Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

kluski, pierogi i makarony

pi徠ek, 04 maja 2012

prosty makaron ze szpinakiem i parmezanem

Najlepszy i bardzo prosty przepis na szybki makaron. Dobrze doprawiony szpinak podany z razowym makaronem i odrobin startego parmezanu.

Sk豉dniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu razowego typu 鈍iderki
  • 1 造磬a mas豉 klarowanego
  • 1 ma豉 cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • 4 造磬i oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ma造 p璚zek szpinaku
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta 鈍ie穎 startej ga趾i muszkato這wej
  • s鏊 i 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotowa al dente, odcedzi. Cebul i czosnek drobno posieka, zeszkli na ma郵e, doda op逝kany, pozbawiony 這dy瞠k szpinak. Ca這嗆 dusi ok. 2 minuty do momentu, a szpinak zwi璠nie. Doda odcedzony makaron, oliw z oliwek, przyprawi sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Przed podaniem posypa startym parmezanem.

prosty makaron ze szpinakiem i parmezanem

鈔oda, 25 kwietnia 2012

makaron z broku豉mi i mas貫m orzechowym

Szybki i prosty makaron z broku豉mi, rodzynkami i sosem na bazie mas豉 orzechowego. Ugotowane al dente na parze broku造 i kremowy sos z lekko solonym mas貫m orzechowym. U篡豉m mas豉 orzechowego z kawa趾ami orzech闚, co doda這 daniu chrupko軼i. Makaron mo瞠my u篡 dowolny, razowy te b璠zie odpowiedni, a danie zdrowsze.

Sk豉dniki na 4 porcje:

  • 300 g makaronu wst捫ki, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 250 g broku堯w, ugotowanych al dente na parze
  • 50 g rodzynek, sparzonych

sos:

  • 1 造磬a mas豉
  • 1 ma豉 cebula
  • 1 z帳ek czosnku
  • 2 造磬i lekko solonego mas豉 orzechowego, z kawa趾ami orzech闚
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki UHT 30%
  • 150 ml mleka lub wody
  • s鏊 morska i grubo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebul i czosnek drobno posieka, zeszkli na 造盧e mas豉. Doda mas這 orzechowe, sos sojowy, 鄉ietank i mleko, wymiesza i zagotowa.Mo積a doda nieco wi璚ej 鄉ietanki, reguluj帷 g瘰to嗆 sosu wg w豉snych upodoba. Doprawi sol i pieprzem, wymiesza z makaronem, broku豉mi i rodzynkami, podawa od razu po przygotowaniu.

makaron z broku豉mi i mas貫m orzechowym

sobota, 14 stycznia 2012

kopytka

Z gotowanych ziemniak闚 i twarogu, polane roztopionym mas貫m ze zrumienion bu趾 tart. Takie s u nas kopytka, najlepsze prosto z wody, puszyste i mi璚iutkie. Ziemniaki najlepiej ugotowa dzie wcze郾iej i sch這dzi, bardzo u豉twimy sobie tym prac. R闚nie dobrze, co z mas貫m, smakuj tak瞠 z mi瘰nym lub grzybowym sosem, polecam!

Ciasto ziemniaczano-twarogowe:

  • 1 kg ziemniak闚, ugotowanych i zmielonych
  • 250-300 g twarogu, zmielonego
  • 1 jajko
  • 160 g m彗i pszennej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • s鏊

Dodatki:

  • zrumieniona bu趾a tarta
  • roztopione mas這

Ugotowane i przestudzone ziemniaki zmieli razem z twarogiem w maszynce do mi瘰a lub przepu軼i przez prask. M彗 przesia na stolnic, doda ziemniaki, jajko, s鏊 i zagnie嗆 ciasto. Z ciasta formowa wa貫czki, lekko je sp豉szczy i kroi na sko郾e kawa趾i.

