Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

makowce i ciasta z makiem

czwartek, 15 grudnia 2011

rogaliki z mas makow

Z ciasta krucho-dro盥穎wego, prostego i szybkiego w wykonaniu. Z nadzieniem z masy makowej, z rodzynkami, orzechami i miodem. To namiastka makowca, albo strucli makowej, tylko w mniejszym wydaniu. 安ietnie smakuj zaraz po upieczeniu, jeszcze ciep貫, chocia na drugi dzie te im niczego nie brakuj, wystarczy je chwilk podgrza w piekarniku. Opr鏀zone cukrem pudrem, czy polukrowane, to ju zale篡 od Was, obie wersje b璠 pyszne. Podaj je na 郾iadanie z owocow konfitur i aromatyczn kaw, pycha... .

Sk豉dniki na 2 blachy rogalik闚:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉 lub margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 1/2 szklanki kwa郾ej 鄉ietany
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g dro盥篡 instant
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masa makowa z bakaliami (w豉sna lub gotowa)

Wykonanie:

W misie malaksera umie軼i przesian m彗, mas這 pokrojone na mniejsze kawa趾i i naciskaj帷 pulsacyjnie na wy陰cznik, rozdrobni na kruszonk. Doda cukier, jajka, 鄴速ka, 鄉ietan, dro盥瞠 i szczypt soli, wymiesza do po陰czenia si sk豉dnik闚. Ciasto prze這篡 na stolnic, nakry, da odpocz望 15 minut. Wa趾owa na grubo嗆 4-5 mm, wykrawa tr鎩k徠y, nak豉da po 造瞠czce mas makow i zwija rogaliki. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, pozostawi do wyro郾i璚ia na 20 minut. Piekarnik nagrza do 180蚓, rogaliki smarowa roztrzepanym jajkiem, piec 15 minut, do z這cistego koloru, wystudzone posypa cukrem pudrem lub polukrowa.

Masa makowa bezapelacyjnie najlepsza jest w豉sna, przepis na blogu. Czas pieczenia rogalik闚 dostosowujemy do wielko軼i rogalik闚, im wi瘯sze tym d逝瞠j trzeba je piec. Przepis na ciasto krucho-dro盥穎we jest bardzo uniwersalne i mo瞠my wykorzysta go do upieczenia 鈍i徠ecznej strucli z makiem, lub rogalik闚 z innym nadzieniem: d瞠mem, twarogiem..., polecam!

rogaliki z mas makow

rogaliki z mas makow

czwartek, 08 grudnia 2011

鈍i徠eczny makowiec biszkoptowy

Puszysty, biszkoptowy, z dodatkiem maku gotowanego w mleku, orzech闚 w這skich i rodzynek. Delikatny, mi璚iutki, rozp造waj帷y si w ustach. Wierzchnia cz窷 ciasta to tradycyjny biszkopt, kt鏎y wylewamy na podpieczon warstw makow, po kilkunastu minutach pieczenia. Bez dodatku t逝szczu, wyko鎍zony orze德iaj帷ym puree jab趾owo-morelowym, z odrobin maku na wierzchu.

Sk豉dniki na form 28cm x 35cm:

biszkopt makowy:

  • 6 jajek, oddzielnie bia趾a i 鄴速ka
  • 150 g cukru
  • 250 g maku*, gotowanego w mleku, dwukrotnie mielonego
  • 100 g orzech闚 w這skich, grubo posiekanych
  • 50 g rodzynek
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka ekstraktu migda這wego

biszkopt:

  • 4 jajka, oddzielnie bia趾a i 鄴速ka
  • 80 g cukru
  • 100 g m彗i pszennej
  • 1 造磬a ciep貫j wody
  • 1 造磬a oleju ro郵innego

dodatkowo:

  • 4-6 造瞠k puree jab趾owo-morelowego, lub innego
  • 2 造磬i suchego maku

Wykonanie:

Form wysmarowa mas貫m i wy這篡 papierem do pieczenia. Na biszkopt makowy 鄴速ka utrze na puszysty, blado鄴速y krem. Doda mak, bakalie i proszek do pieczenia, delikatnie przemiesza z pian ubit z bia貫k, doda ekstrakt migda這wy. Wy這篡 do formy, wyr闚na, wstawi do piekarnika nagrzanego do 160蚓, podpiec przez 20 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa drugi, tradycyjny biszkopt. Do utartych 鄴速ek z cukrem, doda olej wymieszany z ciep陰 wod. Wymiesza delikatnie z przesian m彗 i pian z bia貫k ubit na sztywno. Miesza delikatnie 這patk silikonow. Wyla na podpieczony biszkopt makowy, piec kolejne 15-20 minut.

