Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasta ptysiowe

poniedzia貫k, 22 listopada 2010


Ptysie przygotowujemy z ciasta parzonego, takiego jak na karpatk, eklerki czy groszek ptysiowy. Jest to bardzo proste do wykonania ciasto, ale potrzebuje, aby by這 spe軟ionych kilka warunk闚. Najcz瘰tszym problemem jest zbyt niska temperatura pieczenia i uchylanie drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, (nie wolno tego robi na pocz徠ku pieczenia). Ptysie s troszk pracoch這nne, bo trzeba porz康nie przy這篡 si do wyciskania ciasta, ale warto, polecam;)

Sk豉dniki:

ciasto parzone

  • 4 jajka
  • 1 szklanka wody
  • ½ kostki mas豉
  • 170 g m彗i pszennej
  • szczypta soli

krem budyniowy

  • 1,5 szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a skrobi ziemniaczanej
  • ½ kostki mas豉

bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36% t逝szczu(dobrze sch這dzonej)
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zagotowa wod z mas貫m, doda szczypt soli, zdj望 z ognia wsypa m彗 i energicznie wymiesza za pomoc drewnianej 造磬i, wstawi na ogie i nadal mieszaj帷 ogrzewa do momentu, gdy masa b璠zie 豉dnie odchodzi od 軼ianek naczynia, wystudzi. Do wystudzonej masy dodawa po jednym jajku, uciera do po陰czenia si sk豉dnik闚, blaszki wy這篡 pergaminem, za pomoc worka cukierniczego z odpowiedni tylk wyciska okr庵貫 ptysie.

Piekarnik nagrza do 230 C, wstawi blaszki, w pocz徠kowej fazie pieczenia nie otwiera piekarnika, aby ciasto nie opad這. Dopiero po 10 minutach uchyla si drzwiczki piekarnika, aby usun望 nagromadzon par i obni篡 temperatur do ok. 210蚓, piec 20-25 minut. Dobrze upieczone ptysie powinny by w dotyku suche, a wewn徠rz puste.

Mleko zagotowa z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, odlewaj帷 wcze郾iej p馧 szklanki, w kt鏎ej wymiesza obydwie m彗i, do gotuj帷ego si mleka wla rozmieszan m彗 i ugotowa g瘰ty budy, wystudzi. Wystudzony budy utrze z mi瘯kim mas貫m, powsta造m kremem prze這篡 ptysie, opr鏀zy cukrem pudrem, mo積a prze這篡 je, tak瞠 bit 鄉ietan, podawa najlepiej bezpo鈔ednio po przyrz康zeniu smacznego.

Drukuj przepis

niedziela, 25 lipca 2010

Karpatka to ciasto znane pewnie ka盥emu, u nas w domubardzo lubiane, robi je z przepisu, kt鏎y mam od lat w swoim zeszycie i za ka盥ym razem z efekt闚 jestem zadowolona, przepis jest niezawodny i zawsze si udaje. Ciasto pi瘯nie wyrasta a krem jest nie za t逝sty, po sch這dzeniu 豉dnie si kroi, a jak smakuje? no c騜... trzeba upiec, gor帷o polecam.

Sk豉dniki:

ciasto parzone

  • 7-8 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka mas豉
  • 340 g m彗i pszennej
  • szczypta soli

krem budyniowy

  • 3szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i skrobi ziemniaczanej
  • 1 kostka mas豉

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem zagotowa wod z mas貫m, doda szczypt soli, zdj望 z ognia wsypa m彗 i energicznie wymiesza za pomoc drewnianej 造磬i, wstawi na ogie i nadal mieszaj帷 ogrzewa do momentu, gdy masa b璠zie 豉dnie odchodzi od 軼ianek naczynia, wystudzi. Do wystudzonej masy dodawa po jednym jajku,ubija do po陰czenia si sk豉dnik闚, 2 blaszki o wymiarach 20cm x 35cm wy這篡 pergaminem, rozsmarowa r闚nomiernie ciasto.

Piekarnik nagrza do 250 C, wstawi ciasto, w pocz徠kowej fazie pieczenia nie otwiera piekarnika, abyciasto nie opad這. Dopiero po 10 minutach uchyla si drzwiczki piekarnika, aby usun望 nagromadzon par i obni篡 temperatur do ok. 220 C, piec 25-30 minut.Dobrze upieczone ciasto powinno by ci庵liwe i elastyczne,w dotyku suche, a wewn徠rz puste.

Mleko zagotowa z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, odlewaj帷 wcze郾iej p馧 szklanki, w kt鏎ej wymiesza obydwie m彗i, do gotuj帷ego si mleka wla rozmieszan m彗 i ugotowa g瘰ty budy, wystudzi. Wystudzony budy utrze z mi瘯kim mas貫m, powsta造m kremem prze這篡 ciasto, opr鏀zy cukrem pudrem, sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin.

Smacznego.

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...