Gotowa w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia. Podawa prosto z wody z mas貫m i zrumienion bu趾 tart.

kopytka

poniedzia貫k, 19 grudnia 2011

pierogi z makiem i ry瞠m

Wigilijne, s這dkie danie, z mas makow i ry瞠m. S這dzone miodem naturalnym, podawane prosto z wody z roztopionym mas貫m. Do masy makowej mo積a doda dowolne bakalie, ale drobno posiekane lub zmielone razem z makiem. Ciasto pierogowe prezentowa豉m ju na blogu, za to farsz to co nowego, spr鏏ujcie!

Sk豉dniki:

Ciasto pierogowe:

  • ½ kilograma m彗i pszennej
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka oleju

o technice wykonania pisa豉m tutaj

Farsz makowy z ry瞠m

Ry wyp逝ka, ugotowa al dente w wodzie lub mleku. Po陰czy z mas makow, ewentualnie dos這dzi.

Dodatkowo:

  • mas這, do podania

Wykonanie:

Ciasto cienko rozwa趾owa, wykrawa ma貫 k馧ka, nak豉da farsz i lepi pierogi. Gotowa w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia, podawa z wody z roztopionym mas貫m.

pierogi z makiem i ry瞠m

wtorek, 13 grudnia 2011

pierogi

Lubiane i niezast徙ione podczas 鈍i徠 danie, bez nich nie wyobra瘸m sobie Wigilii. Z farszem z w豉snej kiszonej kapusty z dodatkiem zwyk貫j, bia貫j. W tym przypadku bez grzyb闚, ale r闚nie smaczne. Idealne z wody, ale jeszcze lepsze odsma瘸ne na ma郵e. Z dodatkiem podsma穎nej cebuli i sporej ilo軼i 鈍ie穎 zmielonego czarnego pieprzu.

Sk豉dniki:

Ciasto pierogowe:

  • ½ kilograma m彗i pszennej
  • 1 szklanka wrz帷ej wody
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka oleju

o przepisie pisa豉m tutaj

Farsz ze s這dk i kwa郾 kapust:

  • 600 g kapusty bia貫j, poszatkowanej
  • 400 g kapusty kiszonej, z dodatkiem kminku
  • 3-4 cebule, pokrojone w kostk
  • 100 g mas豉
  • 2 造磬i oleju
  • s鏊
  • 鈍ie穎 zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapust 鈍ie膨 i kiszon ugotowa oddzielnie zalewaj帷 niewielk ilo軼i wody, przestudzi, dobrze odcisn望 i posieka na drobniejsze kawa趾i. Mo積a r闚nie przemieli maszynk do mi瘰a, u篡waj帷 sitka z du篡mi oczkami. Cebul usma篡 na z這ty kolor na ma郵e z dodatkiem oleju, doda posiekan kapust, przyprawy i sma篡 ca這嗆, od czasu do czasu mieszaj帷, oko這 20 minut. Farsz wystudzi, ciasto cienko rozwa趾owa, wykrawa ma貫 k馧ka, nak豉da farsz i lepi pierogi.

Gotowa w osolonym wrz徠ku 2 minuty od wyp造ni璚ia, podawa z wody lub odsma瘸ne na patelni.

Smacznego!

pierogi

pierogi

 
1 , 2 , 3
Zak豉dki:
@ KONTAKT
Brownies i ciasta czekoladowe
Chleb i bu趾i
Ciasta biszkoptowe
Ciasta dro盥穎we
Ciasta francuskie i p馧francuskie
Ciasta kruche i p馧kruche
Ciasta parzone
Ciasta ucierane
Ciasteczka
Dania m帷zne i z ziemniak闚
Desery
Drugie dania
Makowce i ciasta z makiem
Ma貫 wypieki
Napoje
P帷zki, nale郾iki i bliny
Pierniki i ciasta z miodem
Potrawy z jajek
Przetwory
Przystawki i przek御ki
Serniki i ciasta z twarogiem
Sur闚ki i sa豉tki
Szarlotki i ciasta z jab趾ami
Torty
Wa積a uwaga
Zdj璚ia
Zupy i dodatki do zup




Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...