Sprawdzone przepisy kulinarne ze zdj璚iami. Po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami.

O blogu

1. Od jak dawna bloguj i sk康 pomys na blogowanie?

Moja blogowa przygoda to by impuls, wszystko zacz窸o si 7 grudnia 2008 roku, kiedy to sta豉m si posiadaczk nowiutkiego, ma貫go notebooka, … taki miko豉jkowy prezent. Przegl康anie stron kulinarnych, poch這n窸o mnie bez reszty, nie mog帷 oderwa oczu od pi瘯nych, smakowitych zdj耩, postanowi豉m sama spr鏏owa swoich si w tej materii. Tym bardziej, 瞠 fotografia pasjonowa豉 mnie od dawna, a gotowa i piec kocha豉m od zawsze.

Pocz徠ki nie by造 proste, moje zmagania, w d捫eniu do utworzenia strony, kt鏎a by mnie satysfakcjonowa豉 trwa造 niejednokrotnie do p騧nych godzin nocnych. Ka盥a linijka tekstu musia豉 by na swoim miejscu, a zdj璚ia oddawa w pe軟i pi瘯no potrawy tak, aby smakowa豉 ju na ekranie komputera.

M鎩 pierwszy wpis wspominam z wielkim sentymentem, by豉 to ucierana babka, kt鏎 jako pierwsz w 篡ciu upiek豉m samodzielnie w domu rodzinnym, b璠帷 jeszcze bardzo m這d dziewczyn.

foto2. Jak kuchni preferuj - gotowa i konsumowa?

Nie ukrywam, 瞠, na co dzie, jako bardzo zaj皻a osoba szukam przepis闚 szybkich, smacznych i lekkostrawnych, kt鏎e zawieraj spor ilo嗆 warzyw. Wodze fantazji puszczam dopiero wtedy, gdy zaczynam piec, a w闚czas kalorie przestaj istnie, a czas mo瞠 si zatrzyma.

Musz sprosta wychowaniu tr鎩ki dzieci, pogodzi prowadzenie domu z prac zawodow, dlatego, na co dzie sp璠zam mniej czasu w kuchni. Zupe軟ie inaczej jest, gdy mamy z m篹em wolny weekend, potrafimy wtedy wi瘯szo嗆 czasu sp璠zi na gotowaniu, bywa, 瞠 brakuje nam palnik闚 na kuchence, a temperatura w kuchni si璕a 40 stopni C. Bardzo lubimy razem gotowa;).

Nie mam ulubionej kuchni, ani te konkretnej potrawy, kt鏎 lubi, ale du篡 wp造w na to, co jemy wywar豉 tradycja i potrawy z mojego rodzinnego domu, oraz domu mojego m篹a. M捫 jest Ukrai鎍em, pochodzi spod Kijowa, st康 te nasza kuchnia jest bardzo zr騜nicowana, to po陰czenie tradycyjnych polskich potraw ze wschodnimi smakami. Cz瘰to go軼i na naszym stole barszcz ukrai雟ki z fasolk, pielmieni czy kwas chlebowy, kt鏎y robi na w豉snym chlebie pieczonym na zakwasie, ale tak瞠 sporo ryb, kt鏎ych na Ukrainie je si zdecydowanie wi璚ej ni u nas.

3. Sk康 czerpi kulinarne inspiracje?

Odk康 pami皻am zawsze lubi豉m ogl康a ksi捫ki po鈍i璚one tematyce kulinarnej. Tak… pisz, 瞠 lubi ogl康a, bo czytam je dopiero wtedy, gdy szukam konkretnego przepisu, zwracam du膨 wag do estetycznego wygl康u danej potrawy, dlatego fotografia, to jest to, co przyci庵a moj uwag, jako pierwsze i staje si inspiracj.

Rzadko gotuj trzymaj帷 si 軼i郵e receptur, lubi eksperymentowa i tworzy, wiele przepis闚 powsta這 w mojej g這wie, a nawet mi si przy郾i這;). Lubi gotowa z tego, co mam w lod闚ce, rzadko planuj, co b璠zie na obiad nast瘼nego dnia i nigdy nie przygotowuj wcze郾iej listy potrzebnych sk豉dnik闚, decyzja zapada dopiero w sklepie.

4. Czy korzystam z przepis闚 innych/ ogl康am programy kulinarne/ mam

swoje kulinarne guru?

Nieocenionym 廝鏚貫m wielu moich inspiracji jest Internet i telewizja, cz瘰to zagl康am na ulubione strony i ogl康am programy kulinarne.

Ch皻nie korzystam te, z przepis闚 znajomych i rodziny, 瘸dne spotkanie towarzyskie, nie mo瞠 oby si, bez wsp鏊nego zapisywania nowych receptur, taka wymiana to oczywi軼ie nieko鎍z帷e si rozmowy o gotowaniu i jedzeniu, ale te pewno嗆, 瞠 przepisy s sprawdzone i udadz si za pierwszym razem.

S這dka Pasja w prasie

foto"Najlepsze przepisy polskich bloger闚" - kwiecie 2012





Loading



Durszlak.pl





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...