Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

ciasta francuskie i p馧francuskie

pi徠ek, 02 marca 2012

palmiery z d瞠mem

Z gotowego ciasta francuskiego i g瘰tego d瞠mu. Bardzo szybkie do przygotowania, najd逝窺zy etap to rozmro瞠nie ciasta. Chocia nie warto go zbytnio rozmra瘸, gdy jest wtedy 豉twiejsze w obr鏏ce, 豉twiej si kroi. Warto zadba tak瞠 o to, aby d瞠m by bardzo g瘰ty, najlepsza b璠zie marmolada np. 郵iwkowa.

Sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 1 opakowanie mro穎nego ciasta francuskiego (400g)
  • 5-6 造瞠k g瘰tego d瞠mu, marmolady np. 郵iwkowej
  • 2-3 造磬i cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Wykonanie:

Gotowy, rozmro穎ny p豉t ciasta francuskiego posmarowa d瞠mem, ko鎍e za這篡 do 鈔odka, jeszcze raz posmarowa d瞠mem i powt鏎nie z這篡. Cukier wymiesza z cynamonem, opr鏀zy zwini皻e ciasto z ka盥ej strony. Ciasto kroi na kawa趾i, uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, piec 15 minut w 200蚓, smacznego.

palmiery z d瞠mem

niedziela, 28 sierpnia 2011

croissants

Co mo瞠 by lepszego na 郾iadanie od ciep貫go, pachn帷ego croissanta i fili瘸nki aromatycznej kawy z mlekiem? Czy wyobra瘸cie sobie miny swoich domownik闚, kt鏎zy budz si rano od zapachu 鈍ie穎 upieczonych croissant闚?... Ciesz si, 瞠 mog podzieli si z Wami przepisem, kt鏎y mo瞠 da Wam i Waszym bliskim tyle rado軼i, warto zrobi ich wi瘯sz ilo嗆 od razu, zamrozi, a gdy najdzie Was ochota, delektowa si pysznym 郾iadaniem . Oryginalny przepis Luca Montersino, idealny i z gwarancj, 瞠 ka盥emu wyjdzie:), polecam, bo ja bior si, za zrobienie nast瘼nej porcji, do zamra瘸lki, gdy s po prostu pyszne... .

Sk豉dniki na 36 sztuk:

Zatapiane ciasto dro盥穎we:

  • 112 g ciep貫j wody
  • 250 g m彗i pszennej typ 500
  • 35 g 鈍ie篡ch dro盥篡

Do misy miksera wsypa m彗 i pokruszy 鈍ie瞠 dro盥瞠, w陰czy mikser, u篡waj帷 haka do wyrabiania ciasta. Dolewa stopniowo ciep陰 wod i po陰czy sk豉dniki, na najmniejszych obrotach, ciasto b璠zie zwarte i ukszta速uje si w kul. Przygotowa misk z wod o temperaturze 38蚓, zanurzy w niej ciasto i pozostawi do czasu przygotowania ciasta w豉軼iwego.

Ciasto w豉軼iwe:

  • 500 g m彗i pszennej typ 500
  • 150 g cukru
  • 75 g mas豉, mi瘯kiego
  • 225 g jajek, ok. 4 sztuki
  • 150 g mleka 3.2%
  • 15 g soli
  • 20 g s這du w proszku, mo積a zamieni miodem
  • 0,5 laski wanilii (ziarenka)
  • ciasto dro盥穎we (przepis powy瞠j)
  • 375 g mas豉 (do wa趾owania)

Dodatkowo:

  • 2 鄴速ka, rozmieszane z 4 造磬ami mleka, do smarowania

W misie miksera umie軼i m彗, cukier, s鏊 i s堯d, wymiesza. Dolewa stopniowo, niewielkimi porcjami mleko i dodawa po jednym jajku.Dobrze wyrobi ciasto, do wytworzenia si du瞠j ilo軼i glutenu.

Ciasto dro盥穎we odcisn望, doda do wyrobionego wcze郾iej, wymiesza, doda ziarenka wanilii i mi瘯kie mas這 (nie mo瞠 by zupe軟ie rzadkie), po陰czy.

Wyrobione ciasto b璠zie dosy lu幡e, dlatego te przed wa趾owaniem z mas貫m trzeba go dobrze sch這dzi w zamra瘸lce, owijaj帷 je w foli spo篡wcz. Sch這dzone ciasto wa趾ujemy na prostok徠, uk豉damy na nim uformowane w kwadrat, sch這dzone mas這, zak豉damy boki ciasta do 鈔odka i wa趾ujemy. Czynno嗆 t powtarzamy 3 razy, za ka盥ym razem sch豉dzaj帷 ciasto.

