowy sp鏚:

  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g mas豉
  • 40 g ciemnego kakao
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 g m彗i pszennej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu, dwukrotnie mielonego
  • 180 g cukru pudru, lub do smaku
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 125 ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 5 jajek
  • 2 造磬i syropu pomara鎍zowego

Masa 鄉ietanowo - pomara鎍zowa:

  • 2 造磬i sk鏎ki pomara鎍zowej, sma穎nej lub kandyzowanej
  • 4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 造磬a syropu pomara鎍zowego

Wykonanie:

Na czekoladowy sp鏚, ca貫 jajka ubi na puszysty krem z cukrem. Mas這, czekolad, kakao umie軼i w garnuszku z grubym dnem, zawarto嗆 roztopi na ma造m ogniu. Po陰czy z ubitymi jajkami i przesian m彗, wymiesza za pomoc silikonowej 這patki lub mikserem na ma造ch obrotach.

Tortownic wysmarowa mas貫m, dno wy這篡 papierem do pieczenia. Wla czekoladowe ciasto, wyr闚na.

Piekarnik nagrza do 160ºC, podpiec sp鏚 przez 10 minut, wyj望 z piekarnika.

Sk豉dniki na mas serow, bez jajek, umie軼i w misie miksera, po陰czy kr鏒ko miksuj帷 na ma造ch obrotach. Wbija po jednym jajku, miksowa do po陰czenia si sk豉dnik闚. Wyla na podpieczony czekoladowy sp鏚, piec 90 minut, pierwsze 15 minut w 170ºC, pozosta貫 w 120ºC.

Sk豉dniki na mas 鄉ietanowo - pomara鎍zow, rozdrobni na g豉dko, r璚znym blenderem. Rozprowadzi na serniku 15 minut przed ko鎍em pieczenia. Studzi w uchylonym piekarniku, a nast瘼nie wstawi na noc do lod闚ki.

Smacznego.

sernik pomara鎍zowy

sernik pomara鎍zowy

 
1 , 2 , 3 , 4
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...