Po wystudzeniu na wierzchu makowca rozsmarowa kilka 造瞠k puree owocowego i posypa suchym makiem.

*- waga po ugotowaniu i przemieleniu

鈍i徠eczny makowiec biszkoptowy

poniedzia貫k, 05 grudnia 2011

masa makowa z bakaliami

Z r騜nego rodzaju orzechami, rodzynkami, migda豉mi, suszon 郵iwk i sk鏎k pomara鎍zow. Niezast徙iona w 鈍i徠ecznych wypiekach i deserach. Warto zrobi j samodzielnie, wykorzystuj帷 sk豉dniki najwy窺zej jako軼i: naturalnego miodu, 鈍ie篡ch orzech闚 i ekologicznych, niesiarkowanych suszonych bakalii. Mak gotuj w wodzie z dodatkiem mleka, co sprawia, 瞠 masa jest delikatniejsza. Idealna do 鈍i徠ecznych makownik闚, kutii, pierog闚, jak r闚nie dro盥鄴wek i strucli, polecam.

Sk豉dniki:

  • 500 g suchego maku
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wody
  • 100 g mas豉
  • 1 szklanka miodu naturalnego
  • 500 g bakalii (orzechy, migda造, rodzynki, 郵iwki suszone, morele suszone)
  • 100 g sk鏎ki pomara鎍zowej
  • likier Amaretto, lub rum
  • sok i sk鏎ka z 1 cytryny

Wykonanie:

Mak przep逝ka w zimnej wodzie, zala mlekiem rozcie鎍zonym wod i gotowa na ma造m ogniu 30-40 minut, ods帷zy. Zmieli dwukrotnie w maszynce do mi瘰a, z sitkiem o najmniejszych oczkach.

Mas這 i mi鏚 podgrza, wymiesza. Orzechy i obrane ze sk鏎ek migda造 podpra篡 na suchej patelni, posieka. Rodzynki namoczy w gor帷ej wodzie. Suszone 郵iwki i morele pokroi na drobniejsze kawa趾i.

Bakalie wymiesza z mas貫m i miodem, doda do maku, wymiesza. Doda rum lub likier, sok, sk鏎k z cytryny, sk鏎k pomara鎍zow.

Mas makow mo積a przechowywa kilka dni, w szczelnie zamkni皻ym pojemniku w lod闚ce. Mo積a j r闚nie zamrozi. Dob鏎 i ilo嗆 orzech闚 i bakalii, to kwestia upodoba, mo積a u篡 dowolnych i w proporcjach jakie lubicie.

masa makowa z bakaliami

masa makowa z bakaliami

niedziela, 02 stycznia 2011

Makownik闚, strucli i innych ciast z makiem nie zabrak這 na moim stole podczas 安i徠, ale o jednym chcia豉bym Wam opowiedzie szczeg鏊nie. Strucla, kt鏎a okaza豉 si 鈍ietna, prosta do wykonania, bardzo 豉two si j formuje uzyskuj帷 charakterystyczny wz鏎, pyszna w dniu pieczenia, ale jeszcze lepsza po rozmro瞠niu. Tak, tak zrobi豉m za du穎, musia豉m strucle zamrozi, ale po rozmro瞠niu okaza造 si r闚nie dobre. Polecam, przepis z niezawodnej ksi捫ki ''Kuchnia Polska'', kolejny, kt鏎y 鈍ietnie si sprawdzi. My郵, 瞠 Nowy 2011 Rok b璠zie obfitowa na moim blogu w przepisy ciekawe, smaczne i trafione...w Wasze gusta;)

Sk豉dniki na 2 sztuki:

  • 500 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉 lub margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 1/2 szklanki kwa郾ej 鄉ietany
  • 150 g cukru pudru
  • 20 g dro盥篡 instant
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masa makowa z bakaliami

Wykonanie:

M彗 przesia na stolnic, posieka z mas貫m, doda jajka, 鄴速ka i 鄉ietan, szczypt soli, przesiany cukier puder i dro盥瞠. Wszystkie sk豉dniki z陰czy, ciasto zagnie嗆, podzieli na dwie cz窷ci, wa趾owa w formie prostok徠a o bokach 30 cm x 25 cm, na rozwa趾owane ciasto r闚nomiernie rozsmarowa mas makow, zostawiaj帷 od brzeg闚 2 cm wolnej przestrzeni przy d逝窺zych bokach. Zwin望 ciasto w rulon, owin望 w pergamin, zostawiaj帷 niewielk woln przestrze i pozostawi do wyro郾i璚ia. Piec 40-50 minut w 180蚓, po upieczeniu i wystudzeniu polukrowa, smacznego;)

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...