Formowa croissanty, uk豉da na blaszce wy這穎nej pergaminem, zostawi do wyro郾i璚ia (powinny podwoi swoj obj皻o嗆). Posmarowa rozmieszanym 鄴速kiem, wstawi do nagrzanego do 180蚓 piekarnika, piec 15-18 minut. Najlepsze s podane z d瞠mem i jeszcze ciep貫.

Smacznego:)

croissants

croissants

pi徠ek, 19 sierpnia 2011

ciasto dyplomaty

Klasyczne w這skie ciasto, kt鏎ego podstaw jest cieniutkie, karmelizowane ciasto francuskie prze這穎ne waniliowym kremem chantilly. 字odek to pyszny, wilgotny biszkopt, nas帷zony rumowym ponczem, kt鏎y nadaje ca這軼i rozp造waj帷 si w ustach mi瘯ko嗆. Ciasto r闚no i 豉dnie si kroi, co nie zawsze jest takie oczywiste, gdy mamy do czynienia z ciastem francuskim, ca造 sekret w karmelu, kt鏎ym pokryty jest ka盥y blat..., ale o tym p騧niej. Jest przy nim troszk pracy, dlatego te warto podzieli przygotowania na dwa dni, w pierwszy dzie wieczorem upiec biszkopt i przygotowa krem budyniowy, a w drugi reszt. Je瞠li chodzi o smak ciasta, to przypomina troszk nasz krem闚k, ale jak dla mnie, to jest nawet lepsze. Przepis Luca Montersino, 鈍ietnego w這skiego cukiernika, z kilkoma moimi zmianami, polecam, bo warto!

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 70 g cukru pudru

Ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 2 mm, bardzo g瘰to ponak逝wa, u這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w 150蚓 przez 20 minut, nast瘼nie zwi瘯szy temperatur do 180蚓, ciasto po wierzchu posypa r闚nomiern warstw przesianego cukru pudru i wstawi jeszcze raz do piekarnika, do momentu skarmelizowania si cukru, na ok. 5 minut, wystudzi.

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 造磬i ciep貫j wody
  • 40 ml oleju ro郵innego
  • 120 g m彗i pszennej

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dosypa stopniowo cukier i doda po jednym 鄴速ku, nast瘼nie dola olej wymieszany z ciep陰 wod, kr鏒ko ubi. M彗 przesia i delikatnie wmiesza do ubitych jajek. Ciasto rozprowadzi na blasze z piekarnika, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrza do 180蚓, wstawi biszkopt i piec 15-20 minut, wystudzi.

Poncz:

  • 70 g wody
  • 30 g cukru
  • 25 g jasnego rumu

Wod wymiesza z cukrem, doda rum.

Krem budyniowy (Crema pasticcera):

  • 300 ml mleka 3.2%
  • 5 鄴速ek
  • 90 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej, (mazeina)*
  • ½ laski waniliilub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

草速ka utrze z cukrem na puszysty, blado鄴速y krem, doda skrobi kukurydzian, wymiesza. Mleko zagotowa, dodaj帷 ziarenka z po這wy wanilii, zdj望 z ognia, wla stopniowo po這w do 鄴速ek, wymiesza, a nast瘼nie zahartowane 鄴速ka przela z powrotem do pozosta貫go mleka, postawi na ogie i mieszaj帷 doprowadzi do zg瘰tnienia, nie gotowa. Nakry foli spo篡wcz, aby nie utworzy si ko簑ch, wystudzi.

Krem waniliowy chantilly (Crema chantilly):

  • 500 g 鄉ietanki krem闚ki 30%
  • 500 g kremu budyniowego, przepis powy瞠j
  • 15 g 瞠latyny, najlepiej w p豉tkach (listkach)**
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii

疾latyn namoczy w zimnej wodzie, dobrze sch這dzon 鄉ietank krem闚k ubi, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Kilka 造瞠k kremu budyniowego podgrza w mikrofal闚ce, doda odci郾i皻 瞠latyn, wymiesza i po陰czy z pozosta造m, zimnym kremem. Krem budyniowy po陰czy z ubit 鄉ietank, delikatnie mieszaj帷 這patk.

Ciasto francuskie, jak i biszkopt przyci望 odpowiedniej wielko軼i rantem, uk豉da w nim kolejno ciasto francuskie karmelem do g鏎y, krem chantilly, naponczowany biszkopt, krem chantilly, ciasto francuskie karmelem w d馧. Wierzch posmarowa cienko kremem i ozdobi pokruszonym ciastem francuskim.

Przed podaniem sch這dzi.

Smacznego!!!

*- lepiej nie zamienia skrobi kukurydzianej np. ziemniaczan, gdy masa b璠zie rzadsza po sch這dzeniu i b璠zie podchodzi wod.

**- 瞠latyna w listkach jest w tym przypadku lepsza, gdy nie dodajemy do niej dodatkowej porcji wody do namoczenia

ciasto dyplomaty

Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...